AK Parti Diyarbakır İl Başkanlığına bayram ziyaretinde bulunan HDP heyeti, ateşkes çağrısında bulundu. HDP Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan, artık çift taraflı bir ateşkesin sağlanması gerektiğini söyledi. Aydoğan, “Karşılıklı bir ateşkes olmazsa öyle anlaşılıyor çatışmalar devam edecek daha fazla insanımızı yitirmeye devam edeceğiz. Tahkim edilmiş bir ateşkesin sağlanması noktasında ortak bir ses çıkartabilirsek sanırım, Başbakan da hükümet de duyacak olursa buradan seslenmek istiyorum. Bizlere düşenin bu olduğunu düşünüyorum.” dedi.

Halkların Demokratik Partisi Diyarbakır İl Eş Başkanları Ömer Önen ile Gülşen Özer ve HDP Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan’ın yer aldığı heyet, AK Parti Diyarbakır İl Başkanlığına bayram ziyaretinde bulundu. AK Parti İl Başkanı Muhammed Akar, HDP heyetini kapıda karşıladı. Akar, konukların bayramını kutladı. Akar, “HDP’li dostlarımı burada görmekten duyduğum memnuniyeti ifade etmek istiyorum.” dedi.

AKAR: ARTIK SİYASET KONUŞSUN

HDP heyetiyle önceki bayramda da görüştüklerini anlatan Akar, fırsat buldukça görüştüklerini belirtti. Akar, “Öyle düşünüyorum önümüzdeki günlerde siyasal gündemle de bir araya geleceğiz. Halkın ve bütün memlekette yaşanan bütün insanların bizden bunu beklediğini hissediyoruz.” ifadelerini kullandı.

Bütün dünyada ciddi sıkıntı ve acıların olduğunu dile getiren Akar, “Bir taraftan dünyanın birçok yerinde kan ve gözyaşı var. Memleketimizde de ne yazık ki üzüntülü günler yaşıyoruz. Diğer taraftan çok büyük bir mülteci sorunu var. Dünyanın bir tarafında insanlar israf bolluk içinde yaşarken diğer taraftan yokluk yoksulluk ve açlık içinde yaşayan 100 milyonlarca insan var. Bu manada yüreğimizi ortaya koyup tüm insanlığın selameti için bir araya gelmek lazım. Bayramlarda insanın yaşamını bir kez daha hatırladığımız ve bunun üzerinde hislerimizi getirdiğimiz anlar oluyor. Bu güzel günler vesilesiyle umuyoruz memleketimizde acılar son bulsun. Hakikaten bizler, insan yaşamını merkeze alan bir anlayışa sahibiz. Sorunların diyalogla çözülebileceğine inanan insanlarız. Artık siyaset konuşsun, artık diyalog olsun. Halkımızın beklediği ümidi yeşertmek durumundayız. Bayramın buna vesile olmasını istiyoruz.” sözlerini kaydetti.

ÖNEN: BU SÜREÇ SİYASET YERİNE ŞİDDET ÖN PLANA ÇIKTI

HDP Diyarbakır İl Eşbaşkanı Ömer Önen ise Kürtçe açıklamalarda bulundu. Bayramların birliktelik ve dostluk olduğunu anlatan Önen, ülkemizde büyük acılar yaşandığını kaydetti. Bayramın bu acılar yerine huzurlu bir yaşamın olmasına vesile olmasını temenni ettiklerini anlatan Önen şunları söyledi: “Dünyada sevinç ve keder birlikte yaşanıyor. Biz kardeşlik ve dostluğun başarılı olacağına inanıyoruz. Bu vatan ve dünya hepimize yeter. Hepimiz kardeşiz. Paylaşamayacağız bir şey yoktur. Annelerin gözyaşına siyasiler olarak engelleyebiliriz. 7 Haziran’dan şu ana kadar biz siyasetçiler üzerimize düşeni yapmadık. Siyaset ön plana çıkmadı, şiddet öne çıktı. Üslubumuz sertleşti. Bu bayramın kardeşliğie barışa vesile olmasını diliyoruz. Bu vatan ve vatandaşlar için çalışıyoruz hepimiz. Diyarbakır bu noktada özel bir yeri var. Üzerimize düşen ne varsa yapacağız.”

AYDOĞAN’DAN ÇİFT TARAFLI ATEŞKES ÇAĞRISI

HDP Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan ise 2013 yılında başlayan yeni sürecin ardından o yılın Ramazan Bayramı'nın barış atmosferinde kutlandığını hatırlattı. Aydoğan, “2012 yılının o çatışmalı sürecinden yeni çıkmıştık. Ölümleri geride bıraktığımız bir dönemdi. O bayram çok farklı olmuştu. 2,5 yıl böyle devam etti. Hakikaten bayramdı. Alışmıştık ne yazık ki bu bayram yine buruk bir bayram. İnsanların yaşamını yitirdiği bir bayram. Bir şeyler yapmak lazım. Kürt sorunun çözümü biraz Diyarbakır'la özdeşleşmiş. Türkiye halkı Diyarbakır’dan gidecek bir mesajı merak ediyor. Bu manada bu ziyaret önemli. Bu meseleyi çözecek iki parti şu an burada. O nedenle verilecek mesaj çok önemli.” şeklinde konuştu.

Sorunu çözümü için çift taraflı ateşkesin sağlanması gerektiğini belirten Aydoğan, 1993 yılından günümüze kadar Kürt sorunun çözümüyle ilgili tam 9 kez ateşkes ilan edildiğini belirtti. Aydoğan, “Eğer tekrar ilan edilirse bu 10’uncu kez olacak. Biz PKK’nın bu konudaki tavrının artık geçmişteki gibi olmadığını görüyoruz. Yapılan açıklama ve beyanlarında tek taraflı ateşkesi 9 kez ilan etmelerine rağmen kalıcı bir çözüme dönmediğini ifade ediyorlar. Bu anlamda çift taraflı bir ateşkes hatta tahkim edilmiş bir ateşkesin çözüme gidecek yolun açılacağını ifade ediyorlar. Biz de parti olarak öyle düşünüyoruz. Artık tek yanlı ateşkeslerdense çift taraflı hatta tahkim edilmiş bir ateşkesin sağlanmasının bu ülkede ölümleri durduracaktır. Artık bu sürecin böyle devam etmemesi gerekiyor. Hepimizin çabası bunu için olmalı. Karşılıklı bir ateşkes olmazsa öyle anlaşılıyor çatışmalar devam edecek daha fazla insanımızı yitirmeye devam edeceğiz. Tahkim edilmiş bir ateşkesin sağlanması noktasında ortak bir ses çıkartabilirsek sanırım başbakan da hükümet de duyacak olursa buradan seslenmek istiyorum. Bizlere düşenin bu olduğunu düşünüyorum.” sözlerini kullandı.