Halkların Demokrasi Partisi'nden (HDP) Mersin Milletvekili seçilen AK Parti kurucusu Dengir Mir Mehmet Fırat, Türkiye'nin ve dünyanın gözünün üstlerinde olduğunu ifade ederek bu şartlara göre hareket etmek zorunda olduklarını belirtti.

Gençlerden kendileri dışında olan insanları rahatsız edici hareketten kaçınmalarını isteyen Fırat, "Hala patlayıcı silah gibi şeylerin kullanılması kesinlikle ama kesinlikle bundan sonra bize yakışmıyor" ifadelerini kullandı. HDP'nin seçim barajını geçerek Mersin'den 2 milletvekili çıkarması nedeniyle merkez Akdeniz İlçesi Barış Parkı'nda kutlama programı gerçekleştirildi. Parkı dolduran binlerce kişi çalınan müzikler eşliğinde halaylar çekti. Kalabalık zaman zaman Abdullah Öcalan lehine sloganlar atıp fotoğraflarının bulunduğu flamalar açtı.

'MEYDANDA TÜRK BAYRAĞI'DA AÇILDI'

Meydanda Türk bayrağının açılması ve Türk bayrağı ile PKK'nın sözde bayrağının aynı çubuğa bağlanarak sallanması dikkat çekti. Hava-i fişeklere ise zaman zaman silah sesleri karıştı. Kalabalık silah sıkılmaması yönünde megafonla uyarıldı.

'TÜRKİYE PARTİSİYİZ'

Kesin olmayan sonuçlara göre Mersin Milletvekili seçilen Dengir Mir Mehmet Fırat burada yaptığı konuşmada artık Türkiye partisi olduklarını yalnız Türkiye'ninde değil bütün dünyanın gözünün artık üstlerinde olduğunu belirtti. Artık bu şartlara göre hareket etmek zorunda olduklarını anlatan Fırat "Aldığımız sonuç yüzde yüz bize verilmiş reyler değildir. Bir kısmı bizi tecrübe etmek isteyen ama gönlü bize meyleden vatandaşlarımız tarafından verildi. Biz dikkatle izleniyoruz. Onun için bundan sonraki hareketlerimizde çok daha dikkatli olmak zorundayız" diye konuştu.

Gençliğin coşkusuna saygı duyduğunu zaferde analar kadar onlarında katkılarının olduğunu vurgulayan Fırat, şunları söyledi; "Ama o gençliğin verdiği hızı bazen frenlemek mecburiyetindeyiz. Genel merkezimiz, genel başkanlarımız dün gece için hiçbir kutlama yapılmaması kararını verdiler. Bizim yapacağımız genel merkezimiz ve teşkilatlarımız verdiği karara harfiyyen uymaktır. Bu talimatların arkasında mutlak surette bir sebep vardır. Yoksa hiçbir şekilde sizin coşkunu önlemek için bunlar verilmiyor. Şunu gördük ki coşku sırasında bir kardeşimiz motosiklet kazasında hayatını kaybetti. Bir can bizim için çok önemli. Bırakın canı sizin bir damla kanınız dahi bizim için çok önemli. Onun için dikkat etmek zorundayız. O bakımdan bir kez daha rica ediyorum. Özellikle gençlerden rica ediyorum. Hiçbir şekilde bizim dışımızda olan insanları rahatsız edebilecek bizim hakkımızda sual işareti getirebilecek hiçbir hareketin içinde bundan sonra olmayacağız."

'PATLAYICI VE SİLAH GİBİ ŞEYLER BUNDAN SONRA BİZE YAKIŞMIYOR'

Hala patlayıcı, silah gibi şeylerin kullanılmasının kesinlikle bundan sonra yakışmadığına dikkat çeken Fırat şöyle devam etti: "Çünkü bize yüzde 13 yetmez. Bize yüzde 25 yetmez. Biz iktidara yürümeliyiz. Dolayısıyla Türküyle, Kürdüyle, Ezidisiyle, Alevisiyle, Sünnisiyle, Ermenisi ile herkesin partisi olmak zorundayız. Herkesin reyini almak mecburiyetindeyiz. Çünkü siyasi partilerin ana amacı iktidar olmaktır. Ve HDP sizlerin bu barajı yıkması ile bana göre iktidar yürüyüşüne başlamıştır. O bakımdan iktidara yürüyen bir siyasi partinin üyeleri olarak gönüldaşları olarak vakur duruşunuzu ve her attığınız adımın ne anlama gelebileceğini düşünerek o adımı atmak zorundasınız. Artık eski biraz geride kaldı. Yeni bir dönemde yeni özgür siyaset döneminde hep beraber düşünerek taşınarak tavırlar vermek zorundayız."