CHP İstanbul Milletvekili Av. Mahmut Tanal; Şanlıurfa Hilvan ilçesinde kadın cenazelerin yıkama ve kefenleme işini yapacak kadın görevli(gassal) olmayışını TBMM gündemine taşıdı.
Kadın gassal bulunamadığından cenazelerin günlerce bekletildiği ve ailelerin mağdur edildiğini belirten Mahmut Tanal; bu hususta herhangi bir çalışma yapılıp yapılmayacağını sordu.
Cenazelerin bekletilmesi nedeniyle genel sağlığın risk altında olduğunu dile getiren Tanal; İçişleri Bakanı Sebahattin Öztürk ve Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’na yönelttiği soru önergesinde şu sorulara yer verdi:

"Ülkemizde, cenaze yıkamakla görevli (gassal) kaç kişi bulunmaktadır?
Bu görevlilerin kadın ve erkek oranlaması nedir?
Şanlıurfa ilinde görevli gassal sayısı nedir? Bu görevlilerin kaç tanesi kadındır?
Şanlıurfa ili Hilvan İlçesinde, kadın cenazelerin yıkama ve kefenlenmesi için kadın gassal bulunamadığından cenazelerin günlerce bekletildiği doğru mudur?
Şayet doğru ise Mezarlık Yerlerinin İnşaası ile Cenaze Nakil ve Defin İşlemleri Hakkında Yönetmelik uyarınca kadın gassal bulunamayan yerlerde, belediye veya köy muhtarlıklarınca kadın gassal temini hükmü, uygulamada değil midir? Bu konuda gereken denetim yapılmamakta mıdır?
Konu ile ilgili olarak yetkili kişiler hakkında herhangi bir soruşturma başlatılmış mıdır?
Kadın cenazenin yıkama işlemini sağlık ve usulüne uygun olarak gerçekleşmesi için kadın gassal istihdamı yapılacak mıdır?
Bu hususta, müftülükler ve halk eğitim merkezlerince, kadınlara yönelik, cenaze yıkama ve kefenleme için kurs açılması düşünülmekte midir?
Günlerce defin işlemi yapılamadığı için bekletilen cenaze aileleri için bu durumun ne derece zor ve acılarını katlar nitelikte olduğu bilinmemekte midir?
Cenazelerin sağlık ve usulüne uygun olarak yıkanamaması nedeniyle genel sağlık, tehdit altına girmemekte midir?"