Halkların Demokratik Partisi (HDP), seçim güvenliğinin ihlal edildiği ve Cumhurbaşkanı'nın Anayasadaki yetkilerini aşarak bir parti lehine seçim çalışması yürüttüğü gerekçesiyle Yüksek Seçim Kurulu’na (YSK) yaptığı başvuruların reddedilmesinin ardından, konuyu bireysel başvuru ile Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) taşıdı.

HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Ali Ürküt ve Merkezi Hukuk Komisyonu üyesi Hülya Çapar Duran, bireysel başvuru kapsamında Anayasa Mahkemesi'ne başvuruda bulundu. Anayasa Mahkemesi’ne yapılan başvuruda, “Cumhurbaşkanının eylem ve faaliyetleri serbest, eşit ve adil bir seçim ortamının oluşması önünde engel teşkil etmektedir. Cumhurbaşkanı bizzat bu eylemleri ile adil ve dürüst bir seçim ilke ve kuralını ihlal etmekte, Anayasa 101/4 maddesi de aykırı bir şekilde tarafsız olması gerektiği hükmünü de hiçe sayarak AKP’ye haksız bir şekilde oy kazandırmaya çalışmaktadır. Cumhurbaşkanı bunları yaparken de suç teşkil edecek şekilde devletin resmi makamlarının bütün imkânlarını kullanmaktadır. Vatandaşın vergilerini, bir siyasi partiye oy kazandırmak amacıyla kullanmaktadır.” denildi.

Başvuruda, Yüksek Seçim Kurulu’nun Cumhurbaşkanlığı makamının uyarılması ve yayın ilkelerine uygun davranılmasının da sağlanması ile ilgili başvurusunun YSK tarafından reddedildiği ifade edildi. Başvuruda, AİHS’e Ek 1. Protokolün 3. Maddesi hükümleri ışığında Anayasa 67/2. Maddesinin ihlal edildiğine karar verilmesi, İç Tüzüğün 73. maddesine göre tedbir talebinin kabulü, İç Tüzüğün 75. maddesine göre başvurunun öncelikli olarak incelemeye alınması talep edildi.