Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), CHP'nin talebi üzerine 'terör' gündemiyle olağanüstü toplanacak. Meclis, 1 Ekim 2015 tarihine kadar tatil edilmişti.

Türkiye geçen hafta terör saldırılarıyla sarsıldı. Önce Şanlıurfa'nın Suruç ilçesinde 32 kişi canlı bomba saldırısıyla hayatını kaybetti. Ardından ise terör örgütü PKK ve IŞİD'in saldırılarıya 4 asker ve 3 polis şehit edildi. Bunun üzerine harekete geçen CHP, Meclis'i olağanüstü toplantıya çağırdı. Meclis Başkanlığı, TBMM'yi 29 Temmuz 2015 Çarşamba günü saat 15.00'te olağanüstü toplayacak. TBMM Başkanı İsmet Yılmaz, CHP'nin 29 Temmuz'da Meclis'in olağanüstü toplantı yapmasına yönelik çağrısını yarın parti gruplarına bildirmesi bekleniyor.

CHP, Türkiye'nin yaşadığı bu terör saldırısı ve terör eylemlerinin enine boyuna araştırılması için bir Meclis Araştırma Komisyonu kurulmasına ilişkin önerge de verdi. Meclis Genel Kurulu'nda bu önergenin görüşülmesi de bekleniyor.

TBMM'nin çalışabilmesi için toplantı yeter sayısı olan 184 milletvekilinin Meclis Genel Kurulu'da hazır bulunması gerekiyor. CHP'nin 131 milletvekili bulunurken, HDP'nin de çarşamba günü 80 milletvekiliyle hazır olacağı açıklandı. Bu durumda 184 sayısına ulaşmak zor olmayacak. Meclis Araştırma Komisyonu kurulması için Genel Kurul'da basit çoğunluk aranacak. Kabul edilirse Suruç olayı ve terör olaylarını araştırmak üzere komisyon kurulacak.

Başbakan Ahmet Davutoğlu da olağanüstü toplantı talebine olumlu yaklaştıklarını belirterek Meclis'te son operasyonlarla ilgili bilgilendirme yapacaklarını ifade etti. CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel ise şunları kaydetti: "Yurttaşlarımızın can ve mal güvenliğine, iç barış ve toplumsal huzurumuza ve ülkemizin güvenliğine kasteden terör eylemleri giderek tırmanıyor. İç ve dış politikada izlenen yöntemler ve bugüne kadar alındığı ifade edilen tedbirler, bu tehlikeyi azaltmıyor, aksine tehdidin boyutu giderek artıyor. Bu acının son bulmasını, akan kanın durmasını ve bu topraklarda artık barışın yeşermesini hepimiz istiyoruz. Ama biliyoruz ki bazı hususların artık laftan öteye gitmesi gerekiyor. Cumhuriyet Halk Partisi devamlı olarak Türkiye'nin önemli toplumsal meselelerinin çözüm zeminin TBMM olduğunu söylüyor. Ülkemizde giderek tırmanan terör olaylarının nedenlerini araştırmak ve gerekli etkin tedbirleri bir an önce almak için Parlamento'da bütün siyasi partilerin bir araya gelmesi ve görüşlerini ortaya koyması gerekmektedir. 7 Haziran'da oluşan halk iradesinin böylesine önemli bir konuda TBMM marifetiyle vücut bulması ve bu meselenin TBMM'de ele alınması artık bir zorunluluktur."