7 Haziran 2015 Genel Seçimleri'ne kısa bir süre kala Doğu ve Güneydoğu'daki aşiretler hızla Halkın Demokratik Partisi'ne(HDP) katılmaya devam ediyor. Aşiretlerin HDP'ye katılmasındaki etkenlerin başında Kobani ve İŞID geliyor.

Aşiretlerin seçim öncesi HDP’ye katılmasıyla ilgili konuşan DBP Şanlıurfa İl Başkanı İsmail Kaplan, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın 7 Ekim tarihinde Gaziantep'te Suriyeli sığınmacılara hitaben ‘İşte aylar geçti ve herhangi bir netice yok. Şu anda Kobani de düştü düşüyor.' açıklamasının AK Parti’ye 14 yıldır oy vermiş Kürt aşiretler arasında büyük bir tepkiyle karşılandığını ve buna bağlı olarak Erdoğan’ın bu açıklamasının aşiretlerin HDP’ye katılması kararın da bir kırılma noktası olduğunu ifade etti. AK Parti’nin çözüm sürecinde izlediği politikanın tam tersi bir politikayı Kobani’de izlediğini ifade eden Kaplan, "Aslında Kobani olayları AKP’nin çözüm sürecinde ne kadar samimiyetsiz ne kadar gayri ciddi bir yaklaşım içinde olduğunu göstermiştir." dedi.

Şanlıurfa’da Badıllı, Şeyhanlı, İzol, Karageçili ve Mersavi gibi bölgede söz sahibi ve etkili olan en büyük aşiretlerin çoğunluğunun HDP’ye toplu olarak törenle katıldığını ifade eden Kaplan, "Bu bugüne kadar hep AKP’nin kalesi olarak bilinen Şanlıurfa’da böyle bir katılımların gerçekleşmesi elbette güzel bir gelişme. İnanıyoruz ki, bu seçimlerde AKP Doğu ve Güneydoğu’da hüsrana uğrayacaktır. Mesela Şanlıurfa’nın en büyük aşiretlerinden olan ve bugüne kadar AKP’ye oy vermiş Mersavi Aşireti'ne bağlı 36 köyden bugüne kadar HDP’ye tek bir oy bile çıkmazken artık Mersavi Aşireti’nin yarısı törenle HDP’ye katılım sağlamış durumdadır.’’ açıklamasını yaptı.

'AKP’YE VERİLEN HER OY IŞİD’E GİDEN BİR SİLAH BİR KURŞUNDUR'

Kaplan, "Bugüne kadar AKP’ye oy vermiş ve HDP’ye katılması için ziyaret ettiğimiz büyük aşiretler AKP’nin Kobani’de izlediği politikayı Kürt halkı onuruna yapılmış hakaret sayarak, 'AKP’ye verilen her oy IŞİD’e giden bir silah bir kurşundur' deyiverip, buna kanaat getirmekte ve partimize bu sebeple katılım sağlamaktalar.’’ dedi. Doğu ve Güneydoğu’da bugüne kadar AKP’ye oy vermiş aşiretlerin HDP’ye katılma taleplerine yoğun seçim çalışmasından nedeniyle artık yetişemediklerini belirten Kaplan, "AKP’nin ötekileştirici ve baskıcı politikası iflas nedeniyle aşiretler artık çözümü AKP’de değil, HDP’de gördü. Bu yüzden çoğu aşiretler bize haber göndererek HDP’ye katılmak için görüşmeler talep ediyor. Bu Türkiye demokrasisi adına memnuniyet verici bir gelişmedir. Ceylanpınar da Arap aşiretlerden biri olan Bin İcr aşireti bu sayede HDP’ye katılım sağlamıştır.’’ dedi.

'KOBANİ, İLK DEFA AŞİRETLERİ BİRLEŞTİRDİ'

Konu ile ilgili konuşan DBP Suruç İlçe Teşkilat Başkanı Mehmet Koştu ise tarihleri boyunca muhafazakâr çizgiden hiç sapmamış ve özellikle bu aşiretlerin AK Parti ile aralarına mesafe koyması sonrası ilk defa ‘Kürt kimliği’ etrafında belki de ilk defa bu kadar güçlü birleşmelerine neden olduğunu vurguladı. Koştu, AK Parti’nin Suruç ilçe teşkilatında görev almış büyük ailelerinin HDP’ye katılım sağladıklarını ifade ederek, "Tabi bu katılımlar özellikle Kobani olayların da Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, 'PYD şu anda bizim için PKK ile eştir, o da bir terör örgütüdür' demesi bu katılımlarda ana rolü oynamıştır.’’ dedi.

Suruç’ta Kalkan, Barlin, Turan, Arslan, Laçin, Dursunlar, Boydan ve Erdoğan aşiretinin HDP’ye toplu olarak katıldığını belirten Koştu, şunları söyledi; "HDP’ye katılımlar Doğu ve Güneydoğu’da dalga dalga devam etmektedir. 12 yıldır AK Parti’nin ilçe teşkilatını yöneten siyasetçilerin neredeyse tamamı bu 5 aileye mensup."

Kalkan ailesi adına konuşan Recep Kalkan, daha önceki seçimlerde AK Parti'ye çalıştıkları için utanç duyduklarını belirterek şöyle tepki verdi; "AKP'nin IŞİD dostu, Kürt düşmanı olduğunu geç de olsa anladık. Başta Kürt halkı olmak üzere ezilen tüm halkları HDP çatısı altına çağırıyoruz. Barış, özgürlük, eşitlik, demokrasi gelecekse HDP ile gelecektir. Bizde geç de olsa bunun farkına vardık. Onurlu olan tüm aşiretlerin yeri HDP’dir, burasıdır."

ŞANLIURFA, BATMAN, ADIYAMAN VE ŞIRNAK'TA AŞİRETLERİN HDP'YE KATILIMI DEVAM EDİYOR

Aşiretlerin HDP’ye ilgisinde Batman Şırnak ve Şanlıurfa ön planda. Batman’da AK Parti’ye destek veren ve tahminlere göre bölgede 20 bine yakın oy potansiyeli bulunan Raman Aşireti ve yine Batman’da 2 bine yakın seçmeni olduğunu belirtilen Baravi Aşireti, HDP’yi tercih ederek geçtiğimiz günlerde yürüyüşle HDP’ye katıldı. Diğer bir ses getiren katılım da Adıyaman’ın Kahta ilçesinde oldu. Türkiye’nin en büyük aşiretlerinden Rişvan Aşiretinin lideri ve Kurtuluş Savaşı döneminde Atatürk'ün de sağ kollarından birisi olan Hacı Bedir Ağa’nın kızının mensup olduğu Turanlı ailesinden 12 bin kişi, yine toplu yürüyüşle HDP saflarına geçti. Meclis’e muhafazakar partilerden daima vekil vermiş, Kahta’da belediye başkanlığını yürütmüş Turanlı aşiretinin katılımında Rişvan aşiretinin önde gelen ismi Dengir Mir Mehmet Fırat’ın etkili olduğu ifade ediliyor.

Şırnak’ta ise AK Parti Şırnak İl Başkanı Mehmet Aşan'ın mensubu olduğu aşiretten yüzlerce kişi yapılan bir törenle HDP'ye katıldı. AK Parti Şırnak İl Başkanı Mehmet Aşan'ın mensubu olduğu Halumeri aşiretinden yüzlerce kişi Bahçelievler mahallesinde bulunan HDP seçim irtibat bürosunda düzenlenen kitlesel bir törenle HDP'ye katıldı.