HDP Şanlıurfa Milletvekili Osman Baydemir, Meclis'te basın toplantısı düzenledi. 7 Haziran seçimleriyle HDP'ye büyük bir görev ve sorumluluk yüklendiğini dile getiren Baydemir, kendilerinin de canla başla bir çaba içinde olacağını ifade etti. "Halklarımızın en büyük ihtiyacı barıştır." diyen Baydemir, en büyük görevlerinin barışı inşa etmek olduğunu belirterek, "Barışı kalıcı hale getirmek için de herkesin hakkını ve hukukunu koruyan demokratik yeni bir Anayasa yapmaktır." dedi.

Seçim bölgesi olan Şanlıurfa'daki elektrik kesintilerini gündeme getiren Baydemir, Şanlıurfa'nın tarımın başkenti olduğunu söyledi. "Urfa'da tarım, elektrik afeti yaşadı" diyen Baydemir, "Çiftçi kan ağlıyor. Çiftçiler seslerini duyurmak için zaman zaman açıklamalar yaptı, yolları kapattı. AKP'li bakan ve siyasetçiler 2-3 yıldır elektrik kesintilerini çözeceklerini söylediler, söz verdiler ama yerine getirmediler." diye konuştu. Baydemir, elektrik kesintilerinin tarımın yanında sanayi ve diğer işletmeleri de vurduğunu ifade etti.

İşletmelerin iş yapamaz hale geldiğini, şehirde sağlık alanı da dahil olmak üzere hayatın her alanının bu durumdan olumsuz etkilendiğini anlatan Baydemir, tarımsal üretim yapan çiftçilerin elektrik borcu sebebiyle paralarına bloke konulduğunu belirtti. "Çiftçiler elektrik borçları nedeniyle adeta rehin alınmıştır." diyen Baydemir, şehirde yaşanan elektrik kesintileri ile ilgili dün Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın cevaplaması için 8 maddelik soru önergesi verdiğini hatırlattı.

Baydemir, "Urfalıları canından bezdiren elektrik kesintilerine son verilmelidir. Sorunun kaynağı sorumsuzca yapılan özelleştirme politikaları terk edilmelidir. Elektrik borcu nedeniyle bloke edilen tarımsal destekler derhal çiftçilere ödenmeli ve ekonomi canlandırılmalıdır." ifadelerini kullandı.

Meclis Başkanlığı seçimi sonuçlarıyla ilgili bir soruya Baydemir, sonuçlar itibariyle hayırlı olmasını diledi. Parlamento yasama faaliyetlerini yürütürken başkanın duruşunun çoğulculuğun sesinin yansımasına katkı sunan, olağan sağlayan bir performans olmasını dileyen Baydemir, "HDP'nin duruşu çoğunluk başkanlıktan ziyade çoğulculuğun kendi içinde ittifak ve uzlaşı ile bir başkanın çıkması idi. Bu konuda imtihan geçilmedi. Yasama yürütme organı aynı partiden olmamalıdır. Hatta cumhurbaşkanı, başbakanlık, meclis başkanlığı aynı partiden olduğu bir şekillenme çoğulculuğu ifade etmeye yetmemektedir. Bu anlamda doğru bir sınav verilmedi. En olgun tavrı, duruşu, kapılarını kapatmadan, HDP ortaya koymuştur. Çoğulculuk, orta paydada uzlaşmada böyle pratikler ortaya koymaktadır." diye konuştu.

MHP'nin tavrı ile ilgili soruya da Baydemir, her partinin kendisine münhasır tutumu olabileceği söyledi. Muhalefetin kendi içinde uzlaşı çıkarabileceğini belirten Baydemir, MHP'nin duruşu ile Meclis Başkanlığının adeta AKP'ye armağan edildiğini vurguladı. Bir başka soru üzerine Baydemir, HDP'nin 80 vekil ile Meclis'te olduğunu ifade etti. HDP'nin barış için bir imkan ve fırsat olduğunu belirten Baydemir, HDP olarak eşitlik, barış ve birlikte yaşama kültürü için mücadele ettiklerini, kapılarını kapatmadıklarını söyledi. Baydemir, MHP ve HDP olarak parlamentoda olduklarını belirterek, "Örneğin biz çay içmeyi seviyoruz, onlar çay içmeyecekler mi? Bence bu imtihanı vermemiştir ilgili parti. Türkiye halkı ve seçmen 'ortak paydalarda buluşun, uzlaşın, birlikte yaşamın zeminini yaratın' mesajı, ödevini verdi. Bu parlamento mutlaka hükümeti çıkarmalıdır. Çatışmaya götürecek politikalardan her partinin uzak durması gerekiyor. Barışı önceleyen, ekonomik kalkınmayı önceleyen, kalkınmışlık farkını azaltan bir programa sahip olması gerekiyor. Ortak paydalarda buluşmaya öncü olacaktır. HDP bu manada rüştünü ispat etmiştir." şeklinde konuştu.

Erken seçim sorusuna ise Baydemir, demokrasilerde halkın iradesine başvurmaktan asla korkulmaması gerektiğini vurguladı. Hükümet oluşturma çabasının etkin bir şekilde yerine getirilmeden bir erken seçime gidilmesinin toplumun tüm siyasi partilere sunduğu fırsatı değerlendirememek olacağını dile getiren Baydemir, erken seçimin halkın iradesine saygısızlık olacağını belirtti.

Suriye'deki gelişmeler ile ilgili bir heyet oluşturulması çağrısında bulunan Osman Baydemir Çözüm sürecinin yeniden başlaması gerektiğini söyledi. Ateşkesin tahkim edilen ateşkese dönüşmesi, müzakerelerin Dolmabahçe mutabakatında belirtilen şekliyle tekrar başlaması gerektiğini dile getiren Baydemir, oturulmamış masaya yeniden oturulmasını istedi. Öcalan’a tecridin kaldırılıp tekrar adaya gidilmesi gerektiğini ifade etti.