Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Ermeni soykırımı iddialarına ilişkin yazılı bir açıklama yaptı. "1915 yılında, gerek Ermenilerin gerek Müslümanların hafızasında büyük bir travmaya neden olan trajedi, büyük bir felaket yaşanmıştır." ifadesini kullanan Kılıçdaroğlu, ancak Papa Francis’in açıklamaları ve Avrupa Parlamentosu’nun (AP) ‘Ermeni soykırımını’ kararını kabul edilemez olarak değerlendirdi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Murat Özçelik, parti genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun Ermeni soykırımı iddialarına ilişkin yazılı açıklamasını okudu.

Kılıçdaroğlu, Papa Francis’in açıklamalarına cevap vermekle başladığı değerlendirmesinde şu ifadelere yer verdi: "Katolik Hıristiyan dünyasının ruhani lideri Papa Francis’in, 1915’te yaşanan acı olayları, 1915’te henüz kullanılmayan bir kavram olan ‘soykırım’ sözcüğüne hapsetmesi hem kavramsal olarak yanlıştır hem de bu açıklama Ermenistan halkıyla Türkiye halkı arasındaki barışa hizmet edecek bir içeriğe sahip değildir. 1915 yılında gerek Ermenilerin gerek Müslümanların hafızasında büyük bir travmaya neden olan trajedi, büyük bir felaket yaşanmıştır. Bu felaketten kaynaklana travmanın giderilmesi, suçlayıcı, itham edici siyasi açıklamalarla mümkün olmayacaktır. Bu bakımdan başta dini önderler olmak üzere herkese düşen geçmişteki bu trajediyi yeni kuşakların çatışmasına değil, acının ortaklaştırılarak yaranın sarılmasına çalışmaktır.

YÜZLEŞMENİN YOLU TRAJEDİYİ ‘SOYKIRIM’ KAVRAMINA HAPSETMEK DEĞİL

Geçmişte yaşanan acı olayları günlük siyasi hesaplara, ön yargılara kurban etmeden soğukkanlılıkla değerlendirmek ve iki toplum arasında yeniden köprü kurulmasına katkı sunmak herkesin görevidir. Elbette geleceğin barış içinde kurulması, geçmişin unutulmasını değil, tam aksine yaşanan trajedilerle samimiyetle yüzleşilmesini gerektirir. Ancak bunun yolu siyasi bir tavır almak uğruna çok boyutlu bir tarihi trajediyi ‘soykırım’ kavramına hapsetmek değil, tarihi gerçeklerin kompleksiz, objektif biçimde, tarihçilerce bilimsel yöntemlerle ele alınmasını sağlamaktır.

CHP, ADIMLARIN KARŞILIKLI ATILMASINI TALEP EDİYOR

CHP bu doğrultuda bir yandan ırkçılığa, dinin siyasete alet edilmesine ve her türlü ayrımcılığa karşı çıkmaya devam ederken, tarihi gerçeklerin bütün boyutları ile Türkiye ve Ermenistan halkları tarafından tam olarak anlaşılması ve bu travmanın üstesinden gelinmesini sağlayacak tüm adımların karşılıklı olarak atılmasına katkı sağlamakta kararlıdır.

BARIŞA HİZMET ETMEYEN SİYASİ TAVIRLAR KABUL EDİLEMEZ

Papa Francis’in açıklamaları ve Avrupa Parlamentosu’nun (AP) ‘Ermeni soykırımını’ Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerin tanımasına ilişkin tavsiye kararı, iki toplumun barışmasına hizmet etmeyen siyasi tavırlar olması itibariyle kabul edilemez.

AKP HÜKÜMETİNİN BASİRETSİZ DIŞ POLİTİKASI

Bunun yanı sıra önemli uluslararası aktörler tarafından Türkiye aleyhine ardı ardına açıklamalar yapılması ve kararlar alınması, AKP hükümetinin basiretsiz dış politikasının Türkiye’yi getirdiği noktayı göstermesi bakımından da düşündürücüdür."