HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız, Şırnak ve ilçelerinde 3G üzerinden internete erişimin durdurulması ile ilgili Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Feridun Bilgin’in cevaplandırması talebiyle TBMM’ye soru önergesi verdi. Sarıyıldız, “Kürt illerinde son dönemlerde giderek artan devlet kaynaklı hak ihlallerinin internet aracılığı ile anında duyulmasının önüne geçmek için mi internete erişim engellendi?” diye sordu.

HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız, 20 Temmuz 2015 tarihinde gerçekleşen Suruç katliamının ardından Şırnak ve ilçelerinde GSM operatörlerinde 3G/İnternetin tümden kesilmesi hakkında Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Feridun Bilgin’e yazılı soru önergesi verdi.

Yurttaşların GSM operatörlerinde 3G’nin olmamasından ötürü EDGE ve GPRS üzerinden internete bağlanmak zorunda kaldığına dikkat çeken Sarıyıldız, “EDGE ve GPRS internet bağlantı hızında ise ciddi anlamda bir düşüş yaşanmakta. İnternet üzerinden herhangi bir portala bağlanmak dakikalar sonra ancak gerçekleşebilmekte. 3G’nin kesilmesi hakkında Vodafone-GSM müşteri hizmetlerini arayan Şırnak Barosu avukatlarından Filiz Ölmez'e, 'Bu devletin kararıdır' denildiği iddia edilmekte. Öte yandan GSM operatörlerinin, 3G üzerinden internete erişimin durdurulması hakkında yurttaşlara herhangi bir bildirimde bulunmadığı belirtilmekte.” diye belirtti.

"KEYFİ VE HUKUKİ DAYANAKTAN YOKSUN OLARAK YAPILAN KISITLAMA ANAYASA'NIN İHLALİDİR"

“Bütün yurttaşlar, haberleşme hakkına sahiptir ve bu hakka riayet edilmelidir” diyen Sarıyıldız, anayasal hak olan haberleşme hak ve özgürlüğünün keyfi olarak, hukuki bir dayanaktan yoksun olarak kısıtlanmasının Anayasa'nın ihlali olduğunu vurguladı. Sarıyıldız, Bakan Bilgin’e cevaplaması talebi ile şunları sordu:

“Şırnak ve ilçelerinde 3G üzerinden internete erişimin engellenmesi devlet kararı mıdır? Devletin aldığı bir karar ise bunun gerekçesi ve yasal dayanağı nedir? GSM operatörlerine 3G üzerinden internete erişimin durdurulması yönündeki karar ne zaman tebliğ edilmiştir?

Yurttaşların 3G üzerinden internete erişiminin engellenmesi Anayasa’da var olan haberleşme hak ve özgürlüğünün ihlali değil midir?

Özellikle Kürtlerin yoğunlukta yaşadığı yerleşim yerlerinde 3G üzerinden internete erişimin olmaması ve EDGE ile GPRS üzerinden ise internete bağlantı hızındaki ciddi düşüşün gerekçesi nedir?

Şırnak ve ilçelerinde 3G’nin tümden kesilmesi ve internet hızındaki büyük düşüşün Suruç katliamının hemen ardından meydana gelmesi tesadüfi midir?

3G üzerinden internete erişimin engellenmesi, muhalif basına yönelik uygulanan sansürün bir parçası mıdır? Kürt illerinde son dönemlerde giderek artan devlet kaynaklı hak ihlallerinin internet aracılığı ile anında duyulmasının önüne geçmek için mi internete erişim kısıtlandı?”