Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, hükümeti kurmaya yönelik CHP ile koalisyon görüşmelerini yürüten Başbakan Ahmet Davutoğlu'na “Düşünceleriniz örtüşmüyorsa intihar edecek haliniz yok.” mesajı verdi.

Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda konuşan Erdoğan, “Anayasa'da belirtilen süreç içerisinde sayın Başbakan 45 gün içerisinde kendisinin de partisinin de inandıklarıyla mütenasip olabilecek bir ortak bulabilirse ama bir tekrar seçim ama farklı bir anlayışla bir ortaklık için adım atabilir. Ama o tabi kendi ilkeleri ile de kendi düşünceleri ile karşı düşüncenin örtüşmesi lazım. Herhalde örtüşmüyorsa intihar edecek hali de yoktur.” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, uzun bir aradan sonra Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda muhtarlarla bir araya geldi. Burada muhtarlara uzun bir konuşma yapan Erdoğan, konuşmasının sonunda koalisyon çalışmalarına da değindi. Erdoğan, “Sayın Başbakan bir koalisyon hükümeti kurmak istiyor ama Cumhurbaşkanı bunu engelliyor gibi yalan yanlış iftira kokan ifadeler kullanıyorlar.” diyerek, kendini savundu.
Bu sırada salonda bulunan muhtarlardan 'Biz istemiyoruz', 'Seçim, seçim' şeklinde bağıranlar oldu.

"BEN SÜRECİ İŞLETİYORUM"

Erdoğan, şöyle devam etti: “Tabi ben şu ifadeyi sürekli kullandım, kullanıyorum. Sorunların çözümü için irade ortaya koyabilecek bir koalisyon hükümetinin oluşması noktasında ümidimizi biz muhafaza etmeye çalıştık, çalışıyoruz. Niye? Çünkü bu ülke hükümetsiz kalamaz. Cumhurbaşkanı olarak şahsıma düşen görev nedir? Anayasa’da belirtilen süreci işletmektir. Ben şu anda bu süreci işletiyorum. Seçimde en çok oyu alan partinin genel başkanı da, şu anda halihazırdaki başbakanımızdır, hükümeti kurma görevini de ben kendilerine verdim ve bu süreci başlattım. Sayın Başbakan şu anda hükümeti kurma görüşmelerini devam ettiriyor. Ama bu süreç içerisinde bakıyorsunuz yine farklı farklı yaklaşımlar ortaya konuluyor.”

Erdoğan, bu yaklaşımları “Ana muhalefet ile iktidar birlikte koalisyon hükümeti kursunlar diyenler var, ondan sonra görüşelim diyenler var. Bütün bunları görüyoruz.” diye izah ederken yine muhtarlardan 'Onunla olmaz, erken seçim istiyoruz' diye bağıranlar oldu.

"SÜREÇ NEDİR, 45 GÜNDÜR"

Erdoğan da “Anayasa’da belirtilen süreci işletiyoruz. Anayasa'da belirtilen süreç içerisinde Sayın Başbakan 45 gün içerisinde kendisinin de partisinin de inandıklarıyla mütenasip olabilecek bir ortak bulabilirse ama bir tekrar seçim ama farklı bir anlayışla bir ortaklık için adım atabilir. Ama o tabi kendi ilkeleri ile de kendi düşünceleri ile karşı düşüncenin örtüşmesi lazım. Herhalde örtüşmüyorsa intihar edecek hali de yoktur. Bunu bu şekilde görmek lazım. Anayasa’da belirtilen süre içinde koalisyon hükümeti kurulması benim temennimdir. Bu süreç nedir, 45 gündür.” diye ekledi.

"SEÇİM HÜKÜMETİ DE KURULABİLİR"

Erdoğan, son olarak da seçim hükümeti konusundaki görüşlerini aktardı: “Bu mümkün olmadığı takdirde ya mevcut hükümetin azınlık hükümeti olarak devam etmek suretiyle bir erken seçime gitmesidir ki buna bir destek gerekiyor. Çünkü Parlamento'dan güvenoyu alması gerekir. Bu gerekiyor. Aksi takdirde, çünkü sunulacak olan bir kabine Parlamento’da bir güvenoyu almayabilir. O zaman da yeni bir görevlendirme süreci başlayacaktır. Tabi burada farklı alternatifler var. Meclis’in kalkıp bir seçim hükümeti kurma şekli var. Değişik şekilleri var bunların. Burada da Parlamento'da temsil edilen siyasi partilerin güçleri oranında kurulacak geçici bir hükümette temsil edilmesi gerekiyor, yer alması gerekiyor. Bunun da faydaları var zararları var. Bu fayda zarar dengelemesini iyi yapmak gerekiyor. Anayasa'da belirtildiği şekilde bir seçim hükümeti yoluyla seçimlerin tekrarı yoluna bütün bunlar denendikten sonra girilecektir. Türkiye’nin önündeki sorunlar güçlü bir siyasi iradenin gerekliliğini her geçen gün daha açık şekilde gösteriyor. Bunu sağlayacak yol hangisiyse onun izlenmesini temenni ediyorum. Demokrasinin ve siyasetin en önemli özelliği işte bu tür durumlarda millet iradesine dayalı çözümü daima masada tutuyor olmaktır. Koalisyon görüşmelerinin hayırlı bir şekilde sonuçlanmasını diliyorum.”