Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ile Figen Yüksekdağ, düzenledikleri basın toplantısıyla seçim sonuçlarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. HDP’nin barajı aşmasını ‘solun ortak zaferi’ olarak niteleyen Selahattin Demirtaş, Türkiye’nin uçurumun kıyısından döndüğünü ifade etti. Demirtaş, AK Parti ile koalisyon yapmayacaklarını da belirtti.

Selahattin Demirtaş ile Figen Yüksekdağ, partisinin İstanbul İl Başkanlığı'nda basın toplantısı düzenleyerek seçim sonuçlarını değerlendirdi. Zorlu, eşitsiz ve adil olmayan bir seçim kampanyası dönemi geçirildiğini dile getiren Demirtaş, Türkiye'nin yoksulları, emekçileri olarak muhteşem bir zafer elde ettiklerini söyledi. Sonucun bütün Türkiye’ye hayırlı olmasını dileyen Demirtaş, kendisini Türkiye’nin tek sahibi gibi kabul edilenlerin yenildiğini ifade etti. Sonucu zafer olarak niteleyen Demirtaş, sonucu bütün ezilenlerin, Türklerin, Kürtlerin, bütün etnik kimliklerin, ötekileştirilmişlerin ve solun ortak bir zaferi olarak değerlendirdi.

‘AKP TÜRKİYE’NİN DOĞUSUNDA SIFIRLANMIŞTIR’

Kampanya döneminde söylediklerinin arkasında olduklarının altını çizen Demirtaş, artık HDP’nin gerçek bir Türkiye partisi olduğunu savundu. AK Parti’ye yönelik eleştirilerde bulunan Demirtaş, "AKP bu kibirli tavrıyla, 'Kürt sorunu yoktur' diyerek Türkiye’nin doğusunda sıfırlanmıştır. Bize inanarak hangi gerekçeyle oy vermiş olursa olsunlar kimseyi mahcup etmeyeceğiz." şeklinde konuştu. Demirtaş, partilerine emaneten oy verenleri de gönülden HDP’li yapmak için ellerinden geleni yapacaklarını açıkladı.

'TÜRKİYE UÇURUMUN KIYISINDAN DÖNMÜŞTÜR’

Sandıktan çıkan sonuçlarla beraber başkanlık konusunun kapandığını aktaran Selahattin Demirtaş, “Türkiye’de artık başkanlık, diktatörlük konusu son bulmuştur. Türkiye uçurumun kıyısından dönmüştür.” diye konuştu. Zaferde bir üst aklın değil, halkın ortak aklının olduğunu söyleyen Demirtaş, bütün kararlarının Türkiye’nin özgür yarınlarına dair olacağını dile getirdi.

Seçim’de partilerine destek verenlere teşekkür eden Selahattin Demirtaş, Abdullah Öcalan’a da teşekkür etti. Öcalan’ın çözümün temel aktörü olduğuna ifade eden Demirtaş, Öcalan’ın kalıcı barış konusunda oynadığı rolü sonuna kadar devam ettireceğini belirtti.

'KOALİSYON YAPMAYACAĞIZ'

Geleceğe dönük hedeflerini de açıklayan Demirtaş, bundan sonraki hedeflerinin artık tek başına iktidarlığa yürümek olacağını dile getirdi. HDP’nin Türkiye’ye yeni bir yaşamı armağan ettiğini savunan Demirtaş, “HDP’nin güneşi hepimize yeter, ampule gerek kalmadığını anlamış olduk. Bütün Türkiye’ye hayırlı, uğurlu olsun diyorum.” şeklinde konuştu. AKP ile koalisyon iddialarına da değinen Demirtaş, AKP ile içeriden ya da dışarıdan koalisyon yapmayacaklarını kesin bir dille ifade etti.

HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ da partilerinin barajı aşması sebebiyle duyduğu mutluluğu dile getirdi. Seçim sürecinde büyük bir özveriyle çalıştıklarını aktaran Yüksekdağ, elde edilen başarıda en önemli payın kadınlara ait olduğunu vurguladı. Yüksekdağ, kendilerini destekleyen herkese teşekkür etti.

Selahattin Demirtaş ile Figen Yüksekdağ'ın basın açıklaması yaptığı bina önünde toplanan çok sayıda HDP'li partilerinin barajı geçmesi sebebiyle sevinç gösterilerinde bulundu. Demirtaş ve Yüksekdağ pencereden el sallayarak kendilerini bekleyen kalabalığı selamladı.