25. Dönem Milletvekili Genel Seçimlerinin ardından Parlamento'ya giren milletvekilleri mazbatalarını aldıktan sonra kayıt işlemleri için Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) gelmeye devam ediyor. 1999 seçimlerinde Recai Kutan'ın genel başkanlığını yaptığı Fazilet Partisi'nden İstanbul'dan milletvekili seçilen ve başörtülü olduğu için yemin ettirilmeyen Merve Kavakçı'nın kardeşi AK Parti İstanbul Milletvekili Ravza Kavakçı, kayıt yaptırdı.

2 Mayıs 1999'da Meclis'te çok çirkin bir hadise yaşandığını dile getiren Kavakçı, üzerinden 16 sene geçtikten sonra ancak başörtülü olarak bugün Meclis'e girilebildiğini belirterek "Bu açıdan güzel bir şey. Karmaşık duygular yaşadığımı söyleyebilirim. Sayın Merve Kavakçı'ya 2 Mayıs 1999 yılında yapılanların üzüntüsü hala yüreğimizde ama Allah'a şükür o günler geride kaldı. Boş yere ülkemiz 16 sene kaybetti. Ama bundan sonra iyi olacak inşallah. Meclis'te her kesimden her görüşten insan temsil edilecek. Türkiye demokrasisi bunu uzun zaman evvel hak etmişti; o açıdan önemli bir gün, güzel bir gün olacak yemin töreniyle birlikte." diye konuştu.

Merve Kavakçı'nın yemin törenine gelip gelmeyeceğine ilişkin bir soruya Kavakçı, kendisine eşlik etmeyeceğini kaydetti. Yarın kendisinin Meclis'te yemin edeceğini ifade etti. Kadına şiddet konusundaki bir soruya Kavakçı, kadına şiddetin kabul edilemez olduğunu vurguladı. Hiçbir şekilde fiziksel, duygusal, 2 Mayıs 99'da yapılan ruhsal şiddet gibi bunun kabul edilemez olduğunu söyledi. Kadına şiddet konusunda belirli kanunlar çıkarıldığını dile getiren Kavakçı, ama bunun yeterli olmadığını, eğitime önem verilmesi gerektiğini kaydetti. Kadına şiddeti önleyecek şeylerin ilkokuldan başlaması gerektiğini belirtti.