CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, okul aile birlikleri yönetici ve üyelerini kabulünde konuştu. Okullarda zaman zaman kazalar yaşandığını bu nedenle bütün çocukların kaza sigortasının olması gerektiğini bütün velilerin özenle altını çizdiğini hatırlatan Kılıçdaroğlu, “Bütün çocuklar bizim çocuklarımızdır o çocukların kaza sigortası olması lazım. Sigorta primlerini de Milli Eğitim Bakanlığı karşılamalı diyor veliler. Eğer bu yapılabilirse çocuklarımız daha rahat olacaklardır. Ailelerde daha rahat edeceklerdir diye, bir dilek dile getirildi.” diye konuştu.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, JW Marrıot Otelde, okul aile birliklerinin yönetici ve üyeleriyle bir araya geldi.Aralarında Ankara,İstanbul ve Antalya ve Rize’nin bulunduğu 30’ya yakın ilden okul aile birlikleri başkan ve yöneticileriyle gerçekleştirilen toplantı basına kapalı yapıldı.Yaklaşık 2 saat süren toplantının ardından Kılıçdaroğlu açıklamalarda bulundu.

Toplantı ile ilk kez velilerin gözü ile eğitimdeki sorunları ele aldıklarını belirten Kılıçdaroğlu, “dile getirilen en temel sorunlardan birisi 21. Yüzyıldayız Ankara’dayız Başkentte bile çifte ikili eğitim var. oysa dersliklerin arttırılması, yeterli sayıda öğrencilerin 30-35, 20-25 kişilik sınıflarla çocukların iyi eğitim alması. 40-45-50 kişilik dersliklerin olduğu ifade edildi ve bu sorunun mutlaka çözülmesi gerektiği veliler tarafından dile getirildi.” Dedi.

Çocukları meslek lisesinde okuyan velilerin çocuklarının yeterli staj alamadığını ve alan bulamadıklarını anlattığını kaydeden Kılıçdaroğlu, “Bu sorunun çözülmesi gerektiği ifade edildi. Hemen hemen bütün velilerin ortak dile getirdiği sorun var. Okullarımızın temizlik ve güvenlik görevlisini biz tutuyoruz. Temizlik için firmalarla anlaşıyoruz okulların temizliğini biz yapıyoruz. Çocuklarımızın geleceği için onların güvenliğini korumak için güvenlik elemanını da biz tutuyoruz. Oysa çocuklara gelecek hazırlayacak olan devletin sosyal devletin temel görevlerinden birisi çocukların geleceğini ve okulun temizliğini sağlamaktır dediler.” diye konuştu.

Kılık kıyafet serbestliği konusunda şikayetler olduğunu anlatan Kılıçdaroğlu, “Özellikle ergenlik çağındaki çocukların gelir düzeyi farklı olan ailelerin çocuklarına giydirdikleri ayakkabı ve elbiselerin farklı sorunları yol açtığını ve bu sorunların giderilebilmesi içinde okul aile birliklerinin yöneticileri olarak zorlandıklarını ifade ettiler.Hatta bir arkadaşımız ben eğitimde serbest kıyafeti savunuyorum ama bu tabloyu gördükten sonra bir sorumlu olarak o çocukların kıyafetlerini değiştirmek zorunda kaldım.” şeklinde konuştu.

PEDAGOJİK OLARAK BU KİTAPLARIN YETERLİ BİLGİ İLE DOLDURULMALI

Okullarda kitapların bedava dağıtılıyor olmasından velilerin son derece mutlu olduğunu aktaran Kılıçdaroğlu, “Ama mutsuz oldukları ve dile getirdikleri temel konu ücretsiz dağıtılan kitapların yetersizliği, bilgi olarak yetersizliği. Bilgi olarak bu kitaplar yetersiz olduğu için mecburen çocuklarımıza yardımcı kaynak kitaplar almak zorunda kalıyoruz öğretmenler bunları tavsiye ediyor. Pedagojik olarak bu kitapların yeterli bilgi ile doldurulması ve çocuklara o şekliyle ücretsiz dağıtılması talep olarak dile getirildi.”

