Cizre’de altı gündür uygulanan sokağa çıkma yasağının son bulması için ilçeye gitmek isteyen HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ile vekillerin de aralarında olduğu HDP heyetinin yolu Mardin’in Midyat ilçesi çıkışında kesildi.

Polisin barikat oluşturduğu noktaya gelen HDP’li Kalkınma Bakanı Müslüm Doğan ile AB Bakanı Ali Haydar, yolun açılması için İçişleri Bakanı Selami Altınok’la görüştü. Ancak tüm itirazlara rağmen vekillerin Cizre’ye gidişine ‘sokağa çıkma yasağı' gerekçe gösterilerek izin verilmedi. Bunun üzerine durduruldukları yerde otobüs üzerine çıkarak konuşma yapan HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş, “Düşük başbakanın verdiği karar doğrultusunda Cizre’ye 90 kilometre kala önümüz kesiliyor ve bizim Mardin’den dahi çıkmamıza izin verilmiyor.” dedi.

Selahattin Demirtaş, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu’na tepki göstererek, Cizre’de halkın 6 gündür sokağa çıkamadığını, temel ihtiyaçlarını gideremediğini belirtti. Demirtaş, şunları söyledi: “12 Eylük darbesinde bile böyle bir uygulama yapılmadı. Güvenlik güçleri yanlış yapıyor. Yanlış talimatları uygulamak zorunda değiller. Barış mesajları Cizre'ye ulaşmalıdır. O yüzden biz geri dönmek için yola çıkmadık. Biz Gazze ambargosuna destek olmuşuz. Cizre şu an aynı durumdadır. İnsanların içecek suyu yok. O yüzden geriye dönemeyiz. 120 bin insanın can güvenliği tehlikedeyse bizim de orda olmamız gerekir. Oysaki bu düşük başbakanın kararı ile Cizre’de sokağa çıkma yasağı ilan edilmiştir. Ama neden biz burada tutuluyoruz. Bakanlarla, milletvekilleriyle, seçilmişlerle Cizre’ye doğru yola çıkıyoruz. Biz Cizre halkını ölüme terk edemeyiz.”

Açıklamanın ardından asker ve polis barikatını aşan heyet, Cizre’ye doğru yürüyüşe geçti.