HDP Muş Milletvekili Demir Çelik, PKK'nın neden sınır dışına çıkmadığıyla ilgili "Devletle karşılıklı adımlar atarak bu süreç yürüyecekti. Şartsız şurtsuz çıkaracağı vaadinde bulunmamıştır, sınırlı sayıda çıkaracaktı." dedi.

HDP Muş Milletvekili Demir Çelik, Mecliste basın toplantısı düzenledi. 'Demokratik Özerklik ve Öz Yönetim' adlı bir kitap yazdığını dile getiren Çelik, 780 bin kilometre karelik Türkiye sınırlar içinde tek merkez yerine 26-27 bölgeden yönetilmesini istediklerini söyledi. 26 bölgenin demokratik özerklik ile yönetileceğini belirten Çelik, bu projenin savaştan beslenenlerin, imhadan, çatışmadan beslenenlerin hoşuna gitmeyeceğini vurguladı.

Başbakan Davutoğlu'nun çözüm sürecine ilişkin açıklamaları ve silahsızlanmaya yönelik sözlerinin sorulması üzerine Çelik, "Kürt siyasal hareketinin kendisi, yıllardır pikniğe çıkmadıklarını, keyfi ve kendine göre küçük hesaplarından hareketle silahları almadıklarını söylerler." ifadelerini kullandı.

"İç güvenlik paketleriyle muhalif kesimin iradesini kırmaya çalışan devlete nasıl güveneceğiz?" diye soran Çelik, kendilerine göre devletin çözüm ve barıştan anladığının başka şey olduğunu söyledi. "Hükümet samimi değil." diyen Çelik, insanların paralel devlet, darbeci söylemleriyle yaftalandığını ifade etti.

"Çözümü, barışı istemeyen, öteleyen bizzat devlettir." diyen Çelik, "Samimiyete davet ediyoruz. Çözümün herkese kazandıracağının ısrarla altını çiziyoruz." şeklinde konuştu.

PKK'nın sınır dışına neden çıkmadığına ilişkin bir soruya Çelik, "Bu sürecin şeffaf yönetilmesini arzuluyoruz. Hükümet, kendisine yarayan bilgileri ifşa ediyor; yaramayanları ise saklıyor, el konuyor. Devletle karşılıklı adımlar atarak bu süreç yürüyecekti. Şartsız şurtsuz çıkaracağı vaadinde bulunmamıştır, sınırlı sayıda çıkaracaktı. Saydığımız adımlar atılınca Türkiye'ye karşı silah kullanmama durumu gündeme gelecekti ama bu olmadı." dedi.

"Taslaktaki 10 madde, 9 maddede mutabakat olmuş olsaydı bu konuştuğumuzun ötesinde farklı şeyler konuşuyor olacaktık." diyen Çelik, devletin henüz taslakla ilgili bir onay vermediğini belirterek sıkıntının devletten, hükümetten kaynaklandığını vurguladı.