Okullarda zaman zaman kazalar yaşandığını bu nedenle bütün çocukların kaza sigortasının olması gerektiğini bütün velilerin özenle altını çizdiğini hatırlatan Kılıçdaroğlu, “Bütün çocuklar bizim çocuklarımızdır o çocukların kaza sigortası olması lazım sigorta primlerini de milli eğitim bakanlığı karşılamalı diyor veliler. Eğer bu yapılabilirse çocuklarımız daha rahat olacaklardır. Ailelerde daha rahat edeceklerdir diye bir dilek dile getirildi. Ortak dile getirilen sorunlardan birisi eğitim sistemi çok değişiyor bakana göre değişiyor bu kadar sık değişen eğitim sistemini ne biz, nede çocuklarımız takip edebiliyor. Eğitim sisteminin kalıcı, tutarlı ve istikrarlı olması lazım. Çocuklarımıza iyi bir eğitim verilmeli lazım. Ama her gelen bakana göre sistem değişiyor ve çocuklar eğitim sisteme uyum sağlamakta zorlanıyorlar. Başka bir önemli konu devlet okullarında pek çok yetersizlik var çocuklar özel okullara özendiriliyor ve yönlendiriliyor. Oysa biz çocuklarımızı devlet okullarında ve iyi koşullarla iyi öğretmenlerle eğitmen ve yetiştirmek istiyoruz diyorlar. Öğretmen eksikliğinden çok sayıda şikayet var. İstanbul Bağcılar’dan bir örnek verildi. 1000 kişiye bir rehber öğretmen düşüyor.” açıklamasında bulundu.

6-7 YAŞINDAKİ ÇOCUKLAR İLE 16-17 YAŞINDAKİ ÇOCUKLAR AYNI BAHÇEYİ PAYLAŞIYOR

Mardin’den gelen bir yöneticinin çok sık öğretmen değiştiği şikayetini ilettiğini vurgulayan Kıılçdaroğlu, “Neredeyse 2 haftada bir öğretmenlerimiz değişiyor. Dolayısıyla çocuklarımız tam öğretmene ısınacakken öğretmen değişiyor. Daha büyük bir soruna dikkat çekti arkadaşımız. 6-7 yaşındaki çocuklar ile 16-17 yaşındaki çocuklar aynı bahçeyi paylaşıyor. Zil ortam çalıyor aynı bahçeyi kullanıyorlar oysa 6-7 yaşındaki bir çocuğun 15-16 yaşındaki bir çocukla aynı ortamda bulunması sakıncalarını iletti ve bunun mutlaka önlenmesi gerektiği ifade edildi. Bütün velilerin ortak talebi ve dileği öğretmenlere iyi bir aylık verilmeli, öğretmen açsa çocuklara yeterli eğitim veremez. Öğretmenler geçim sıkıntısı çekiyorlar.özellikle güneydoğudan gelen yöneticiler çok sayıda Suriyelinin kentte yaşadığını kiraların çok arttığını yeni gelen öğretmenlerin yüksek kiralar ödemek zorunda kaldıkları ifade edildi.”

Seçmeli dersler konusunda öğretmenlerin bazen kasıtlı yönlendirmeler yaptıklarının dile getirildiğini anlatan Kılıçdaroğlu şunları söyledi: “Bu yönlendirmelerin mutlaka kalkması gerekiyor. Çocuklara müzik, spor gibi alanlarda da eğitim verilmesi ve bu taleplerin karşılanması arkadaşlarımız tarafından dile getirildi. Bu toplantının önemi belki bir siyasal parti ilk kez böyle bir toplantı yapıyor. Velilerin gözüyle çocukların öğretmenlerin okulların sorunları dile getirildi. Aslolan velilerin olayları nasıl gördüğüdür. Çünkü bizzat sorunu yaşayan anne ve babalardır.”