Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nda, bu hafta 17/25 Aralık yolsuzluk ve rüşvet soruşturması kapsamında eski 4 bakan hakkında, Yüce Divan'a gönderilip gönderilmeyeceğine ilişkin oylama yapılacak. Eski Ekonomi Bakanı Mehmet Zafer Çağlayan, eski İçişleri Bakanı Muammer Güler, eski Avrupa Birliği Bakanı Egemen Bağış ile eski Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar'ın, Yüce Divan'a gitmeleri için üye tam sayısının salt çoğunluğu olan 276 milletvekilinin oyu gerekiyor. Bakanlar için oylamalar ayrı ayrı, gizli olarak yapılacak.

Eski 4 bakan hakkında kurulan TBMM Soruşturma Komisyonu'nun raporunda "Yüce Divana sevk konusunda yeterli şüpheye ulaşılamadığından Ekonomi eski Bakanı Mehmet Zafer Çağlayan, İçişleri eski Bakanı Muammer Güler, Avrupa Birliği eski Bakanı Egemen Bağış ile Çevre ve Şehircilik eski Bakanı Erdoğan Bayraktar'ın Yüce Divana sevk edilmemesine Komisyonun 5 Ocak 2015 tarihli toplantısında oy çokluğuyla (5'e karşı 9 oyla) karar verilmiştir." deniyor. HDP'nin üyesini çektiği Meclis Soruşturma Komisyonu'nda, AK Parti'nin 9, CHP'nin 4 ve MHP'nin ise 1 üyesi bulunuyordu.

TBMM Soruşturma Komisyonu Raporu'nun 20 Ocak veya 21 Ocak günü Çarşamba günü görüşülmesi bekleniyor. Bu görüşmede, komisyona, şahısları adına altı milletvekiline ve o sırada görevde bulunsun veya bulunmasın hakkında soruşturma açılması istenen bakana söz verilecek. Bakanlar için süre sınırlaması olmayacak. Komisyonun Yüce Divan'a sevk etmeme yönündeki raporlarının reddi, ancak Yüce Divana sevke dair verilen ve sevk kararının hangi ceza hükmüne dayanacağını gösteren bir önergenin kabulüyle mümkün oluyor. Yüce Divana sevk kararı alınırsa dosya, en geç 7 gün içinde Meclis Başkanlığı tarafından dizi pusulasına bağlanarak Anayasa Mahkemesi Başkanlığı'na gönderilecek.

Gizli oylama, milletvekilinin ne yönde oy kullandığının hiçbir şekilde belirlenemediği ve bu konuda herhangi bir kaydın olmadığı oylama şekli. Gizli oylama adı okunan üyeye bir zarf ve beyaz (kabul), kırmızı (ret) ve yeşil (çekimser) renkli üç pusulanın verilmesi ve üyenin bunlardan birisini kapalı kabinde zarfa koyması suretiyle yapılacak.

Meclis'te AK Parti'nin 312, CHP'nin 127, MHP'nin 52, HDP'nin 27 sandalyesi bulunuyor. 12 bağımsız milletvekilinin bulunduğu Meclis'te Demokratik Bölgeler Partisi'nin 1, Elektronik Demokrasi Partisi'nin 1, Demokratik Gelişim Partisi'nin 1, Millet ve Adalet Partisi'nin 1, Anadolu Partisi'nin 1 milletvekili bulunuyor.

Meclis Genel Kurulu'nda Milli Mayın Faaliyet Merkezi Kurulmasına İlişkin Kanun Tasarısı'nın görüşmelerine de devam edilecek. Güvenlik ve İstihbarat Komisyonu 22 Ocak Perşembe günü toplanacak. Toplantının gündeminde Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığı'nın sunumu yer alıyor.

Kadına Yönelik Şiddetin Sebeplerini Araştırma Komisyonu da 21 Ocak Çarşamba günü toplanacak. İç Güvenlik Paketi olarak adlandırılan Polis Vazife ve Salahiyet Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nın görüşmelerine, Meclis İçişleri Komisyonu'nda devam edilecek. Komisyon, tasarıyı görüşmeye 20 Ocak Salı günü devam edecek.