HDP İstanbul Milletvekili Levent Tüzel, kurulacak seçim hükümetinde yer almayacağını açıkladı. Geçici de olsa seçim hükümetinde görev almayı doğru bulmadığını belirten Tüzel, “Kurucu genel başkanı olduğum ve HDP’de milletvekili olarak temsil ettiğim bu çalışmada kararımız bu yönde. Kısa bir süre önce EMEK Partisi yetkilileri bu yönde açıklama yaptı. HDP parti yönetimiyle paylaştık bu görevi kabul etmeyeceğimizi, süresi içerisinde bildirmiş olacağız Başbakana.” diye konuştu.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Levent Tüzel, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde basın toplantısı düzenledi. Yeni oluşturulacak hükümetin her türlü hukuksuzlukla, keyfiyetle, entrikayla arzu ettikleri sonucu elde etmek için her şeyi göze alacaklarını kaydeden Tüzel, “Ama bu hepimizden kaybettiriyor. Her bakımdan kaybettiriyor. Canımızdan geleceğimizden birliğimizden ortak yaşamamızdan temsil ettiğimiz EMEK Partisinin de esas kaygısı budur.” dedi.

Bölgede olanların kaygı verici olduğunu kaydeden Tüzel, “AKP hükümeti çok açık Kürt hareketin barış isteyenlere HDP'ye tuzak hazırlıyor. Bugün hükümette anayasa gereği temsil edilen HDP’nin oradaki varlığını bile içine sindirmekten çok çok uzakta demokrasi kültürü kesinlikle yok. Yılların teamülü Kılıçdaroğlu’na istemedi. En küçük bir saygı gereği parti yöneticilerine önerecekleri isimleri sorulmadı. Başbakan benim hakkım anayasal yetkim deyip işin içerisinden çıkmaya çalışıyor.” diye konuştu.

Geçici de olsa seçim hükümetinde görev almayı doğru bulmadığını belirten Tüzel, “Kurucu genel başkanı olduğum ve HDP’de milletvekili olarak temsil ettiğim bu çalışmada kararımız bu yönde. Kısa bir süre önce EMEK partisi yetkilileri bu yönde açıklama yaptı. HDP parti yönetimiyle paylaştık, bu görevi kabul etmeyeceğimizi, süresi içerisinde bildirmiş olacağız başbakana. Seçim önemli. AKP, cumhurbaşkanı bu kaos ve kan ortamında ülkeyi daha gerginleştirerek taşıdığı bu seçim ortamında elbette elde edilecek sonuç önemli. HDP’nin bu geçici seçim hükümetindeki varlığı elbette bu gerginlikleri gidermek, bir temsiliyeti sağlamak açısından önemli, anlamlı çabalar, anlaşılır çabalar.” açıklamasında bulundu.

Bir gazetecinin, “HDP’nin ortak bir karar alarak kabul edeceği söylendi. HDP ile yola devam etme durumunuz söz konusu olacak mı?” sorusuna Tüzel, “Yıllardır Kürt halkının eşit özgür halklarının teslim edilebilmesi için EMEK Partisi olarak birliktelikler yaptık, cepheler oluşturduk, kampanyalar yaptık. Bundan sonra da bunun olacağına dair zerre şüphemiz yok. Buradaki özgünlüğümüz EMEK Partisi olarak 7 Haziran seçimlerinde bir ittifak yapmış olmamız. HDP'nin programı ve vaatlerinde barış, çevre hakları, kadın özgürlüğü ve HDP‘nin EMEK Partisinde değerli bulduğu çerçevede bir birliktelik yaptık, bu ortadan kalkmış değil. Siyasi değerlendirmelerimizde özgün kararımız parlamenter mücadelemiz bizlerin ortak hareketi devam edecek.” cevabını verdi.

“Hükümetin içinde 2 HDP’li bakan olacak, bu HDP açısından bir çelişki oluşturuyor mu?” sorusuna Tüzel, “Elbette HDP vekilleri, eş başkanları ve yönetimi merkez yürütme kurulu seçim hükümetine katılmakla MYK kararı aldığından saygın halkların iradesini temsil etme, yıllardır yok sayılan Kürtlerin ezilen hakların burada anayasal haklarını kullanma açısından değerli gördükleri, olumlu bir çaba içerisinde olacakları için hükümette yer alıyorlar. Saygıdeğer, anlaşılır bir tutumdur. HDP’nin bizim tutumuz karşısındaki değerlendirmesi arkadaşlarımızın kendi organlarında değerlendirecekler. Önümüzdeki günlerde beraberce konuşup ele alabiliriz.” cevabını verdi.