PKK-KCK ve FETÖ’ye yardım ve destek verdiği gerekçesiyle, 28 belediye kayyum atandı. Görevlendirilen, kayyumlar bu sabah saat 09:00 itibariyle görevlerine başladı. 2 il, 24 ilçe ve 2 beldeye kayyum ataması sonrası sözkonusu belediyelerin önünde güvenlik güçleri tarafından sıkı güvenlik önlemleri alınarak, belediye binalarında aramaların yapıldı. Bazı belediye binalarında gerginlik yaşandı. 

TÜRK BAYRAĞI ASILDI

Hakkari Belediyesi’ne kayyum atanmasının ardından binaya dev Türk bayrağı da asıldı.  “Özyönetim” açıklamaları nedeniyle belediye eş başkanları Dilek Hatipoğlu ve Nurullah Çiftçi’nin tutuklu bulunduğu Hakkari Belediyesi’ne, Kanun Hükmünde Kararnameyle Vali Yardımcısı Cüneyit Epcim kayyum olarak atandı. Vali Yardımcısı Epcim, sabah saatlerinde görevine başladı. Yoğun güvenlik önlemeleri alındıktan sonra belediye binası Türk bayraklarıyla donatıldı

KAYYUM OLARAK TANAN KAYMAKAM ESNAFI ZİYARET ETTİ

Muş’un Bulanık Belediyesi’ne kayyum olarak atanan İlçe Kaymakamı Ömer Şahin, esnafı ziyaret etti.Esnafların ve vatandaşların Kurban Bayramı’nı kutlayan Kaymakam Şahin, belediyeyle ilgili vatandaşların sorun veya önerilerini her zaman dinlemeye hazır olduklarını, vatandaşlara hizmet için geldiklerini söyledi. Şahin, Bulanık Belediyesi bünyesinde şikayet kutusu oluşturacaklarını da sözlerine ekledi.

GERGİNLİKLER YAŞANDI POLİS MÜDAHALE ETTİ

Belediyelere kayyum atanmasının ardından bazı belediyelerde gerginlikler yaşandı. Hakkari’de belediyeye kayyum atanmasının ardından, belediye önünde toplananlara, dağılmayınca polis müdahale etti. Olaylar sırasında 4 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar serbest  bırakıldı. Şanlıurfa'nnı Suruç ilçe belediyesine İçişleri Bakanlığı’nca kayyum atanmasını protesto eden gruba polis, biber gazı ve tazyikli suyla müdahale etti.HDP ve DBP’nin çağrısı üzerine Batman’da 4 belediyeye kayyum atanmasını protesto etmek amacıyla toplanan gruba polis müdahale etti.

HÜKÜMETTEN AÇIKLAMA GELDİ 

Belediyelere kayyyum atanmasınnı ardından hükümetten ilk açıklamalar geldi. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ,"Seçilmiş olmak, seçilene suç işleme hak ve yetkisi vermez. Hiç kimse, bunlar seçilmiş, suç olsun olmasın dilediklerini yapabilir diyemez.Türkiye, terörle etkin ve kararlı mücadelesini hukuk içinde ve hukuka uygun biçimde bundan sonra da sürdürmeye devam edecektir" diye konuştu.Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, 28 belediyeye kayyum atanmasını değerlendirerek, "Bu milletin huzuru için her türlü tedbiri almaktan kaçınmayız.Oralara gelen arkadaşlar meslekleri olmamasına rağmen belediyeciliği gösterecekler"dedi.

14 BAŞKAN BAZILARI TUTUKLU

İçişleri Bakanlığının yerlerine kayyum atadığı 28 belediye başkanının PKK-KCK ve FETÖ örgütleri nedeniyle soruşturmaya uğradıkları ve yargılandıkları açıklanmıştı? Bu belediye başkanlarından bazıları da çeşitli iddialarla örgüt üyeliği suçlamasıyla tutuklu durumda. Peki o belediye başkanları kim? İşte yerlerine kayyum atanan tutuklu belediye başkanları...

Adana'nın Pozantı Belediye Başkanı Mustafa Çay da 5 Ağustos'ta kardeşi Nurettin Çay ile birlikte FETÖ soruşturmasında tutuklandı.

Aşkale Belediye Başkanı Enver Başaran, Erzurum'daki FETÖ soruşturma çerçevesinde tutuklanmıştı.

