Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Grup Başkanvekili Engin Altay, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 'keyfi yönetim anlayışından, kin, ihtiras, hırs ve paranoyadan' bir an önce kurtulması gerektiğini savundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Türkiye’nin kaderi ile oynadığını savunan Altay, “Dün 12 şehidimiz orta yerde iken ocaklara ateş düşmüşken Cumhurbaşkanı'nın muhtarlara fıkra anlatması garip ve yadırganacak bir durumdur. Hiç de hoş değildir. Cumhurbaşkanı'nın biraz aklı selim davranması, bu ihtirastan artık bir parçada olsa kurtulması lazım. Devlet oyuncak değildir, devlet Recep Tayyip Erdoğan’ın çiftliği hiç değildir.” dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Grup Başkanvekili Engin Altay, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) basın mensuplarının gündeme ilişkin sorularını cevapladı. Bir gazetecinin, 'YSK seçim tarihi ile ilgili önerilerini sundu bu konuda neler söyleyeceksiniz?' sorusuna Altay, şu cevabı verdi: “Anayasa'mızın gereği 45 günlük süre dolmadan Cumhuriyet Halk Partisi’ne son 3 günde kalmış olsa bir koalisyon hükümeti kurmak hakkı elinden alınmak istenirken kaçak sarayın hırs ve ihtirasıyla Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) apar topar bir tarih açıklamasını garipsiyorum. Yetkili organlarımız gerekli değerlendirmeyi yaparak Yüksek Seçim Kurulu’na gerekirse bir görüş bildirirler. Ama ben hala an itibariyle Kemal Kılıçdaroğlu’na bir koalisyon hükümeti kurma noktasında bir görev verilmesinin olması gerekenin işin doğasının bu olduğunun altını çizmek istiyorum. Burada açık bir hak gaspı var. Görevi suiistimal var, Anayasa'yı ihlal var, teamülleri alt üst etmek var. Ama şunun da altını çizmemiz lazım. Türkiye’de son zamanlarda orta yerdeki Anayasa'nın özü ve ruhu iğfal edilmekte."

'Cumhurbaşkanı'nın CHP’nin MHP’yi ikna ederek bir azınlık hükümeti kurabilmesi konusunda bir endişesi olabilir mi?' sorusuna karşılık Altay, şunları kaydetti: “Cumhurbaşkanı bu keyfi yönetim anlayışından, kin, ihtiras, hırstan bu paranoyadan bir an önce kurtulmalıdır. Cumhurbaşkanı Türkiye ile oynamaktadır. Türkiye’nin kaderi ile oynamaktadır. Dün 12 şehidimiz orta yerde iken ocaklara ateş düşmüşken Cumhurbaşkanı'nın muhtarlara fıkra anlatması garip ve yadırganacak bir durumdur. Hiç de hoş değildir. Cumhurbaşkanı'nın biraz aklı selim davranması bu ihtirastan artık bir parçada olsa kurtulması lazım. Devlet oyuncak değildir devlet Recep Tayyip Erdoğan’ın çiftliği hiç değildir. Türkiye üzerinden kumar oynuyor, bedeli 77 milyon için çok ağır olacak bir kumar oynuyor ve bunu bütün millet sivil toplum örgütleri hatta bazı diğer siyasi partilerinde ilgisizce seyretmesi yadırganacak bir durum, böyle şey olmaz.”

TÜRKİYE TERÖRLE ETKİN BİR ŞEKİLDE MÜCADELE ETMELİDİR AMA ÇÖZÜMLER SİVİL BİR MANTIKLA ARANMALIDIR

'MHP lideri Bahçeli’nin bazı illerde sıkı yönetim ilan edilmeli ve seçim tarihi ertelenmeli' açıklamalarının hatırlatılması üzerine Altay, “Biz başından beni seçimlerin apar topar yapılmasının orta yerde bu terör sorunu varken seçimlerin apar topar seçime gidilmesinin çok doğru olmadığını söyledik. İlkbahar erken seçim için daha doğru bir tarih. Ancak Türkiye, terörle etkin bir şekilde mücadele etmelidir ama çözümler sivil bir mantıkla aranmalıdır.” dedi.

'Cumhurbaşkanı'nın 'yok öyle 3 kuruşa 5 köfte önce hakkedeceksin sonra isteyeceksin' şeklinde açıklamalarını nasıl değerlendiriyorsunuz?' sorusuna karşılık Altay, şu cevabı verdi: “Cumhurbaşkanı'nın köfte möfte esprileri o makama yakışan espriler değil. Ben de benzer bir karşılık vereyim. Cumhurbaşkanı hem cam kenarı hem hostes koltuğu istiyor bu da pek mümkün bir şey değil. Hostes koltukları cam kenarında olmaz. Cumhurbaşkanı'na bunu hatırlatmak lazım. Anayasal yetkileri bellidir. Elbette yetkilerini kullanacak o tasarrufları vardır, takdir hakkı da vardır ama daha bir hafta süre varken 'ben görev vermem bu iş bitmiştir' gibi bir hüküm vermesi yetki gaspıdır. Yetki yani görevi suiistimal Anayasa'yı ihlaldir. Milli iradeye ipotek koymaktır. Türkiye’de örneği de yoktur. Böyle bir Cumhurbaşkanlığı uygulamasının Türkiye’de değil, dünyada da uygulaması yoktur.”

'Anayasa'yı ihlal dediniz bu nedenle Anayasa Mahkemesi'ne herhangi bir başvurunuz olacak mı?' sorusu üzerine Altay, “Hukukun, Anayasa'nın devlet nizamının yazılı olan ve yazılı olmayan kuralları vardır. Böyle bakıldığında Cumhurbaşkanı'nın ana muhalefet partisine görev vermemesi ile ilgili Anayasa'da bağlayıcı bir ibare hüküm yok. Ama demokrasilerde yazılı olan ve yazılı olmayan kural ve kaideler vardır. Anayasa Mahkemesi değil ama sandıkta millet Cumhurbaşkanı'nın bu keyfi tutumuna gerekli cevabı verecektir.” dedi.

'Erken seçim hükümetine üye vermeyeceğiniz konusunda görüşünüz devam ediyor mu?' sorusuna karşılık Altay, şu ifadeleri kullandı: “Erken seçim Türkiye için büyük sakıncalar içerir. Bir erken seçim Türkiye’ye yapılacak ihanettir. Bugüne kadar bunu söyledik. Geniş tabanlı, yüksek profilli bin uzun erimli en azında orta erimli hükümetin Türkiye için tarihi bir fırsat olduğunu söyledik ve tarihi bir fırsatın kaçırıldığını, saray tarafından bu tarihi fırsatın, Türkiye’nin bu tarihi fırsatı kullanmasına imkan verilmediğini, engellendiğini söyledik. Bir erken seçimde oyunu arttıracak tek parti CHP’dir. 7 Haziran'dan beri seçmen partilerin tutum davranış ve çizgilerini izlemekte ve takip etmekte. 7 Haziran'dan beri siyasi çıkar ve gelecek kaygılarını bir tarafa bırakarak önce Türkiye diyen ve 77 milyon vatandaşımızın esenliğini ve geleceğini barışı düşünen tek parti ve bu doğrultuda adım atan tek parti CHP’dir. Böyle bakıldığında seçmenlerin bunu değerlendireceği muhakkak. Ama kan ve barut kokusu içinde Türkiye’yi apar topar bir seçime taşımanın bedelini de birileri şüphesiz ödeyecek."