HDP İzmir İl Eşbaşkanı Cavit Uğur, “Biz HDP olarak, sadece ve sadece demokrasiden, barış ve çözümden yanayız. Bunun dışındaki her türlü uygulamayı, şiddet içeren her türlü eylemi, savaş içeren her türlü eylemi reddediyoruz. Barış için mücadele edeceğiz.” dedi. Parti binası önünde gündeme ilişkin bir basın açıklaması yapan Uğur, “Sayın Selahattin Demirtaş’ın bu sabah söylediği gibi maliyesi, özel istihbaratı, özel vurucu timleri içerisinde olmak üzere ülke, bu derin güçler tarafından yönetilmekte ve kendi iktidarını muhafaza etmek için ülkeyi içeride ve dışarıda savaşa sürüklemeye devam etmektedirler.” diye konuştu.

HDP İl Örgütü adına basın açıklamasını okuyan İl Eşbaşkan Dilek Aykan ise Türkiye’nin bir darbeyle karşı karşıya olduğunu öne sürerek şunları söyledi: “7 Haziran seçimlerinde halk tarafından iktidardan uzaklaştırılan AKP hükümeti, Tayyip Erdoğan ve Davutoğlu ikilisi tarafından bir darbe ve savaş kabinesine döndürülmüştür. Ülkeyi yönetme hakkına ve ehliyetine sahip olmayan bu hükümet aracılığıyla ülkeyin içeride ve dışarıda savaşın eşiğine getiren adımlar atıldı. 24 Temmuz itibariyle AKP hükümeti ve ordu, çözüm ve barış sürecini, çatışmasızlık adı altındaki fiili ateşkesi sona erdiren hamleler yaptı. Tayyip Erdoğan’ın, 28 Şubat Dolmabahçe mutabakatına karşı barışın ve çözümün mimarı Abdullah Öcalan’a uygulanan tecritle zaten sürece yaklaşımlarını ortaya koymuştu. Erdoğan ve Davutoğlu ikilisinin bu savaşının hedefinde, Kürt halkı ve onun oluşumları vardır, 7 Haziran seçimlerinde ortaya çıkan Barış ve Özgürlük Bloğu vardır, partimiz HDP vardır.”

'600 HDP’Lİ GÖZALTINA ALINDI'

Aykan toplantı ve gösteri haklarının yasaklandığını, basın ve medya üzerinde sansürün arttığını, gözaltılar, polis ve sınır ötesi operasyonların amacının erken genel seçim olduğunu iddia etti: “Bir erken genel seçim, Tayyip Erdoğan’ın tek adam yönetimi hayalinin gerçekleşmesi içindir. Bundan dolayı devrimci demokratik güçlerin yanısıra Kürt siyasal hareketi ve HDP hedef alınmıştır. Baskılarla, gözaltı ve tutuklamalarla, siyasi soykırımla HDP zayıflatılarak bir erken seçime gidilmek isteniyor. Son bir hafta içinde partimize yönelik baskılarla 600 HDP’li gözaltına alındı. İzmir’in Menemen, Konak, Narlıdere ve Karabağlar ilçelerinde onlarca insan gözaltına alındı. HDP Karabağlar İlçe Eşbaşkanı Gülseven Turgal’la birlikte gözaltına alınan 15 arkadaşımız, taziyeevinin önünden polis tarafından dövülerek götürüldü. Gözaltındaki arkadaşlarımızın derhal serbest bırakılmasını istiyoruz. Barış ve özgürlük yürüyüşümüzü engelleyemeyeceksiniz.” Aykan, Öcalan üzerindeki tecritin kaldırılarak müzakerelerin derhal başlatılması gerektiğini belirterek, "Tüm operasyonlar durdurulmalı, gözaltındakiler serbest bırakılmalıdır. Ülkeyi savaş ve şiddet sarmalından kurtarmanın başka yolu yoktur.” ifadelerini kullandı.