Geçirdiği trafik kazası sonucu hayatını kaybeden Hak ve Özgürlükler Partisi (HAK-PAR) Genel Başkanı Fehmi Demir'in 1 Kasım seçimleri için yaptığı propaganda konuşması TRT'de yayınlandı. Demir, konuşmasında terör olayları ve ekonomik sorunlar üzerinde durarak çözüm önerileri sundu.

Mersin'in Tarsus ilçesi TEM Otoyolu Damlama mevkiinde, dün HAK-PAR Genel Başkanı Fehmi Demir'in kullandığı otomobil, yol kenarında arızalanan arabasını kontrol eden Avusturya vatandaşı Hacı Murat Doğu'ya çarpmış, kazada Fehmi Demir ile Hacı Murat Doğu, olay yerinde hayatını kaybetmişti.

Siyasi parti temsilcilerinin 1 Kasım seçimleri için propaganda konuşmaları TRT'de yayınlandı. HAK-PAR Genel Başkanı Fehmi Demir, konuşmasının büyük bölümünde terör sorunu, ekonomik sorunlar ve çözüm önerileri üzerinde durdu.

Demir'in konuşmasından satır başları şöyle:

"7 Haziran seçimlerinde oy vererek sorunlarınıza çözüm bulsunlar diye Parlamento’ya gönderdiğiniz dört partinin de durumunu görüyorsunuz. Seçim öncesi verdikleri vaatlerden, tavırlardan eser var mı? Seçimlerden sonra kolları sıvayıp toplumun biriken sorunlarını çözmek, refahını artırmak, iç barışı sağlamak için çabalamak yerine yine birbirine düştüler. Bir hükümet kurmayı dahi beceremediler. Kandan, çözümsüzlükten beslendiklerini, halkı kutuplaştırarak, düşman kamplara bölerek yönetmeye çabaladıklarını bir kez daha kanıtladılar. Halk, yoksulluk içinde kıvranıyor, esnaf siftah yapmadan kepenk kapatıyor. İşsizlik had safhada, şehirlerde şiddet yeni canlar alıyor. Onların umurunda değil, bu durumdan hiç de şikayetçi değiller. Tek dertleri oylarını arttırmak. Peki, siz bu durumdan memnun musunuz? Ne oluyor size, bunları oylarınızla destekliyorsunuz? Biz, Hak ve Özgürlükler Partisi olarak bu gidişe ‘dur’ demenizi bekliyoruz. Çünkü mühür sizdedir. Siz, oylarınızla bu gövdesi büyük, aklı küçük partileri bir kenara itebilir, yeni bir siyaset tarzına imkan sunabilirsiniz. HAK-PAR yeni bir partidir, gerçekçidir, samimidir. Ve sizlerden oy istemektedir. Çünkü sorunları net olarak ortaya koyan ve çözümler öneren tek parti HAK-PAR’dır."

"PKK DERHAL SİLAH BIRAKMALI, DEVLET DE KÜRT SORUNUNUN ÇÖZÜMÜ YÖNÜNDE SOMUT BİR PROJE ORTAYA KOYMALI"

"HAK-PAR açısından Türkiye’de en temel problem Kürt meselesidir. Kürt meselesi barışçıl, demokratik yollarla kırmadan, dökmeden, eşitliği esas alan adil bir çözüme kavuşturulmalıdır. Kürt meselesini çağdaş bir çözüme kavuşturmak yerine baskıyı, imhayı seçmek hem ülkeyi kan ve gözyaşı içinde tutmaktır, hem de ülkenin tüm zenginliklerini silahlanmaya, savaşa harcamaktır. Artık dağı taşı bombalayarak, insanları öldürerek, hapse atarak, köyleri, ormanları yakarak, halkı göçe zorlayarak, Kürt olan her şeyi yasaklayarak bir yere varılmayacağının görülmesi gerekir. Yine şiddet yoluyla, silahla kentlere bombalar yığıp, yoksul mahallelerde barikatlar kurmakla, sağı solu mayınlarla doldurmakla, esnafa kepenk kapattırıp insanlarımızın araçlarını yakmakla, işadamlarına ‘ceza’, ‘vergi’ adı altında mali terör estirmekle, gencecik çocukları dağa çıkarıp 3 - 5 ay sonra cesetlerini ailelerine teslim etmekle Kürt halkına hizmet edilemeyeceğinin de görülmesi gerekiyor. Çözüm için samimi olmak, cesur olmak, her şeyden önce de akıllı olmak gerekir. Bu bir kör dövüştür, bu bir kirli savaştır ve bir an önce son bulmalıdır. Halk, örgütlerin veya devletlerin şiddet politikaları arasında seçime zorlanamaz, mahkum edilemez. PKK derhal silah bırakmalıdır. Devlet de Kürt sorununun çözümü yönünde somut bir proje ortaya koymalı, ciddi adımlar atılmalıdır. Çünkü Kürt sorunu çözülmeden ne özgürlükler ve demokrasi, ne barış ve huzur, ne de ekonomi. Hiçbir şey garanti altında olmayacaktır."

"TÜRKİYE CUMHURİYETİ, FEDERAL TARZDA YENİDEN YAPILANMALI"

"Ortadoğu, sorunlarını çözüme kavuşturamadıkları için viraneye dönen ülkelerle doludur. Kürt sorunu hamasi nutuklarla, palyatif tedbirlerle çözülecek bir sorun değildir. Biz, HAK-PAR olarak bu soruna çağdaş ve köklü bir çözüm öneriyoruz. Dünyanın gelişmiş uygar ülkeleri, bu tür sorunlarını nasıl çözmüşse, biz de öyle çözeceğiz. Pek çok ülke federal sistemlerle yönetilmektedir. Federasyon, sizlere propaganda ile iletildiği gibi kötü bir şey değil, bölünme hiç değil. Biz de Kürt sorunun çözümü için eşitlik temelinde federasyonu öneriyoruz. Çünkü federasyon, eşitliği esas alan gönüllü birliktir. Türkiye Cumhuriyeti Devleti de tıpkı gelişmiş demokratik ülkeler gibi kalıcı bir barış için, gelişmiş bir demokrasi için çok dilli, çok kültürlü, çok uluslu gerçeğine uygun çoğulcu bir niteliğe kavuşmalı. Federal tarzda yeniden yapılanmalıdır. Başta Kürtlerin çoğunlukta olduğu Kürdistan olmak üzere farklılıkların gerektirdiği bölgelerde federe yapılar kurulmalıdır."