Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin resmi armasının belirlenmesi için Meclis’te toplanan Anayasa Komisyonu’na MHP’li Faruk Bal ile Komisyon Başkanı Burhan Kuzu arasında yaşanan diyalog damga vurdu. PKK’nın bölgede devlet gibi davrandığına dikkat çeken Bal’ın “Buradan çıkışı nasıl sağlayacağız?” diye sorması üzerine Kuzu, “İşte, armayla çıkacağız” şeklinde cevap verdi. Muhalefet üyeleri arma teklifinin seçim öncesinde suni gündem oluşturmaya yönelik olduğunu savunurken, AK Partili üyeler arma kanunun seçim öncesinde çıkartılması konusunda ısrarcı olduklarını kaydetti.

Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin resmi armasının belirlenmesi için TBMM'de komisyon oluşturulacak. Anayasa Komisyonu’nda ele alınan kanun teklifine göre devlet armasının belirlenmesi amacıyla TBMM'de 12 üyeden oluşan komisyon kurulacak. Komisyonun görev süresi 3 ay olacak. Bu sürenin ilk 2 ayı resmi armanın belirlenmesi amacıyla yapılacak ön hazırlık çalışmalarına ayrılacak. Son bir aylık sürede ise komisyonca uzmanlardan oluşan çalışma grubu tarafından armanın tasarımının tamamlanması öngörülüyor. Resmi arma önerisi sonrasında TBMM Genel Kurulu'nda görüşülüp kabul edilmesi halinde Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin resmi arması belirlenmiş olacak.

ARMA KANUNU ‘İVEDİLİKLE’ SEÇİM ÖNCESİNE YETİŞTİRİLMEK İSTENİYOR

Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu’nun başkanlığında toplanan komisyona HDP haricinde siyasi partilerin üyeleri katıldı. Teklif sahiplerinden AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Zeynep Armağan Uslu’nun teklif gerekçesinde, devlet armalarının her ülke için, o ülkenin bayrağından sonra sahip olduğu en temel sembollerinden olduğu, uluslararası sistemde yer alan 203 devletten, Türkiye Cumhuriyeti ve Dominik Cumhuriyeti dışındaki geri kalan 201 devlette ulusal bayrağın yanı sıra ulusal armanın olduğuna işaret edildi. Ayrıca, Osmanlı İmparatorluğu'nca kullanılan Osmanlı armasının saltanatın ilgası ve cumhuriyetin ilanı ile kaldırıldığı, 1927 yılında "Türkiye Arması" tesisi yönünde çalışmalar yapıldığı, ancak sebebi açıklanmaksızın resmileştirilmediği kaydedildi. Zeynep Armağan Uslu “Bir devlet düşünün ki, büyükelçiliklerinde devletini sembolize eden bir sembolü olmasın. Aşağı yukarı seksen milyonluk bir ülke düşünün ki, vatandaşlarının pasaportlarının üzerinde devletlerini ifade eden bir sembolleri olmasın. Bu şekilde, on yıllar boyunca hayat süregelsin. İnşallah bu 24. Döneme yakışan bir faaliyet olacaktır. Bunun ivedilikle bu yasama dönemi içinde konuyu ‘sündürüp çekiştirmeden’ döneme yetişecek türde bir tutumu Komisyon’dan rica ediyorum.” diye konuştu.

BAL’IN PKK TEPKİSİNE BURHAN KUZU’DAN ‘ARMA ÇÖZECEĞİZ’ CEVABI

Anayasa Komisyonu’nun MHP’li Üyesi Faruk Bal, armaların devletlerin mazisi ile ilişkilendirilmesi gerektiği üzerinde durarak armanın hazırlanırken işin ehli kişilerden oluşan bir bilim komisyonu kurulması gerektiği üzerinde durdu. Büyük Ortadoğu Projesi’nin (BOP) günümüzde geçerliliğini sürdürdüğünü ve bu çerçevede Kürdistan Devleti’ kurulmak istendiğini kaydeden Bal, ‘analar ağlamasın’ diye PKK’lıların dağdan indirilmesinin gerçekleştiğini ancak terör örgütü mensuplarının dağdan silahlarıyla birlikte şehirlere indiğini kaydetti. “PKK, silahıyla gece tehdit etmiş, gündüz külahıyla hükmederek şakır şakır vergi adı altında Türkiye Cumhuriyeti Devleti vatandaşlarından haraç toplamaya devam ediyor.” diyen Bal, PKK’nın zorla asker topladığını, AK Parti’nin hükümranlık hakkının PKK tarafından kullanmasına engel olamadığını söyledi. Vatandaşın can ve mal güvenliğin olmadığı ve PKK’nın bölgede mahkemeler kurduğunu vurgulayan Faruk Bal, “Vali tayin ediyor, belediyelere eş başkan tayin ediyor, şehitlikler kuruyor, bayrak asıyor, Türk bayrağını indiriyor. Böyle bir devlet halinde geldi. Halimiz bu. Buradan çıkışı nasıl sağlayacağız?” diye sorması üzerine Komisyon Başkanı Burhan Kuzu, “İşte, armayla çıkacağız” şeklinde cevap verdi. Kanun teklifinin aceleye getirilmemesi gerektiğini söyleyen Bal, konuyla ilgili bir bilim heyetinin kurulması teklifinde bulundu.

