MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın, Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesi’nin MHP’li muhalifler lehine verdiği kararla ilgili, "Türkiye’de üçüncü büyüklükteki bir siyasi parti üstelik Meclis’te temsil edilen bir partinin sadece bir dernekmişçesine kayyuma teslim edilmeye kalkılması aslında hayretle takip edilecek bir sonuç. Bu nedenle bu kararın doğru olduğu kanaatinde değiliz isabetli bulmuyoruz" dedi.
MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın, Parti Genel Merkezinde Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesi’nin MHP’li muhaliflerin açtığı davada, "Kurultay Çağrı Heyeti" oluşturularak, partinin olağanüstü kurultaya götürülmesine ilişkin kararıyla ilgili soruları cevapladı. Mahkemenin böyle bir karar vermesini beklemediklerini söyleyen Yalçın, mahkemeye gönderdikleri cevabi yazıda ve yapılan savunmada mahkemenin yetkisizliğinden başlamak suretiyle, siyasi partilerde muhatabın Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı ve Anayasa Mahkemesi olduğunu ısrarla ifade ettiklerini anlattı.
Parti avukatlarının bütün savunmalarında Anayasa Mahkemesinin geçmiş uygulamalarından örnekler vermek suretiyle kuvvetli bir dayanağı da esasında oluşturduklarını ifade eden Yalçın, "Dolayısıyla Türkiye’de üçüncü büyüklükteki bir siyasi parti üstelik Meclis’te temsil edilen bir partinin sadece bir dernekmişçesine kayyuma teslim edilmeye kalkılması aslında hayretle takip edilecek bir sonuç. Bu nedenle bu kararın doğru olduğu kanaatinde değiliz isabetli bulmuyoruz" açıklamasında bulundu.
"BU KARARIN DÜZELTİLMESİ ADINA MHP HER TÜRLÜ YOL VE YÖNTEMİ HUKUK ÇERÇEVESİ İÇERİSİNDE DENEYECEKTİR, TEŞEBBÜS EDECEKTİR"
Yalçın, mahkemenin kararını isabetli bulmadıkları için de tükenmemiş yargı yolunu kullanmaya devam edeceklerini de belirtti.
"Milliyetçi Hareket Partisi bundan sonraki süreçte temyize gitmek suretiyle Sulh Hukuk Mahkemesinin almış olduğu bu kararın düzeltilmesini talep edecek. Öncesinde bir yürütmeyi durdurma talebiniz de olacak mı" sorusuna ise Yalçın, "Bu kararın düzeltilmesi adına MHP her türlü yol ve yöntemi hukuk çerçevesi içerisinde deneyecektir, teşebbüs edecektir" diye konuştu.
Kararın çok daha yeni olduğunu da belirten Yalçın, "Hukuk büromuzla bunu değerlendirmemiz gerekir. Henüz öyle bir aşamada değiliz ama onu yaptığımız takdirde kamuoyuna açıklarız" dedi.
"HUKUK YOLU TÜKETİLMEDEN BÖYLE BİR SONUCA VARMANIN YANLIŞ OLDUĞU KANAATİNDEYİZ"
Parti içindeki muhaliflerin karara ilişkin ilk açıklamalarıyla ilgili Semih Yalçın, "Hukuk yolu tüketilmeden böyle bir sonuca varmanın yanlış olduğu kanaatindeyiz. Dolayısıyla sonucu temyiz ettiğimiz makamlarda ve mahkemelerde görmek durumundayız. MHP Genel Merkezi, kongre süreci ile ilgili yol haritasını ocak ayı itibariyle zaten ortaya koymuştu. Ocak ayında aldığımız kararı alan merci Merkez Yönetim Kurulu’dur. Dolayısıyla hatırlatıyorum, Merkez Yönetim Kurulu MHP’nin en yetkili karar alma mekanizmasıdır ve 2015 yaptığımız büyük kongre ile ortaya çıkmıştır. Böyle bir sonucu, böyle bir iradeyi kimsenin görmezden gelmesi mümkün olmamalıdır diye düşünüyoruz. O halde ocak ayında parti genel merkezi ki bu genel merkez şu anda genel başkanlık makamı, merkez yönetim kurulu, merkez disiplin kuruluyla boşluk kabul etmeyen bir şekilde işinin başındadır zaten. Her hangi bir boşluk yok. O halde alınan kararlar yetkili kurullarımız tarafından alındığına göre bu kararın bu takvimin devamında ısrarlıyız ve bunu gerçekleştireceğiz" ifadelerini kullandı.
Temyiz başvurusunun ne zaman yapılacağının sorulması üzerine Yalçın, "En kısa zamanda" dedi.