HDP Hakkari Milletvekili Adil Zozani tarafından TBMM Başkanlığı'na Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek hakkındaki iddialarıyla ilgili soru ve araştırma önergesi verdi. Önergeler Arınç'ın Gökçek hakkında basın toplantısında imar planı yolsuzluklarına ilişkin önemli ifadelerinden yola çıkılarak, bugüne kadar 1991-2015 yılları arasında Melih Gökçek'in başında olduğu Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan plan değişiklikleri, yürütmeyi durdurma kararlarına rağmen devam edilmesi gibi birçok hususu içeren geniş bir soru önergesi ile bu iddiaları araştırmak için bir Araştırma Komisyonu kurulmasını içeriyor.

Zozani, Araştırma Önergesinde "Kamu yararını sağlamakla mükellef kamu idarelerinin birinde görev yapan Büyükşehir Belediye Başkanı ile devlet yönetimindeki en üst mercilerden Başbakan Yardımcılığı makamı arasında tüm kamuoyu önünde gerçekleştirilen itiraf ve ihbar niteliğindeki diyalog Ankara kenti özelinde imar yolsuzluğunun yapıldığının, kamu kaynaklarının, arazilerinin, taşınmazlarının siyasi saiklerle belirli kesimlerin tasarrufuna bırakılarak açıkça TCK'nın ve bu şekilde kamu yararının zedelendiğinin açık kanıtıdır. Bu kapsamda Ankara Büyükşehir Belediyesi özelinde Anayasa'nın 98, İçtüzük'ün 104. ve 105.'nci maddeleri uyarınca bir Meclis Araştırması için gereğini arz ve talep ederim." dedi.

Adil Zozani, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun cevaplaması için şu soruları yöneltti:

- Bülent Arınç’ın 23 Mart 2015 tarihli konuşmasında bahsettiği, vurguladığı, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanının sattığı parseller hangileridir? (İlçe, ada, parsel bilgileri nelerdir?) Bu parsellerin kullanım kararı ve yapılaşma koşulları nedir? Mülkiyetleri kime/kimlere aittir? AKP’li bürokratlara ve birinci derece akrabalarına ait olan yerler var mıdır? Varsa, bu alanlar nerelerdedir?

- Bülent Arınç’ın Melih Gökçek ile ilgili 100 konuyu seçimden sonra konuşmak isterim şeklindeki beyanındaki 100 konunun kaç tanesi imar planı yolsuzluğu ile ilgilidir?

- Bülent Arınç’ın Gökçek hakkında bugüne kadarki yaptığı imar planı yolsuzluklarını gizlemesi ve 8 Haziran’a, yani seçimlerin biteceği zamana kadar gizleyeceğini açıkça beyan etmesi, 5237 sayılı TCK’nın 279, 281 ve 283. Maddelerinde yer alan kamu görevlisinin suçu bildirilmemesi, suçun delillerinin gizlenmesi ve suçluyu kayırma hususları açısından açık bir suç teşkil etmekte değil midir?

- Bülent Arınç’ın Melih Gökçek’in kendisine dava açması durumunda; “Orada bazı soruları sorulur ve cevaplamam gerekirse davalı mı davacı mı zarar görür bilemem” ifadelerinden yola çıkarak dava konusu olacak ve suç niteliği taşıyan bilgi ve belgelerinin elinde olduğu itirafı; 5237 sayılı TCK’nın Melih Gökçek başkanlığındaki dönemlerde tahsis edilen mülkiyeti Ankara Büyükşehir Belediyesine ait taşınmazlar, ada/parsel bilgileri ile hangileridir? Tahsis edilen kişi ve kurumlar kimlerdir?

- 1994-2015 yılları arası Melih Gökçek Başkanlığındaki Ankara Büyükşehir Belediye Meclisinin onayladığı plan ve plan değişikliğinin kaç tanesi “yurt” alanı olarak tahsis edilmiştir? Bu meclis kararlarının tarih ve sayıları nelerdir? Bu planlara konu alanlar ada/parsel bilgileri ile nerelerde yer almaktadır? Söz konusu alanların mülkiyetleri kime/kimlere aittir?

- 1994-2015 yılları arası Melih Gökçek Başkanlığındaki Ankara Büyükşehir Belediye Meclisinin onayladığı plan ve plan değişikliğinin kaç tanesi “özel okul/eğitim alanı” şeklindedir? Bu meclis kararlarının tarih ve sayıları nelerdir? Bu planlara konu alanlar ada/parsel bilgileri ile nerelerde yer almaktadır Mülkiyetleri kime/kimlere aittir?