KUZU: ÜLKE LİDERİNDEN ZİYADE BİR FİGÜR KULLANILIYOR

Genel anlamda gerekçelere katılmamanın mümkün olmadığını kaydeden CHP’li Uğur Bayraktutan, teklifte iktidar ve muhalefet olarak ortak bir konsensüsün olmamasını eleştirdi. Arma kanunun Meclis’ten geçmesinin bir sonraki parlamentoya kalacağını düşündüğünü belirten Bayraktutan, Cizre’de bugün Türk bayrağı ile dolaşmanın çok zor olduğunu kaydederek ifade ettikleri hassasiyetlerin göz önünde alınması halinde parti olarak gerekli desteği sağlayacaklarını söyledi. Oluşturulacak komisyonda Cumhuriyet dönemi tarihçilerden özellikle faydalanması gerektiğini kaydeden Bayraktar, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün armada muhakkak olması gerektiğini vurguladı. Bunun üzerine Burhan Kuzu, “Dünyadaki uygulamalara baktığımız zaman, o ülkenin liderlerinden ziyade bir figürle bu ifade ediliyor. Kimisi çift kartal, kimisi tek kartal gibi. Ben karışmam ama bir kişi figürü olmaz gibi geliyor bana.” dedi.

“ARMA TEKLİFİ GERÇEK GÜNDEMİ KARARTMAK İÇİN VERİLDİ”

MHP’li Süleyman Nevzat Korkmaz ise Türkiye Cumhuriyeti’nin bir arması olması gerektiği üzerinde dururken armanın müşterek olması, herkesi kucaklaması gerektiğini ifade etti. Korkmaz, teklifin sadece AK Partili üyelerden gelmesini eleştirirken, kanun teklifinin seçimlere 5 ay kala gündeme taşınmasına dikkat çekti. Korkmaz, “Adeta gerçek gündemi karartmak için bir teklif veriliyor. Bu, suni bir gündem maddesi şeklinde algılanmasına da sebep oluyor. 12 yıllık AKP iktidarı döneminde biz şu sözleri çok sık duyduk; ‘devlet küçültülmeli’. Devlet, fiziken büyüdü ama itibarı küçültüldü.” diye konuştu. “Acaba şu mu yapılmak isteniyor; o bölgelerde Türk bayrağını asmakta sıkıntı çeken bir hükümet acaba bu devlet armasını falan mı kabul ettirecek?” diyen Korkmaz’a Komisyon Başkanı Kuzu, “Bayağı kuşkucu olmuşsun” diye tepki gösterdi.

CHP’Lİ AKGÜNDÜZ: ‘PADİŞAHIM ÇOK YAŞA’ YAZALIM, KAÇAK SARAY’IN KAPISINA ASALIM

CHP’li Ali Akgündüz, ülkenin sıcak gündeminin armadan ziyade seçim öncesi seçim barajının düşürülmesi olduğunu kaydederek armanın kabulü ile Cumhurbaşkanı Forsu’nun zımnen kaldırılacağını savundu. “Osmanlı tuğrası benzer bir şey çıkar, onun da altına ‘Padişahım çok yaşa’ yazalım ve ‘Kaçak Saray’ın kapısına asalım. Bu iş buraya gidebilir. Endişelerimiz var. Devlet arması gereksiz mi? Şu aşamada bunun saikini ben anlayamıyorum. Böyle bir teklif niçin verildi? Şuanda Türkiye’nin önceliği değil.” dedi. Bunun seçim öncesi, alelacele ele alınamayacak kadar önemli bir konu olduğunu anlattı.

“DEVLETİN SEMBOLÜ KONUSUNDA BİR BOŞLUK YOK”

Gerçekten buna bir ihtiyaç olup olmadığını soran CHP’li Rıza Türmen, Türkiye’de halkın benimsediği ve devletin kullandığı sembolün ay yıldız olduğunu söyledi. Toplumda bu yönde bir ihtiyaç olmadığını söyleyen Türmen, ay yıldızın aynı zamanda devletin de sembolü olduğunu vurguladı. Ay yıldız yerine başka bir sembolün konulması halinde kıyametin kopacağını söyleyen Türmen, devletin sembolü konusunda bir boşluğun olmadığını söyledi.

“YENİ FARK ETTİM, KEŞKE DAHA ÖNCE BİRİLERİ FARK ETSEYDİ”

Teklif sahiplerinden AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Zeynep Armağan Uslu, muhalefet üyelerinden gelen eleştiri ve tepkilere niyet okuyuculuğu yapmak ya da öküzün altında buzağı aramak olarak değerlendirdi. Neden şimdi gündeme geldiğine dair eleştiriler için Armağan Uslu, “Neden bu zamanda? Ben bu zamanda fark ettim. Bir akademisyen bir sosyolog olarak yaptığım okumalar çerçevesinde fark ettiğim durumdur. Mesele bundan ibarettir. Keşke daha önce birileri fark etseydi. Ya da yapsaydı. Kimsenin elini, ayağını tutan yok.” diye cevap verdi.

Oturumda alt komisyon oluşturulması tartışması yaşandı. Yapılan oylamada AKP’lilerin çoğunluk oyları ile alt komisyon oluşturulması reddedildi. Ancak özellikle MHP bu konuda itirazlarını sürdürünce kısa süreli gerginlik yaşandı.