CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, KPSS operasyonunun, bu sınavın kaldırılmasının alt yapısı olarak düşündüğünü belirterek, "AKP objektif bir sınavı istemiyor. Memuriyete benim adamlarım girsin, diyor. AKPSS sınavı istiyor. Bunu da genel merkezde yapacaklar." şeklinde konuştu. Hamzaçebi, YGS sınav sonuçlarında da büyük bir başarısızlık ve geriye gidiş görüldüğünü de ifade etti.

Hamzaçebi, Meclis'te basın toplantısı düzenledi. Türkiye'de 2012 yılında geçilen 4+4+4 sisteminin çöktüğünü ve kız çocuklarının okula gitmediğini anlatan Hamzaçebi, bu sistemin eğitimi geri götürdüğünü belirtti. Dershanelerinin kapatılmaya çalışıldığını dile getiren Hamzaçebi, "Dershaneleri kapatın. Herkes iyi eğitim alma olanaklarına sahip oldu mu; hayır." ifadelerini kullandı. Eğitim konusunda halkın düşünmesi gerektiğini belirten Hamzaçebi, bu eğitim sisteminin yanlış olduğunu vurguladı. Türkiye'nin eğitim sisteminin geriye gittiğini, kız çocuklarının eve kapatıldığını kaydetti.

İstanbul Üniversitesi'nde rektörlük seçiminde Raşit Tükel'in birinci çıktığını ancak YÖK'ün bu ismi ikinci sıraya koyduğunu hatırlatan Hamzaçebi, YÖK'ün hangi kritere göre ikinci sıraya koyduğunu açıklamak zorunda olduğunu ifade etti. Çanakkale Zaferi sebebiyle Diyanet İşleri Başkanlığı'nın okuttuğu hutbelerde Atatürk'ün isminin yer almadığını dile getiren Hamzaçebi, Başbakan Davutoğlu'nun açıklamalarını eleştirdi. Konunun Diyanet'in yayınladığı hutbe metninde Atatürk'ün adının geçmemesi olduğunu belirten Hamzaçebi, Başbakan'ın buna cevaplaması gerektiğini ifade etti.

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın açıklamaları ve Erdoğan arasındaki tartışma konusundaki bir soruya Hamzaçebi, "Bekliyoruz, nereye varacak, izliyoruz." karşılığını verdi. KPSS operasyonuyla ilgili bir soruya da Hamzaçebi, "Aradan 5 yıl geçmiş. O zaman sorular çalındı, dendi, bu çok ciddi iddiadır. Çalındı kanaatine sahibim ama nasıl çalındı; bilmiyoruz. 5 yıl neden beklediniz? Bunu bildiğiniz halde beklediyseniz suç işlediniz. Dosyaları tutarız, bekletiriz, işimize geldiği zaman operasyon yaparız diyemezsiniz. Derseniz sizde sorumlusunuz. Çalınma işinin sonuna kadar araştırılmasını istiyoruz. Seçime doğru üzerine gidelim, sonra bunu da muallakta bırakalım anlayışını yanlış buluyoruz." şeklinde konuştu.

Yönetmen Mustafa Altıoklar'ın açıklamalarının hatırlatılması üzerine Hamzaçebi, "Altıoklar bir kişiye yönelik söylemek istiyor ama her siyasetçiye diyerek konuyu genelleştiriyor. Üzerime almıyorum, üzerine almak isteyenler değerlendirir. Her siyaseçi için yapılmalı şık bulmuyorum. Siyaset kurumunu eleştirelim ama bu kadar ayaklar altına almayalım. Sonuçta siyasetçi sorunları çözmek için var." dedi.

Bir başka soru üzerine ise Hamzaçebi, "Kürt sorununun tek çözüm yeri Türkiye Büyük Millet Meclisi'dir. Anayasa Uzlaşma Komisyonu benzeri bir komisyon kurulmadıkça topluma mal edemeyiz. Bu sorunu çözmek zorundayız. Hem var hem yok gibi davranamayız." diye konuştu.