Hınıs'ta da Belediye Başkanı Hasan Basri Fırat, 10 Ekim 2015'te PKK adına "adalet komisyonu kurduğu ve bir vatandaşı yargılayarak cezalandırdığı" iddiasıyla tutuklanmıştı.Giresun'un Çamoluk ilçesinde de AK Partili Belediye Başkanı Savaş Akarçeşme, darbe girişiminin ardından açığa alınarak FETÖ soruşturması kapsamında tutuklanmıştı

Hakkari Belediye Başkanı Dilek Hatipoğlu, öz yönetim ilanına ilişkin başlatılan soruşturma kapsamında "örgüt üyesi" olduğu suçlamasıyla tutuklanarak, 15 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

Iğdır'da ise Hoşhaber Belde Belediye Başkanı Ali Çam Ağustos 2015'te Ağrı Dağı’nın Korhan yaylasında kurulan çadırda canlı kalkan eylemine katıldığı suçlamasıyla tutuklanıp, serbest kalmıştı. Bir süre sonra da PKK'ya "finansal destek sağladıkları" iddiasıyla yeniden tutuklanmıştı

Tuzluca Belediye Başkanı Mehmet Gültekin de Ağustos 2015'te Ağrı Dağı’nın Korhan yaylasında kurulan çadırda canlı kalkan eylemine katılmıştı. Askeri operasyonların durdurulmasının talep edildiği bu eylemin ardından tutuklanan belediye başkanı, 6 ay cezaevinde kalmış ve serbest bırakılmasından bir süre sonra da PKK'ya "finansal destek sağladığı" iddiasıyla yeniden tutuklanmıştı.

Konya'da Ilgın Belediye Başkanı Halil İbrahim Oral, darbe girişiminin ardından 27 Ağustos'ta Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) soruşturması kapsamında tutuklanmış ve AK Parti'den de ihraç edilmişti.

Muş'un Bulanık Belediyesi Başkanı Figen Yaşar da PKK'ya yönelik bir soruşturmada tutuklanmıştı.

Erciş Belediye Başkanı Diba Keskin, öz yönetim ilanı soruşturması kapsamında 12 Ekim 2015'te tutuklanmıştı.

Edremit Belediye Başkanı Sevil Çetin de özyönetim ilanına ilişkin soruşturma kapsamında tutuklanarak, görevinden alınmıştı.

İpekyolu Belediye Başkanı Aygül Bidav'ın hakkında da öz yönetim ilanına ilişkin soruşturmada yakalama kararı çıkarılmış, İçişleri Bakanlığınca görevinden uzaklaştırılmıştı. Firari durumda olan Bidav hakkında ağırlaştırılmış müebbet hapis istemiyle dava açılmıştı.

Özalp Belediye Başkanı Handan Bağcı da güvenlik güçlerinin PKK'ya yönelik operasyonlarının durdurulması için canlı kalkan eylemine katıldığı gerekçesiyle "görevli memura mukavemet" ve "mala zarar verme" suçlamalarıyla tutuklanarak, bakanlık tarafından görevinden uzaklaştırılmıştı

Zonguldak'ta da Karaman Belde Belediye Başkanı Mustafa Kalaycı 6 Eylül'de FETÖ/PDY soruşturması kapsamında tutuklanmıştı.

KAYYUM ATANAN BELEDİYELER

Batman İl Belediyesi, Hakkari İl Belediyesi, Adana-Pozantı İlçe Belediyesi, Ağrı-Diyadin İlçe Belediyesi, Batman-Beşiri İlçe Belediyesi, Batman-Gercüş İlçe Belediyesi, Diyarbakır- Silvan İlçe Belediyesi, Diyarbakır-Sur İlçe Belediyesi, Erzurum-Aşkale İlçe Belediyesi, Erzurum-Hınıs İlçe Belediyesi, Giresun-Çamoluk İlçe Belediyesi, Iğdır-Tuzluca İlçe Belediyesi, Konya-Ilgın İlçe Belediyesi, Mardin-Dargeçit İlçe Belediyesi, Mardin-Derik İlçe Belediyesi, Mardin Mazıdağı İlçe Belediyesi, Mardin Nusaybin İlçe Belediyesi, Muş-Bulanık İlçe Belediyesi, Siirt -Eruh İlçe Belediyesi, Şanlıurfa-Suruç İlçe Belediyesi, Şırnak-Cizre İlçe Belediyesi, Şırnak-Silopi İlçe Belediyesi, Van-Edremit İlçe Belediyesi, Van-Erciş İlçe Belediyesi, Van-İpekyolu İlçe Belediyesi, Van-Özalp İlçe Belediyesi, Batman-Beşiri-İkiköprü Belde Belediyesi, Iğdır-Merkez- Belde Hoşhaber Belediyesi.