CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından cevaplaması istemiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı'na soru önergesi verdi.

Basına yansıyan haberlere göre, 2011 yılında AK Parti genel başkan yardımcılarından birinin ekibine katılan AK Parti Seçim Bürosu’nda görevli personelin, seçimlerle ilgili itirafta bulunduğunu hatırlatan Tanrıkulu, "Halen AKP Genel Merkezi’nde görev yaptığını ve AKP’de çalışan birçok personelin vicdanen rahatsız olduğunu, 30 Mart Yerel Seçimleriyle ilgili açılacak bir soruşturmada, birçok kişinin ifade verebileceğini öne sürmüştür. Haberde öncelikle anlaşmalı şirketlerle AKP’nin oylarının anketlerde her zaman çok yüksek gösterildiği böylece toplumun hazırlandığı, sandık başkanlarının hangi zihniyette olduğunun, bağlantılarının, hatta zaaflarının önceden tespit edilmeye çalışıldığı, fişlendiği belirtilmiştir. İlçeden merkeze seçim sonuçları gönderilirken ‘hata’ yapılıp, AKP dışında önde giden partinin oylarının eksik gösterildiği, muhalefet partilerinin sandık temsilcilerinin kavga gürültü çıkarılarak sandık başından uzaklaştırıldığı, Büyükşehir Belediyesinin ilçelere hayali konutlar eklediği ve hayali adresler üretildiği, hayali mahalle, cadde, sokak, ev ve gecekonduların adres olarak gösterildiği, hayali seçmenlerin oy kullandığı ve ayrıca mükerrer oy kullanıldığı iddialar arasında yer almaktadır." dedi.

Bu bağlamda Tanrıkulu, şu soruları yöneltti:

30 Mart 2014 yerel seçimlerinde anketlerin sonucunun manipüle edildiği iddiası doğru mudur?

İddia doğru ise, AKP’nin anlaşmalı olduğu araştırma şirketleri hangileridir?

AKP’nin araştırma şirketleri ile doğrudan ya da dolaylı ilişkisi var mıdır?

30 Mart 2014 yerel seçimlerinde Türkiye’de hangi seçim sandıklarının başında olay çıkmıştır?

AKP’nin 30 Mart 2014 yerel seçimlerinde seçim sandıklarının başında olay çıkardığı iddiası doğru mudur?

İlçeden merkeze seçim sonuçları gönderilirken ‘hata’ yapılıp, AKP dışında önde giden partinin oylarının eksik gösterildiği iddiası doğru mudur?

Büyükşehir Belediyesinin ilçelere hayali konutlar eklediği, hayali adresler üretildiği hayali mahalle, cadde, sokak, ev ve gecekonduların adres olarak gösterildiği iddiası doğru mudur?

İddia doğru ise, 30 Mart 2014 yerel seçimleri, seçmenlerin ve seçmen adres bilgilerinin doğruluğu ile ilgili soruşturma başlatılmış mıdır ya da başlatılacak mıdır?

30 Mart 2014 yerel seçimlerinde hayali seçmenlerin oy kullandığı ve mükerrer oy kullanıldığı iddiası doğru mudur?

Tüm partilere, 2015 Genel Seçimleri için seçmen ve seçmen adres bilgilerinin doğruluğunu kontrol edebilme imkanı sağlanacak mıdır?