Hür Dava Partisi (HÜDA-PAR) Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu, 1 Kasım’da yapılacak seçimlere katılmama kararı aldıklarını açıkladı. Yapıcıoğlu, “Bu nedenle YSK kararı nedeniyle parti olarak katılamayacağımız 1 Kasım seçimlerine bağımsız adaylarla veya seçim ittifakı yoluyla başka partilerin listelerinde yer almak suretiyle de katılmama kararı aldık.” dedi.

Partisinin Diyarbakır İl Başkanlığında basın toplantısı düzenleyen Yapıcıoğlu, 7 Haziran ve 30 Mart 2014 seçimlerinin bölgede normal koşullar altında yapılmadığını belirterek, “Mevcut şartlar nedeniyle seçmenlerin iradesinin sağlıklı bir şekilde sandığa yansıyamadığı hatta sandığa yansıyan iradenin de sandıktan tam olarak çıkmadığı bir vakıadır. 20 Temmuz 2015 günü başlayan yeni sürecin koşulları 30 Mart 2014 ve 7 Haziran 2015 koşullarından daha kötüdür. Çatışmaların ve akan kanın bir an önce durmasını, memleketin normale dönmesini umuyor ve diliyoruz. Fakat bu konuda maalesef çok iyimser değiliz. Bu şartlarda halkın iradesinin sandığa sağlıklı bir şekilde yansımayacağını düşünüyoruz.” diye konuştu.

“BU SÜREÇTE HERKES KENDİSİNE YAKIN GÖRDÜĞÜNÜN YANLIŞINI BİLE SAHİPLENMEKTE, YALANLARINA DA GÖNÜLLÜ OLARAK KANMAKTADIR”

Bölgede tarafgirlik ve fanatizmin yükseltilmek ve hendeklerin derinleştirilmek istendiğini belirten Yapıcıoğlu, “Bunlar olunca da herkes kendisine yakın gördüğünün yanlışını bile sahiplenmekte, yalanlarına da gönüllü olarak kanmaktadır. Bu olumsuz tablo safları sıklaştırdığı, taraftarlarını fanatikleştirdiği için siyasetçilerin çoğunluğunun da hoşuna gitmektedir. Böyle bir siyaset anlayışından memlekete hayır gelmez. Bu anlayış bir parça ateş alabilmek ve onunla yemeğini pişirebilmek için komşusunun evinin yanmasını istemek gibi bir şeydir.” ifadelerini kullandı.

Yapıcıoğlu, “HÜDA-PAR olarak nisbî huzurunun ve kısmî kazanımlarının uluslararası güç odaklarının menfaatlerine kurban edildiği, seçmen iradesinin sağlıklı bir şekilde sandığa yansımayacağı bir ortamda; niteliğin düştüğü, partilerin nicelik olarak yükselmek için katıldığı bir yarışa girmenin çok anlamlı olmadığını düşünüyoruz.” dedi.

Yapıcıoğlu, bir soru üzerine seçimi boykot etmeyeceklerini, seçmenlerinin istediği partiye oy verebileceğini kaydetti. Yapıcıoğlu, bazı partilerle ittifak görüşmeleri olup olmadığı yönündeki soruya da şu cevabı verdi: “İttifak değil, ittifak ön görüşmeleri kapsamında kendilerinden teklif geldi. Biz bunları değerlendirdik. İttifak görüşmesine evrilme niteliğindeki teklifler olmadığı için biz o defterleri kapattık.”

“YASİN BÖRÜ DAVASI ADALETE OLAN GÜVENİ ZEDELEDİ”

6-8 Ekim Kobani olaylarında linç edilerek öldürülen Yasin Börü ve arkadaşlarının davasında tahliyeler olduğu şeklinde soru üzerine ise Yapıcıoğlu şunları dile getirdi: “Yasin Börü ve arkadaşlarının yanı sıra olaylarda 52 kişi hayatını kaybetti. Kamuoyunun baskısı ve basının konuyu işlemesi üzerine üç ayrı operasyon yapıldı. 30’a yakın kişi yargılanmaya başlandı. Peyderpey tahliyeler gelmeye başladı. 6-7 Ekim olaylarının failleri şu an aramızda serbestçe dolaşmaktadırlar. Yasin Börü davası da sanki medyanın biraz baskısı sonucu açılmış bir davaydı. Bu dava muhtemeldir ki sulandırılmış olsun. Umarız yargılama sonucunda bunu yapanlar açığa çıkar hak edenler cezası alır. Fakat çok sağlıklı bir soruşturmanın yapılmış olduğunu düşünmüyoruz. Adalete olan güven zedelenmiştir. Yasin Börü davası da bu güveni zedeleyen son halkalardan birine örnektir.”