CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın gecikmeksizin, Türkiye’de yeni bir siyasi iradenin oluşmasının önünü açmak için CHP Genel Başkanı'na koalisyon kurma görevi vermesi gerektiğini söyledi.

Görevin verilmemesine ilişkin geçen her sürenin Türkiye’nin aleyhine olduğunu belirten Gök, “CHP olarak bu süreçte, ortamın son derece olumsuz olduğu bu süreçte, anayasal sürenin işlediği süreçte, görevi devralmaya hazır olduğumuzu ifade ediyoruz. Alacağımız bu görevde bir hükümet kurma, yapıcı reformlara dayalı, uzun süreli bir koalisyon hükümeti ya da azınlık hükümeti kurma yolunda önemli çalışmalar yapacağımızı ve hükümet kurma kararlılığımızı ifade ediyoruz. CHP son derece yapıcı, Türkiye’nin gerçeklerini gözeterek, muhataplarını oyalamadan, Türkiye’nin bu yakıcı döneminde bir hükümet üstlenme sorumluluğunu yerine getirmeye hazırdır. Cumhurbaşkanı'nın gecikmeksizin genel başkanımıza bu görevi vermesi gerekmektedir.” dedi.

CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) basın toplantısı düzenledi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın gecikmeksizin, yangın yerine dönmüş, terörden ve ekonomik yönden Türkiye’de yeni bir siyasi iradenin oluşmasının önünü açmak için CHP Genel Başkanı'na bu görevi vermesi gerektiği çağrısında bulundu. Gök, “Görevin verilmemesine ilişkin geçen her süre Türkiye’nin aleyhinedir. CHP olarak bu süreçte, ortamın son derece olumsuz olduğu bu süreçte, anayasal sürenin işlediği süreçte görevi devralmaya hazır olduğumuzu ifade ediyoruz. Alacağımız bu görevde bir hükümet kurma, yapıcı reformlara dayalı, uzun süreli bir koalisyon hükümeti ya da azınlık hükümeti kurma yolunda önemli çalışmalar yapacağımızı ve hükümet kurma kararlılığımızı ifade ediyoruz. CHP son derece yapıcı, Türkiye’nin gerçeklerini gözeterek, muhataplarını oyalamadan, Türkiye’nin bu yakıcı döneminde bir hükümet üstlenme sorumluluğunu yerine getirmeye hazırdır. Cumhurbaşkanı'nın gecikmeksizin genel başkanımıza bu görevi vermesi gerekmektedir. Geçen her dakika Türkiye’nin aleyhinedir. Herkesin Anayasa'da neler yapması gerektiğini biliyoruz ve görev bekliyoruz. Hükümet kurmaya hazırız. Parlamento'da 4 parti mevcut. AKP tek başına iktidar olanağını kaybetmiştir. Hükümet kurma çalışmalarını AKP’ye endeksleyerek 'AKP olmazsa hükümet kurma çalışmaları olmaz' anlayışı yanlış keyfi ve hatalıdır. Son derece yanlıştır. Cumhurbaşkanı'na düşen anayasal sorumluluğu çerçevesinde, bu olumsuz tabloda, gecikmeksizin bir hükümetin kurulmasının önünü açmaktır.” şeklinde konuştu.

"CUMHURBAŞKANI KARARINI ATATÜRK DÜŞMANI MECZUBA DEĞİL MİLLETE SÖYLEMELİDİR"

Bir gazetecinin, “Cumhurbaşkanı Erdoğan Kemal Kılıçdaroğlu’na hükümet kurma görevini vermeyeceği yönünde iddialar var. Bu konuda neler söylersiniz?” sorusuna Gök, “Hükümet kurmak için anayasal süreç bitmemiştir. Bu süre bitmemişken başka seçenekleri ve arayışları konuşmak ve tartışmak yanlış olur. Biz CHP olarak görev almaya ve hükümet kurmaya hazırız. CHP’nin hükümet kurma çalışmaları izlenmeli. Cumhurbaşkanı'nın açıklamaları doğru mu değil mi bilmiyoruz ama Cumhurbaşkanı böyle bir iradeyi belirtecekse bunu Atatürk düşmanlığı tescil edilmiş bir meczubun yanında ve huzurunda değil, Türk milletinin huzurunda söylemelidir.” cevabını verdi.

MHP’nin CHP’nin kuracağı bir azınlık hükümetine destek vermeyeceğinin sorulması üzerine Gök, “Bütün siyasetçiler ülkedeki olumsuz tablonun bir önce giderilmesi konusunda sorumlu davranmak zorundadır. Terörü yenmek için, ekonomik çöküşü durdurmak için siyasetçilerin görevi vardır. Makul alanlarda buluşma şansımız vardır. Görüşmelerde tabloyu gerçekçi bir şekilde ortaya koyacağız. Sorumluluğu paylaşmak isteyeceğiz. Partiler sorunları çözmek için vardır. Önce görevin verilmesini beklemek gerekir. Cumhurbaşkanı, Kılıçdaroğl'una görevi vermedi. Görev tevdi edildiği anda nasıl tavır alacağımızı kamuoyu görecektir.” dedi.

"TANER YILDIZ DAHA ÖZENLİ BİR ÜSLUP KULLANMASI GEREKİR"

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın ‘HDP’ye sırf paralel yapı nedeniyle oy veren emniyet ve yargı mensuplarının eline kan bulaşmıştır.’ açıklamasının hatırlatılması üzerine Gök, “Her söyleyeceğimiz cümleyi özenle seçmemiz gereken günlerden geçiyoruz. Türkiye’yi ayrıştırıcı, yangını artırıcı söylemlerden herkesin kaçınması gerekir. Bu konuda her türlü kışkırtma ve yönlendirmenin karşısındayız. Şu anda ulusal birliğimizin korunması, terörün yenilmesi, ekonomik yangının söndürülmesi gerekiyor. Ayrışmanın sırası değildir. Taner Yıldız’ın daha özenli bir üslup kullanması gerekir.” açıklamasında bulundu.