Genel seçimden önce Avrupa Güvenlik İşbirliği Teşkilatı (AGİT) uzun dönemli gözlemcisi Sandra Gale ile biraraya gelen bağımsız İzmir Milletvekili İlhan İşbilen, seçim sürecinde yaşadıkları sıkıntıları aktardı. Gale, Türkiye’de seçimlerde kanunların ne kadar uygulandığını sorarken İşbilen, işe oy pusulasıyla başlamak istediğini söyledi: “Oy pusulasında partiler büyük şekilde yer alırken aynı ölçülere üç bağımsız yerleştirdiler. İş bununla da bitmiyor. Bağımsızlardan önce Bağımsız Parti var. Bağımsıza oy verecek olan seçmenlerin oylarını Bağımsız Parti’ye kaydırarak, onların oylarını alma amacı taşıyor. Zaten Bağımsız Parti kazanamayacak. O nedenle bağımsız olarak Meclis'e gireceklerin önüne geçmek amacıyla böyle bir uygulama yapılıyor ama bütün engellemelere rağmen biz kararlıyız ve bütün bu yolsuzluk ve hukuksuzlukları ortaya çıkaracağız.”

'ŞAİYALAR ALTINDA SEÇİM'

Bugün bütün siyasi partilerin oy konusundaki yakınmalarının boşuna olmadığını ifade eden İşbilen, “Bakın mitinglerde bütün siyasi partilerin seçmenlerine, ‘oylarınıza sahip çıkın’ şeklindeki uyarılarına dikkat edildiğinde bu konuda ciddi sıkıntı var demektir, çünkü bu şaiyalar altında seçime gitmek ne kadar doğru bilmiyorum ama kafalarda büyük soru işaretleri var. Böyle güvensizlik içerisinde seçimlere gitmek ne kadar doğru ama gitmek zorundayız. Bu hukuksuzluk ve yolsuzlukların bir an önce son bulması için bu gerekiyor. Türkiye’de özgürlüklere gem vurulmuş durumda. Zaman, Cihan, STV, Cumhuriyet ve Doğan Medya Grubu'na yapılmış olan baskılar, muhalif basını susturmaya yönelik. Ayrıca medyada üst yönetimin birkaç kez ağırlaştırılmış müebbetle yargılanacak olması, seçime yönelik algı operasyonu.” dedi.

'MİLLETVEKİLLİĞİNE İHTİYACIM YOK'

Milletvekilliğine ihtiyacı olmadığını, bu işe girmesinin tek sebebinin Türkiye’nin önünü açmak olduğunu söyleyen İlhan İşbilen, “Benim ne makama ne de paraya ihtiyacım var. Ben vakıf kurdum ve mal varlığımı oraya bağışladım. Türkiye’de sistemin değişmesi gerekiyor. Bu sistem, bu yapıyı taşımıyor. Ben milletin iradesinin Meclis'e yansıması için mücadele ediyorum. Amerika’da olduğu gibi Türkiye’de de milletin kendi vekilini seçmesini istiyorum. Biliyorsunuz orada bir parti lideri, bir milletvekiline kesinlikte dikta edemez, hele ki Temsilciler Meclisi'ne. Türkiye’de de bu sistemin oturmasını istiyorum. İşte o zaman şu anda olduğu gibi baskıcı rejimler olmaz, olduğu anda hemen aşağı indirilir. Artık Türkiye’de halk, bu insanların gerçek yüzünü gördü. Bu insanlara oy verenlerin geneline baktığınızda şunu görürsünüz, eğitim seviyesi düşük insanlar bunlara oy veriyor. Üniversite mezunu olup da bunlara oy verenlerin oranı yüzde 10’u geçmez. İzmir’de toplum eğitimli ve bu yüzden onlara oy vermiyor. İzmir’e zaten bu yüzden kızgınlar.” ifadelerini kullandı.

'CESARETİNİZE HAYRANIM'

Sandra Gale de bütün baskılara rağmen bağımsız olarak İşbilen’in tek başına çıkıp miting yapmasını hayranlıkla öğrendiğini ifade ederek şunları söyledi: "Dünyanın birçok yerinde gözlemci arkadaşımız var. Bir gün Afganistan’da AGİT gözlemcisi olarak bulunuyordum. Otelin bahçesinde oturuyorduk arkadaşlarla. O sırada kollarımdan rahatsızlandım. Bir anda her yeri şişti, kırmızı kırmızı oldu. Ben de otele, yani odama çekildim. Sonra belli süre devam eden bir silah sesi duydum. Biraz dinlendikten sonra tekrar aşağıya indiğimde her yer kan gölü. Bütün arkadaşlarım yerde cansız yatıyor. Çılgına dönmüştüm ama her şeye rağmen insanlığa hizmete devam etmek istedim. Ben özgürlükler ve demokrasi sebebiyle ne evlenebildim ne de çocuk yapabildim. Ben bu işi gönüllü olarak yapıyorum. Sadece benim masraflarımı veriyorlar.”

'SİZE ÇANKAYA OFİSİNİZDEN ULAŞTIM'

“Bir gün dolaşırken sizin Çankaya’da seçim ofisinizi gördüm ve çok şaşırdım.” diyen Gale, “Belli bir güç karşısında tek başına, bağımsız olarak bir aday çıkıyor. Birçok kimse, ya hakim güçle birlikte hareket ediyor ya da susmayı tercih ediyor ama siz susmuyorsunuz. Her yerde reklamlarınızı görüyorum. Merak ettim, nasıl oluyor da bir kişi bu gücün karşısında durabiliyor diye. Sonunda karar verdim, hemen seçim büronuza gidip size nasıl ulaşabileceğimi öğrendim. Sizinle burada oturuyor olmaktan çok memnunum. İnanın sizinle görüşmeye değdi. Sizden çok şey öğrendim. Seçim sürecinde yaşanabilecek durumlar hakkında bilgi aldım. Benim açımdan bu görüşme çok verimli geçti. Şimdiden size pazar günü yapılacak olan seçimde başarılar diliyorum.” diye konuştu.