İzmir Büyükşehir eski Belediye başkanlarından Burhan Özfatura, bu genel seçimin tek mağlubunun Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olduğunu söyledi. Seçim sonuçlarını Cihan Haber Ajansı'na değerlendiren, siyasetin duayen isimlerinden Özfatura, “İzmir’de sonuçlar AKP açısından sürpriz değil ve zaten hiçbir zaman başarılı değil. Bence MHP de çok ciddi bir başarı kazandı denilemez. HDP, tüm Türkiye'de olduğu gibi bir sıçrama yaptı ama Türkiye çapında bu seçimin en büyük mağlubu Cumhurbaşkanı'dır. Yani vatandaş, bu yapılanları tasvip etmediğini çok açık ve net bir şekilde gösterdi.” dedi.

'ONURLU BİR DAVRANIŞLA CUMHURBAŞKANI İSTİFA ETMELİDİR'

AK Parti’nin oylarının düşmesinin tek sebebinin Cumhurbaşkanı Erdoğan olduğunu iddia eden Özfatura, “Şimdi bakın, yüzde 52’den yüzde 40’a düştü. Seçimde AKP’ye oy istenmedi. AKP diye bir tüzel kişilik yoktu ortada. Doğrudan doğruya tek adam olmak isteyen biri, Anayasa'yı açıkça çiğneyerek meydan meydan dolaştı. Oyları da yüzde 12 düştü. Şimdi burada demokratik ve onurlu bir davranış, Cumhurbaşkanı'nın istifa etmesidir. 'Halk benim icraatlerimi tasvip etmedi, taleplerimi geri çevirdi' diyerek bence köşesine çekilmelidir. Ha, bunu yapar mı? Sanmam ama bundan sonra en azından Meclis'ten istedikleri gibi torbada filan keyfi kanunlar çıkaramazlar. Açık açık suç işleyen insanları Yüce Dîvan'dan kurtaramazlar. Gensorularla bakanlar da her an görevden indirilebilir. Güya özerk ama hepsi Cumhurbaşkanı'nın ağzına bakan kurumlarda da tamamen değişiklik gerekecektir. RTÜK’ten tutun TRT’sine kadar hepsinin, iktidarın değil de halkın emrinde kurumlar olması sağlanacaktır.” diye konuştu.

'CHP, MHP, HDP’NİN ÖNLERİNDE ÇOK TARİHİ BİR GÖREV VAR'

Muhalefet safında bulunan üç partiye çok önemli görev düştüğünü belirten Burhan Özfatura, “CHP, MHP, HDP’nin önlerinde çok tarihi bir görev var. Yoksa AKP’nin yediği tokadı, ilk seçimde bu üç parti de yiyebilir. Halk bunlara bu sorumluluğu, bu görevi verdi. Ben şahsen Devlet Bahçeli’nin tavrını çok yadırgadım. Şimdi üç muhalefet partisine de ciddi sorumluluk düşüyor. Devlet Bahçeli’nin, hemen daha ilk etapta sorumluluktan kaçarak kestirip atması doğru bir davranış değil. Bence ideal çözüm, CHP-MHP koalisyonu ve HDP’nin dıştan desteklemesidir. Hemen bir yıllık süreçte Türkiye’de hukuk ve eğitim gibi temel ihtiyaçlar konusunda temel reformlar yapılabilir. Yolsuzluklar ve rüşvet olaylarındaki suçlar, o bakanlar dahil yargının ve Yüce Dîvan'ın önüne sevk edilebilir. Bir iki yıllık periyottan sonra isterlerse erken seçim yapabilirler ama şu anda AKP’nin iktidardan gitmesi lazım.” dedi.

'HDP’NİN DE İLLEGAL GÖRÜNTÜLERDEN UZAK DURMASI LAZIM'

Muhalefet partilerinin, kendilerine verilen emanet oyları idrak etmesi gerektiğini belirten Özfatura, “Artık HDP’nin de illegal görüntülerden uzak durması lazım. Terörle ilgili bağlantılarının kesilmesi lazım. Madem, ‘Türkiye partisi olduk’ diyor. Madem, ‘Siyasetin içine yerleştik’ diyor. Millet onlara iyi de bir oy verdi, emanet olduğunu kendileri de biliyorlar. Bu şansı iyi kullanmalılar. Şu anda Türkiye’nin içinde bulunduğu çok kötü durumu düzeltmek için muhalefet partilerinin sorumluluk yüklenmeleri lazım. Bu reformlarla Türkiye’nin kırılan, bozulan düzenini en kısa sürede tamir etmeleri lazım. Bu, halka da moral verecektir, hem sosyal hem de ekonomik açıdan ciddi ve müspet gelişmelerin yolunu açacaktır.” diye konuştu.