Halkların Demokrasi Partisi (HDP) Mersin milletvekili adayı ve AK Parti kurucusu Dengir Mir Mehmet Fırat, 1982 Anayasasının Cumhurbaşkanına verdiği yetkinin ABD Başkanı Obama da bile olmadığını belirtti. Fırat, buna rağmen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın sırf canı istediği için Anayasayı buzdolabına kaldırdığını söyledi.
Mersin'de seçim çalışmalarını sürdüren Fırat, Eczacılar Odası'nı ziyaret etti. Fırat buradaki konuşmasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı yakından tanıdığını ve hayalini kurduğu başkanlığın bilinen başkanlık sistemiyle ilgisi olmadığını ifade etti.
"Bırakın başkanlık sistemini şu anda ki mevcut 1982 anayasası Cumhurbaşkanına o kadar çok yetki vermiş ki Başkan Obama da bile o yetkiler yoktur" diyen Fırat, "Böyle bir yetkiyi şu anda kendisinde gören zihniyet, Türk usulü başkanlık sistemine getirdiği zaman Türkiye’nin halini düşünemiyorum. Şu andaki zaten bir fragman. Filmin tümünü seçim sonrasında o hayali gerçekleşirse bir daha geri dönüşü olmayan bir yoldur." ifadelerini kullandı.
Meclis aritmetiğini ters çevirebilecek olan tek şeyin HDP’nin barajı aşması olduğunun altını çizen Dengir Fırat şöyle devam etti: "Benim HDP’de oluşum da bu tehlikeyi görmem ve bunun çaresinin de HDP’de olmasıdır. HDP barajı aşmadığı takdirde Doğu ve Güneydoğu'da HDP’nin alabileceği 70’e yakın milletvekili otomatik olarak AKP’nin hanesine yazılır. Çünkü ne CHP ne MHP'nin bu bölgelerde bir varlığı yoktur. CHP yüzde 6 artsa bir şey değiştiremez MHP de öyle. Ama AKP yüzde 42 bile alsa anayasayı değiştirme gücüne sahip olmasa dahi referanduma götürme gücüne sahip olacaktır. Dolayısıyla bu seçim, bir ideolojik tercih veya bir partiyi sevmenin ötesinde, rejimin ne olacağına karar verme seçimi yani referandumudur."
Gözaltına alınmaların başladığını vurgulayan Fırat tanınmış gazeteciler, hâkim ve savcıların birçoğunun da yakın dönemde gözaltına alınabileceğini sözlerine ekledi.