CHP İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi, Doğu ve Güneydoğu’da bomba yüklü kiralık araçlarla gerçekleştirilen terör eylemlerinin cevaplanması talebiyle TBMM’ye taşıdı.

CHP İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi, Doğu ve Güneydoğu’da bomba yüklü kiralık araçlarla gerçekleştirilen terör eylemlerinin cevaplanması talebiyle İçişleri Bakanı Selami Altınok’a soru önergesi sundu. Sivil asker ayrımı gözetilmeksizin, yol kenarlarındaki menfezlerle, çukurlara döşenen mayın ve patlayıcı maddelerin kullanıldığı eylemler büyük can kayıplarına yol açmakta olduğunu ifade eden İlgezdi, saldırılara paralel olarak; yol kesme ve hırsızlık gibi eylemler neticesinde terör örgütü militanlarınca ele geçirilen binek araçlar, TIR’lar, traktörler ve LPG yüklü tankerlerle kolluk kuvvetlerine ait karakol, kontrol noktası ve lojman gibi stratejik noktalara intihar saldırısı girişimleri de yaşanmakta olduğuna vurgu yaptı.

İlgezdi, PKK’nın, Ağrı Dağı’na kaçırıp bomba yüklediği otomobillerle intihar saldırıları gerçekleştireceğine yönelik istihbarat bilgisine ulaşıldığı, Iğdır Valiliği tarafından alınan bir kararla Korhan Yaylası’na giden yola hendek kazılarak muhtemel saldırıların önlenmeye çalışıldığına yönelik haberler basın yayın organlarında yer aldığını söyledi. İlgezdi, “Bütün bu bilgiler ışığında, terör örgütünün, toplumda korku ve panik yaratmaya yönelik bombalı saldırı eylemlerinde kullandığı taktik yelpazesini; araç kiralama ve oto hırsızlığı gibi yeni yöntemleri de kullanarak genişlettiği anlaşılmakta.” diye konuştu.

CHP İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi, İçişleri Bakanı Selami Altınok’un cevaplanması talebiyle su soruları sordu:

“2015 yılının ilk sekiz ayında Türkiye’de can ve mal kaybıyla sonuçlanan kaç yol kesme eylemi gerçekleştirilmiştir?

Yol kesme eylemleri neticesinde hangi marka ve sınıfta kaç araç terör örgütü militanlarınca gasp edilmiştir? Bu araçlardan kaçı bombalı ve/veya silahlı saldırılarda kullanılmıştır? Halen kayıp ve aranmakta olan araç sayısı nedir?

Türkiye genelinde son sekiz ayda kaç oto hırsızlığı vakası yaşanmıştır? Bu vakaların illere göre dağılımı nedir?

Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesi başta olmak üzere büyük kentlerde yaşanan oto hırsızlığı vakalarında artış olduğuna yönelik iddialar doğru mudur? Söz konusu vakalarda çalınan araçlarla gerçekleştirilen herhangi bir terör eylemi olmuş mudur? Bu yönde bir istihbarat var mıdır?

2015 yılının ilk sekiz ayında yasal yollarla kiralanarak herhangi bir terör eyleminde kullanılan araç var mıdır? Varsa sorumlular hakkında hangi işlemler yapılmıştır? Terör bağlantısı nedeniyle takibe alınan ya da kapatılan araç kiralama şirketi var mıdır?

2015 yılının ilk sekiz ayında oto kiralama şirketleri tarafından bildirilen kayıp-çalıntı araç sayısı nedir? Bildirilen araçların illere göre dağılımı nedir? Bu araçlardan kaçı bulunarak sahiplerine teslim edilmiştir? Terör saldırılarında kullanılan kayıp çalıntı kiralık araç sayısı nedir?

Türkiye’de son sekiz ayda yüklü miktarda patlayıcı madde taşıma kapasitesine sahip TIR, kamyon, kamyonet, minibüs ve traktör gibi kaç araç hakkında kayıp – çalıntı başvurusunda bulunulmuştur? Bu başvuruların illere göre dağılımı nedir? Bu araçların kaçı bulunarak sahiplerine teslim edilmiştir? Bu ağır vasıtalardan terör eyleminde kullanılanlar var mıdır?”