HDP’nin İstanbul’dan TBMM’ye girmeye hak kazanan milletvekillerinden olan Ali Kenanoğlu, çözüm sürecinin sonlandırılmasının bu ülkede barışın sonlandırılması anlamına geleceğini söyledi. MHP’nin koalisyon görüşmeleri öncesinde çözüm sürecinin sonlandırılmasını bir kırmızı çizgi olarak açıklamasını da, “Bunu sanırım MHP de çok istiyor değildir. Onlar da herhalde bu kararlarını gözden geçireceklerdir. Biz bu ülkede demokratik bir barışın ve toplumsal bir barışın olmasından yanayız. Bu nedenle barışın masada bir şart olarak gösterilmesini doğru bulmuyoruz. MHP de bundan çark edecektir.” diye değerlendirdi.

Milletvekili olmadan önce çeşitli Alevi derneklerinde kuruculuk ve başkanlık yapan ve Evrensel gazetesinde köşe yazan Ali Kenanoğlu, TBMM’ye gelerek kaydını yaptırdı. Kaydını yaptırdıktan sonra gazetecilerin sorularını cevaplayan Kenanoğlu, “Seçim öncesinde çokça dile getirdiğimiz ilkeler etrafında siyaset yaptığımızı ifade ettik. Bu ilkeler doğrultusunda koalisyona da bu şekilde bakıyoruz. İlkelerimiz çerçevesinde bakıyoruz. hiçbir şekilde dışlayıcı, oyunbozan şekilde bir davranışımız söz konusu değildir. Ancak bizden önce partiler var, öncelik onların hakkıdır. Onların bu koalisyonu kurmaları gerekir. Biz de destek vermeye hazırız.” dedi.

Çözüm sürecinin MHP’nin kırmızı çizgisi olduğu hatırlatılan HDP İstanbul milletvekili, “Çözüm süreci bu ülkedeki barışı sağlayan bir unsurdur. Türkiye’nin demokratikleşmesi koşullarını içeren bir unsurdur. Çzöüm sürecinin sonlandırılması bu ülkedeki barışın sonlandırılması anlamına gelir. Ülkedeki kargaşanın kaosun savaşın her türlü kötü günlerin geri dönmesi anlamına gelir. Bunu sanırım MHP de çok istiyor değildir. Onlar da herhalde bu kararlarını gözden geçireceklerdir. Biz bu ülkede demokratik bir barışın ve toplumsal bir barışın olmasından yanayız. Bu nedenle barışın masada bir şart olarak gösterilmesini doğru bulmuyoruz. MHP de bundan çark edecektir.” ifadelerini kullandı.

Kenanoğlu, koalisyon ihtimalleri konusunda ise “Şüphesiz bizim tavrımızı bu konuda çok netti. Biz ilkelerimiz doğrultusunda bizden önce görev alması muhtemel partilerin yapacakları koalisyonlara ilkelerimiz doğrultusunda destek vereceğimizi beyan ettik. Bu konuda görüşümüz devam ediyor.” açıklamasında bulundu.

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun hükümetin yüzde 60’lık bloka verilmesi gerektiği şeklindeki açıklaması da sorulan Kenanoğlu, şöyle konuştu: “Onların kendi düşünceleri. Her partini kendi ilkeleri var kırmızı çizgileri olabilir. Bunlar çerçevesinde her pati kendi ilkeleri doğrultusunda görüşmeleri sürdürecek. Şüphesiz bize önerileri ile gelecektir. Biz de grubumuzla birlikte ve yetkilendirilmiş eş başkanlarımızla birlikte, bunlar çerçevesinde gerekli değerlendirmeler yapılacaktır.”

Son olarak KPSS operasyonları sorulan Kenanoğlu, şu değerlendirmeyi yaptı: “Detaylar hakkında bilgimiz yok. Ancak bu tür operasyonların çok şaibe taşıdığı konusunda endişeler sürekli kamuoyunda süregelen bir şey. Detaylar hakkında bir bilgimiz olmadığı için net bir şey söyleyemiyorum. Ama bütün bu işlerin şeffaflıkla yürütülmesi gerekir ve adalet mekanizmasının tam anlamıyla sağlanması lazım. Bu ülkede birçok halk birçok toplum birçok inanç birçok inanç eşit yurttaşlık hukukundan mahrum bırakılmış durumda. Öncelikle tüm inançların tüm toplumsal kesimlerin tüm cinsiyet kesimlerinin eşit yurttaşlık hukukuna tabi tutulması gerekir. Bu ülkede tam demokratik ve özgürlükçü bir demokratik bir sistemin oluşması gerekiyor. Biz meseleye oradan bakıyoruz.”