Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Genel Sağlık Sigortası sisteminin, ABD'de Başkan Barack Obama'nın da getirmek istediği sistemin bir benzeri olduğunu; ancak onun kısmen bu sistemi getirirken Türkiye'nin başarılı bir şekilde getirdiğini söyledi. Erdoğan, bu konuda ilginç bir anısını örnek verdi: "Bir cuma namazını Sultanahmet’te kıldım. Namazdan çıkıyoruz. Turistler orada birikmişler. Turistler beni görünce el kol hareketi yaptılar. Ben de yaklaştım yanlarına. Meğerse benim o hafta Amerika’ya gideceğimi de biliyorlar. Bana dediler ki, siz bu sağlık reformunu nasıl yaptınız? Ben kendilerine biraz hatırlattım, anlattım filan. Dediler ki ‘bunu Sayın Obama’ya da anlatın, olur mu’ dediler. Biz de tabi Sayın Obama ile olan görüşmemizde bu konuları da görüştük."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Güven Sağlık Kampüsü ve “Göğüs Göğüse Kalp Kalbe Çanakkale Sergisi” Açılış Töreni'ne katılarak burada bir konuşma yaptı. Erdoğan, konuşmasının başında 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü’ne ilişkin değerlendirmede bulundu. Erdoğan, “Sıhhiyecilerimiz, Çanakkale Savaşı’mızın görünmeyen kahramanlarıdır. Çanakkale, kendi öz oğlu yaralı olarak önüne getirildiğinde dahi durumu çok ağır olduğu için onu bir kenara bırakıp kurtarılma ihtimali daha yüksek olan diğer askerle ilgilenen doktor Tarık Nusret’lerin destanıdır. Bu doktorumuz bir süre sonra hayata gözlerini yumarak şehit olan oğlunun cenazesini ancak ilerleyen saatlerde yaralıların arkası kesilince kucağına alıp acısını yaşayabilmiştir. Biz böyle bir ecdadın torunlarıyız. Çanakkale Zaferi, gözlerinin nuru evlatlarını gerektiğinde vatan uğrunda şehit olsunlar diye kafalarına kına yakarak askere gönderen Yozgat Sorgunlu Hatice Ana’ların onları kendi öz evladından önce kurtarmak için canını dişine takan Tarık Nusret’lerin sayesinde kazanılmıştır. Çanakkale Zaferi işte bu ruhun, bu fedakarlığın, bu serdengeçtiliğin hikayesidir.” dedi.

Konuşmasının devamında sağlık alanında yapılan hizmetlere değinen Erdoğan, burada Genel Sağlık Sigortası’ndan da bahsetti. Erdoğan, "Genel Sağlık Sigortası ile sağlık hizmetlerinin finansmanı konusunda adeta bir devrim yaptık. Her vatandaşımız ya ailesi ya kendisi doğrudan genel sağlık sigortası sistemine dahil oluyor. Primini kendi ödeyebiliyorsa kendi ödüyor ödeyemiyorsa devlet onun adına kademeli olarak bu primi yatırıyor. Ama hiç kimse sistemin dışında kalmıyor." bilgisini verdi.

Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bakınız Amerika’da Başbakan Obama buna benzer bir sitemi getirmek için çok uğraştı. Buna rağmen ancak kısmen başarabildi. Bir cuma namazını Sultanahmet’te kıldım. Namazdan çıkıyoruz. Turistler orada birikmişler. Turistler beni görünce el kol hareketi yaptılar. Ben de yaklaştım yanlarına. Meğerse benim o hafta Amerika’ya gideceğimi de biliyorlar. Bana dediler ki, siz bu sağlık reformunu nasıl yaptınız? Ben kendilerine biraz hatırlattım, anlattım filan. Dediler ki ‘bunu Sayın Obama’ya da anlatın, olur mu’ dediler. Biz de tabi Sayın Obama ile olan görüşmemizde bu konuları da görüştük. Fakat tabi oradaki olumsuz refleks Sayın Obama’nın işini gerçekten çok zorlaştırdı. Ve kısmen halledebildi, tamamıyla halledemedi Şimdi Avrupa’dan ve dünyanın pek çok yerinden sağlık sistemimizi, sağlık hizmetlerimizi incelemek için ülkemizi ziyaret ediyorlar. Bizi örnek alarak kendi ülkelerinde benzer sistemleri kurmaya çalışıyorlar. Eksiklerimiz yok mu? Var. Ama bu eksikler de artık değişmesi kolay bir zemine oturdu. Artık iyi gidiyoruz. Zemini bulduk, yakaladık ve bu işi başaracağız."

Eskiden Türk vatandaşlarının daha iyi sağlık hizmeti alabilmek için yurt dışına gittiklerini hatırlatan Erdoğan, “Şimdi yurt dışından her yıl on binlerce yüz binlerce hasta ülkemize geliyor, bunu yakaladık. Çünkü ülkemizdeki sağlık hizmetlerinin standardı hem daha yüksek hem daha hesaplı da onun için geliyorlar. Bizim doktorlarımız hemşirelerimiz sağlık personelimiz daha iyi hizmet veriyor da onun için geliyorlar.” dedi.

Erdoğan son olarak da “Biz ülkemizi sadece bir alanda değil, her alanda ayağa kaldırmanın, ihya etmenin, değiştirmenin, dönüştürmenin çabası içindeyiz. 2023 hedeflerimizin gerisindeki gaye budur. Yeni Türkiye derken bunu kastediyoruz. Bu değişimin istikrarlı ve güçlü şekilde devam etmesi için yeni Anayasa ve Başkanlık sistemi diyoruz. Bunun halli için buna ihtiyacımız var. Çözüm sürecine bunun için önem veriyoruz. Önceki gün Gölbaşı’nda savunma sanayimiz bakamından önemli bir tesisin Aselsan’ın Radar ve Elektronik Harp Merkezi’nin açılış törenine katıldık. Siz sağlıkta neyseniz, savunma sanayinde de o olursunuz. Eski Türkiye sağlık alanında döküldüğü gibi savunma sanayi alanında da dökülüyordu. Yeni Türkiye sağlık alanında dünyaya örnek olduğu gibi savunma sanayi alanında da dışa bağımlılığını ortadan kaldıracak atılımlar, hamleler içinde” diye konuştu.