MHP Genel Başkan Yardımcısı Denizli Milletvekili Emin Haluk Ayhan, Orta Vadeli Program’ın AK Parti’nin ayıplarını örtmek için hazırlandığını belirterek, “Hükümet resmi belgede tahrifat yaparak ekonomideki gerçekleri gizliyor mu?” diye sordu.

Orta Vadeli Program'ın bir ay gecikmeyle açıklandığını belirten Ayhan, mevcut mevzuata göre Eylül ayının ilk haftası sonunda yayınlanması gereken programın Ekim ayının 11’inde açıklandığına işaret ederek, OVP varsayımlarının Türkiye ve dünya gerçeklerini karşılamadığını dile getirdi. MHP’li Ayhan yazılı değerlendirmesinde, “Türkiye ekonomisinde büyüme başka bahara kaldı. 2016’da gerçekleşmesi beklenen yüzde 5’lik büyüme ancak 2018’de gerçekleşecek. OVP ülkenin gerçeklerini yansıtmıyor tersine onları gizliyor, inkâr ve ihmal ediyor. Hükümet dolar bazında gelir hesabı yapamaz ve bunları açıklayamaz hale gelmiştir.” ifadelerini kullandı.

Davutoğlu hükümetinin, 9 bin doların altına gerileyen dolar bazında GSYH rakamını telaffuz etmemek için yeni bir hesap yöntemi uyguladığına dikkat çeken MHP’li Ayhan, şöyle devam etti: “Tıpkı daha önce yapıldığı gibi, bir GSYH bir gecede 800 milyar dolardan, 1,5 trilyon dolara kişi başına GSYH ise 9.000 dolardan, 20.000 dolara yükseltilmiştir. Dolar cinsinden GSYH açıklayamayan hükümet GSYH’deki düşüşü hesap oyunları ile gizleme gayreti içine girmiştir. Hükümetin gizlediği gerçek; GSYH 2015’de 705 milyar dolarlara, 2016’da 700 milyar doların altına geriliyor. Kişi Başına GSYH 4 yıl daha 10.000 doların altında kalacak.”

Netice itibariyle Orta Vadeli Program’ın AK Parti’nin ayıplarını örtmek için hazırlandığını vurgu yapan MHP Genel Başkan Yardımcısı Emin Haluk Ayhan, “Seçimden hemen sonra kadük olacak OVP’yi yeni hükümetin baştan aşağı revize etmesi gerekecektir. Böyle bir belgeyi hem de bir ay gecikmeyle hazırlayan ekonomi yönetimi kime nasıl güven verecektir?
AKP fert başına GSYH’nin 10 bin doları aştığını her platformda ifade ederken, şimdi dolar bazındaki azalışı telaffuz etmekten, hatta devletin hesaplarına sokmaktan kaçmakta ve korkmaktadır. Bu resmi belgede tahrifat yaparak kamuoyu ve ekonomi çevrelerini yanıltmaktır.
Sayın Babacan’dan bu konularla ilgili bir şey söylemesini beklemiyorduk. Sayın Mehmet Şimşek’in ise bunu uluslararası yatırımcılara nasıl izah edeceğini merak ediyoruz. Bürokrat kimliği ile bakan olanların böyle bir olayı etik olarak nasıl içine sindirdiğini cidden merak ediyorum. Bu olay maalesef sadece etik meselesi de değildir. Eğer bütün etik değerlerinizi yitirmiş iseniz meslek hassasiyetinizi ve güvenilirliğinizi sorgulatırsınız. Sizden Bakanlık karşılığında böyle bir zillete katlanmanızı isteyebilirler. Ancak böyle bir zillete katlanmanın bir haysiyet zafiyeti olduğu da düşünülebilir.” yorumunu getirdi.