HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız, saray ve AK Parti'nin Kürt sorunun çözüm beyanı olan Dolmabahçe Mutabakatı'nı yok saymasından sonra hayata geçirilen savaş konsepti çerçevesinde gayri nizami harbin bütün hukuk dışı uygulamalarına yeniden başvurulduğunu savundu. Cezasızlık zırhı ile kuşatılan Saray gladiosunun Kürt illerinde en barbarca yöntemler ile sivillere yaklaştığını iddia eden Sarıyıldız, "Kadın, çocuk, genç, yaşlı demeden bütün siviller hedef alınırken, Kürt halkını tahrik etmek için cenazelere işkence ettikten sonra teşhir etmektedir." dedi.

HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız, sosyal paylaşım sitesi twitterdaki JİTEM hesabına ilişkin İçişleri Bakanı Selami Altınok'un cevaplaması istemiyle Meclis Başkanlığına yazılı soru önergesi verdi. Türkiye’nin toplumsal, siyasal ve ekonomik olarak önünde duran en büyük sorun olan Kürt meselesinin güvenlikçi konsept ile çözülmeye çalışıldığı her dönemde paramiliter güçlerin etkin bir şekilde kullanıldığını dile getiren Sarıyıldız, devletin bu minvalde stratejik düzeyde kullandığı örgütlerden birinin de Jandarma İstihbarat ve Terörle Mücadele (JİTEM) olduğunu savundu.

JİTEM'in 1990'lı yıllarda özellikle Kürt siyasal hareketini yargısız infazlar, zorla kaybetmeler ve işkence başta olmak üzere her türlü insanlık suçu ile ezmek için kurulduğunu iddia eden Sarıyıldız, "Asker, emniyet mensubu, korucu ve itirafçılardan oluşan bu örgüt Kürt illerinde büyük bir toplumsal yıkıma neden oldu. Saray ve AKP’nin Kürt sorununun çözüm beyanı olan Dolmabahçe Mutabakatı’nı yok saymasından sonra hayata geçirilen savaş konsepti çerçevesinde gayri nizami harbin bütün hukuk dışı uygulamalarına yeniden başvuruldu. Cezasızlık zırhı ile kuşatılan Saray gladiosu Kürt illerinde en barbarca yöntemler ile sivillere yaklaşmaktadır. Kadın, çocuk, genç, yaşlı demeden bütün siviller hedef alınırken, Kürt halkını tahrik etmek için cenazelere işkence ettikten sonra teşhir etmektedir. Varto’da Ekin Van adlı kadın gerillayı infaz ettikten sonra, çıplak bedeni önünde fotoğraf çekip paylaşan Saray Gladiosu, Kürt halkının damarına basmak için Şırnak ve Bismil’de de aynı insanlık dışı yöntemlere başvurdu. Şırnak’ın Dicle Mahallesi’nde özel harekât timlerinin yaralı halde yakaladıkları Hacı Lokman Birlik’i tarayarak infaz edip boynundan ip geçirilerek mahallede yüzüstü süründürdü. Yapılan bu barbarlığı fotoğraflayan ve görüntüleyen özel harekât timleri daha sonra görüntüleri sosyal medyada paylaştı. Birlik’in cenazesinin sürüklendiği fotoğraf ve görüntüler ilk olarak twitterda JITEM (@J_I_T_E_M) isimli hesaptan paylaşıldı. 'HDP vekili Leyla Birlik gelsin kaynını alsın' paylaşımında bulunan bu hesap Bismil’de hunharca katledilen 4 gencin fotoğrafını da sosyal medyada ilk olarak dolaşıma soktu.

Cenazelere işkence eden, sürükleyen ve her türlü vahşiliğe maruz kalmış ölü bedenler üzerinde fotoğraf çekip servis eden özel harekat timlerinin farklı şehirlerde olmalarına rağmen 'JİTEM' isimli hesap üzerinde paylaşımda bulunmaları organizeli bir yapının mevcut olduğunu göstermektedir." dedi.

Bu bağlamda HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız, şu soruları yöneltti:

"İnfaz edildikten sonra bedenlerine işkence edilen Kürt gençlerinin fotoğraf ve görüntülerini ilk olarak paylaşan 'JİTEM' adlı twitter hesabına ilişkin herhangi bir inceleme başlatılmış mıdır? Başlatılmamışsa neden?

HDP Şırnak Milletvekili Leyla Bilik’e kayını olan Hacı Lokman Birlik’in infaz edilmiş fotoğrafını gönderen JİTEM adlı twitter hesabı kimlere aittir? Bu hesabın Bakanlığınıza bağlı kolluk güçleri tarafından kullanıldığı yönündeki iddialar doğru mudur?

Özel harekat timleri tarafından infaz edilen Kürt gençlerinin vücut bütünlüğü bozulmuş fotoğraf ve görüntüleri 'JİTEM' hesabı tarafından nasıl anında paylaşılmaktadır?

Farklı şehirlerde yapılan infaz ve işkencelerin tek bir hesaptan anında paylaşılması organizeli bir yapı tarafından bu hesabın kullanıldığını göstermektedir. Bu suç örgütüne karşı herhangi bir soruşturma ya da inceleme başlatılmış mıdır? Bu vahim durumun araştırılması için Mülkiye müfettişi görevlendirildi mi?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a hakarette bulundukları iddiasıyla sosyal medya hesaplarından paylaşımda bulunan kişiler anında gözaltına alınıp tutuklanırken, gençleri infaz eden, ölü bedenlerine işkencede bulunduktan sonra sosyal medyada paylaşımda bulunanlar ise neden şu ana kadar gözaltına alınmadı? Devlet tarafından himaye edildikleri için mi haklarında herhangi bir işlem yapılmamaktadır?

Hacı Lokman Birlik’in infaz edildikten sonra hangi zırhlı araç tarafından çekildiği bilinmesine rağmen neden bu vahşice eylemi gerçekleştiren özel harekat timleri halen görevlerinden el çektirilmemiştir?"