- 1994-2015 yılları arası Melih Gökçek Başkanlığındaki Ankara Büyükşehir Belediye Meclisinin onayladığı plan ve plan değişikliği alanlarında, Melih Gökçek ve ailesinin mülkü var mıdır? Varsa, bu alanlar nerelerdedir ve onaylanan plan değişiklikleri ile ne kadar çıkar/rant elde etmiştir? Melih Gökçek’in ve birinci derece akrabalarının ne kadar gayrimenkulü/ taşınmazı vardır? Bu gayrimenkuller nerelerdedir?

- 1994-2015 yılları arası Melih Gökçek Başkanlığındaki Ankara Büyükşehir Belediyesi ile ilgili İçişleri Bakanlığının yaptığı teftiş raporlarında yer alan imar konuları nelerdir? Hükümetin bilgisi dâhilindeki, Bülent Arınç’ın bahsettiği parseller bu raporlarda yer almakta mıdır? Yer alıyorsa, mülkiye müfettişleri bu yolsuzluklar hakkında suç duyurusunda bulunmuş mudur? Ve bu soruşturmanın akıbeti nedir?

- Hükümet sözcüsünün tüm kamuoyu ile paylaştığı bilgiler mevcut ise, bugüne kadar Melih Gökçek hakkında nasıl ve neden bir işlem yapılmamıştır?

- 1994-2015 yılları arası Melih Gökçek Başkanlığındaki Ankara Büyükşehir Belediye Meclisinin onayladığı plan ve plan değişikliğinin kaç tanesi İdare Mahkemeleri ve Danıştay kararları ile iptal edilmiştir? Kaç tanesinin yürütmesi durdurulmuştur? Bu yargı kararlarının uygulanmadığı alanlar/plan konuları nelerdir?

- Yargının iptal ve yürütmeyi durdurma kararlarına rağmen devam eden inşaatlar/projeler nerelerdedir? Yargı kararlarını yerine getirmeyerek anayasal hak ihlali gerçekleştirerek suç işleyen Melih Gökçek hakkında yapılan suç duyurularına haiz İçişleri Bakanlığı soruşturma izni vermiş midir?

- İmar yolsuzluklarına ilişkin süren soruşturma var mıdır? Varsa konuları nelerdir?

- Ankara Büyükşehir Belediyesi ile Sinpaş GYO şirketi arasında yapılan protokol ile Altınoran konut projesinin inşasının sürdüğü bilinmektedir ve Yenigüneypark kentsel dönüşüm alanı ve çevresine ilişkin 2010’dan bu yana 7 tane plan değişikliği onaylanmıştır. Plan değişikliklerinin iptali için TMMOB Şehir Plancıları Odası Ankara Şubesinin açtığı davalarda, yargı kararı kamu yararına ve şehircilik aykırılığı tespit etmiş olmasına rağmen devam eden inşaatları durdurmayarak suç işleyen, üstelik mükerrer plan değişiklikleri ile yargı kararlarını etkisiz/sonuçsuz bırakmayı amaçlayan, plan değişikliklerini onaylayan belediye meclisi başkanlığı hakkında bulunulan suç duyurusuna ilişkin İçişleri Bakanlığınca soruşturma izni verilmiş midir? İzin verilmediyse, yapılan imar yolsuzluğu suçu gizlenmiş midir/örtbas mı edilmiştir?

- İmrahor vadisinde yapılan, Çankaya İlçesi Mühye, Karataş ve Mamak İlçesi Yukarı İmrahor Mahallelerinde Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 16.01.2015 tarih ve 155 sayılı kararına esas plan değişikliği ile “çılgın Ankara boğazı” projesi gerçekleştirilmek istenmektedir. Ankara’nın kentsel mekânsal gelişimini ve doğal dengesini etkileyecek büyük bir parçacı müdahale olan bu alandaki arsalar kimlere aittir?

- Ankara’nın Eskişehir yolu üzerinde ATO’ya ait Çankaya İlçesi 26246 ada 1 parsel, 28384 ada 4 parselde 1/5000 ölçekli nazım imar plan değişikliği gibi parsele özel inşaat alanı arttıran plan değişiklikleri nelerdir? Parsel özelinde Çukurambar, Söğütözü ve Mustafa Kemal Mahallesinde yapılan plan değişiklikleri nelerdir? Bu parsellerin mülkiyeti kime/kimlere aittir?

- Söğütözü Merkezi İş alanında “MİA Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Projesi” adı altında parsel ölçeğinde karma kullanım kararı getirilerek bölge için yeni bir kullanım alanı oluşturulmak istenmektedir. Bu alanda yapılan bu plan değişiklikleri “kişiye özel” ve “yoğunluk arttırıcı” nitelik taşıdığından mevzuata ve kamu yararına aykırılığı yargı mercilerince tespit edildiği halde, kentsel dönüşüm sınırının aynen, kamu görevini kötüye kullanmak suretiyle yeniden onaylayan Ankara Büyükşehir Belediyesi hakkında İçişleri Bakanlığı soruşturma izni vermiş midir? Yoksa bakanlık nezdinde hükümet bu suçu gizlemekte midir?