CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, 12 Eylül 2010 Anayasa Referandumu ve Haziran 2011 Genel Seçimleri sonucunda; seçim suçlarına muhalefetten dolayı 2 bin 586 soruşturma dosyasının mevcut olduğunu söyledi.

Kart, 28.10.2014 tarihli önergesinin cevabında soruların bir bölümüne cevap verildiğini, bir bölümüne ise karartma uygulanarak geçiştirildiğini dile getirdi. Kart, 2010-2011-2012-2013 yıllarında yapılan soruşturma sayısının toplam 2586 olduğunun ifade edildiğini ancak şüphelilerin siyasi mensubiyetleri ya da kamu görevlisi olup olmadıklarının tespitinin mümkün olamayacağı yönünde bilgi verildiğini aktardı.

'ZAMAN AŞIMI SÜRESİNİ 6 AYA DÜŞÜREREK BU DOSYALARIN DÜŞMESİNİ SAĞLAMIŞTIR'

4 Temmuz 2012 tarihinde torba düzenlemeyle yapılan yasa değişikliği sonucunda bu suçlardaki zaman aşımı süresinin 2 yıldan 6 aya düşürüldüğü ve bu sebeple bu dosyalar yönünden fiili olarak örtülü af getirildiğini belirten Kart, "2586 soruşturma dosyasında sanık konumunda olan kişi sayısının on bin civarında olduğu öngörülmektedir. Bu kişilerin ağırlıklı olarak AKP üyesi ve kamu görevlisi olduğu bilinmektedir. Bu konuların tahkikine yönelik ısrarlı önergelerimize cevap verilmemesi üzerine, bu kez konu Bilgi Edinme Yasasına dayanılarak bir kez daha dile getirilmiştir. AKP iktidarları; sandığa müdahale amacıyla kanunsuz emir ve talimat yoluyla seçim suçluları yaratmış; bu suçluları koruyacakları vaadinde bulunmuş; zaman aşımı süresini 6 aya düşürerek bu dosyaların düşmesini sağlamış ve böylece yarattığı suçlulara verdiği sözü tutmuştur. 7 Haziran seçimlerinde ise bu müdahalenin seçimlerin meşruiyetini ihlâl boyutlarına ulaşacağını gösteren bulgu ve gelişmeler söz konusudur." dedi.

Konuyu ilişkin Başbakanlık makamına başvuru yapan Kart, Bilgi Edinme Hakkı Kanunu kapsamında şu soruları yöneltti: "Adalet Bakanının 28.10.2014 tarihli cevabında sözü edilen 2586 soruşturma dosyasında kaç sanık vardır? Bu sanıklardan kaçı AKP üyesi, kaçı kamu görevlisidir? 30 Mart 2014 tarihlerinden sonra; 298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri hakkında Kanununun 133 ile 172. maddeleri arasında düzenlenmiş olan seçim suçları ve cezaları bölümündeki suçlara muhalefetten dolayı kaç kişi hakkında suç duyurusu yapılmış ve soruşturma açılmıştır? Bu kişilerin kaçı AKP üyesi, kaçı kamu görevlisidir? Soruşturmalardan ne kadarı ceza davası aşamasına gelmiştir? Sonuçlanan dava var mıdır? Varsa sonucu nedir?"