Türkiye'de son dönemde basın kuruluşları ve gazetecilere yönelik artarak devam eden baskıyı değerlendiren CHP İzmir Milletvekili Oğuz Oyan, “Bu, gerileyen iktidarın giderek daha saldırgan bir tavır benimsemesiyle ilgili. İktidarı kaybetme ihtimalinin yükselmesinin kendisine ödeteceği bedel dolayısıyla giderek kontrolden çıkma ve daha da baskıcı bir tavır alma sorunudur.” dedi.

Bazı gazete ve televizyonlara el koyulacağı iddialarıyla ilgili de konuşan Oyan, partisi ve kendisinin başından beri her türlü hukuksuzluğa karşı olduklarını söyledi. Türkiye’de 2007 yılından beri çok fazla hukuksuzluğun ön plana çıktığını, bu durumun şimdi yeni biçimler alarak devam ettiğini vurgulayan Oyan, “İktidar her zaman kendisine düşman ya da hasım yaratıyor. Üstüne yargı ve polis silahlarıyla hücum ediyor. Aslında yargının bu şekilde kullanılabiliyor olması, bir hukuk devletinin olmadığının ön önemli kanıtıdır. Yargı bir silah olarak kullanıyorsa iktidar tarafından, orada ne hukuk ne demokrasi vardır.” uyarısında bulundu.

MİT TIR’ları haberi sebibiyle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar’a yönelik, "Bedelini ağır ödeyecek." sözüne de de tepki gösteren CHP Milletvekili Oyan, “Bu bir diktatör tarzı, söylemi. Bu tür bir konuşmayı ancak birtakım monark dediğimiz, yani ağzından çıkan kanun olan monarkların olduğu ülkelerde duyarız. Bu tür tehditlerin savrulmasının demokrasiyle bağdaşması mümkün değildir. Varsa bir hak, kendi hakkına hukukuna saldırı varsa bunun yolu, Cumhurbaşkanı da gider yargıya başvurur. Bunun demokrasilerde başka yolu yoktur. Kaldı ki bu durum öyle bir şey değil, burada çok önemli bir iş yapıyor Cumhuriyet. Eğer biz Türkiye olarak, Anayasa’nın 92. maddesini çiğneyerek bir başka ülkedeki iç savaşa bir tarafı tutarak silah sevkiyatı yapıyorsak, bu bir kere Anayasa ihlalidir. Tam bir suçüstü halidir. Bunu bir gazetecinin, gazetenin ortaya çıkarması, onun gazetecilik sorumluluğu ve görevi içindedir.” diye konuştu. Arjantin’le İngiltere arasındaki Falkland Adaları savaşında İngiltere’nin resmi kanalı BBC’nin, ülkesinin pozisyonuna karşı yayınlar yapabildiğini iddia eden Oyan, demokrasi anlayışının böyle bir şey olduğunu sözlerine ekledi.