Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Gaziantep Milletvekili Mehmet Şeker, çok vergi alarak kalkınmaya çalışan bir ülkenin başarılı olduğunun dünyada hiçbir yerde görülmediğini söyledi.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in vergilerdeki yüksekliğin ülke menfaatine olduğu şeklindeki açıklamalarına cevap veren Şeker, böyle bir kalkınma modelinin dünyada olmadığını ifade etti. Şeker, seçim çalışmaları kapsamında Şehitkamil Ziraat Odası'nı ziyaret etti. Burada konuşan Şeker, çiftçinin kendileri için çok önemli olduğunu vurgulayarak, CHP olarak da 4 yılda bunu ciddi bir şekilde dillendirdiklerini kaydetti. Çiftçiye yapılan desteğin artırılması gerektiğine dikkat çeken Şeker, 1,5 liraya mazot sözünü yerine getireceklerini belirtti.

Kendilerine 'Kaynak nerede?' diye sorulduğunu aktaran Şeker, "Kaynak var. Saray'a bulunuyor, uçağa, gemiye, bulunuyor; çiftçiye, emekliye, işçiye gelince kaynak yok. Biz bunu tersine çevireceğiz. İşçiden, emekliden, çiftçiden yana bir sistemi bu ülkede tesis etmek için gerekeni yapacağız. Bu ülkenin çiftçisi kalkınırsa, gelişirse, üretimini artırırsa biz o zaman daha güçlü oluruz. Şehre yerleşen insan sayısı azalır. İnsanlar çiftçilik yapmaya çalışır. Türkiye'de büyük bir arazi boş durumda. Adam ürettiğini sattığı zaman para etmiyor. Masraflarını hesapladığında zararda olduğunu görüyor. Biz çiftçiye, hem gübrede, elektrikte çok ciddi destek vereceğiz." ifadelerini kullandı.

'1,20 LİRAYA MAL OLMUŞ MOTORİN 4 LİRAYA SATILIYOR'

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in vergilerin yüksek olmasının ülkenin menfaatine olduğu yönündeki açıklamalarına da tepki gösteren Şeker, "Çok vergi alarak kalkınmaya çalışan bir ülkenin, vergi oranını artırmaya çalışarak kalkınmaya çalışan bir ülkenin başarılı olduğu dünyada hiçbir yerde görülmemiştir. Vergi az olacak, üretim çok olacak. Miktarı artıracaksınız, vergiyi azaltacaksınız. İnsanlar üretecek ve tüketecek. Türkiye'de bunun tersi var. 1,20 liraya mal olmuş motorin 4 liraya satılıyor. Bu kadar vergi olmaz. Bu kadar vergiyle vatandaşı sıkıntıya sokarsınız. Böyle de bir kalkınma modeli dünyanın hiçbir ülkesinde yok." diye konuştu.

En gelişmiş ülkelerde çok ciddi vergilerin olmadığının altını çizen Şeker, "Bir vatandaştan 5 kez vergi alınmıyor. Sayın Maliye Bakanı çok iyi biliyor. Ben maaşımı alıyorum, yemiyorum. Başka yerlerde harcamıyorum. Yanlış işler yapmıyorum. Bankaya koyuyorum. Bankaya koydum diye benden vergi alıyorsun. Alıyorum, ev alacağım diyorum yine vergi alıyorsun. Köyden bir arazi alayım diyorsun, 2-3 dönüm bir şeyler ekeyim diyorum. Oradan da benden vergi istiyor. Bir vergi 10 kez alınmaz. Üretimi de artırarak kalkınma olur. Dünyada da sayın Maliye Bakanı'nın söylediği gibi bir kalkınma modeli yoktur." dedi.