CHP Milletvekili Eren Erdem, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Başdanışmanı Mustafa Varank'ın, TRT Haber kanalında yayımlanan 'Cumhurbaşkanı Özel Yayını' öncesinde kayıtta olan kameralara yansıyan ve ilgili görüntülerde Varank'ın beğenmediği kanalı, yönetim kurulunda olduğu TÜRKSAT’tan çıkarabileceği ile övünmesine dair görüntüleri Başbakan Davutoğlu'na sordu.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Eren Erdem’in Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun yazılı olarak cevaplandırması istemi ile TBMM Başkanlığı’na sunduğu soru önergesinde şu ifadelere yer verdi:

“Yazılı ve sosyal medyada Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Başdanışmanı Mustafa Varank’ın, 2 Şubat 2015 tarihinde TRT Haber kanalında yayımlanan ‘Cumhurbaşkanı Özel Yayını’ öncesinde kayıtta olan kameralarda görüntüleri yayınlanmak ve o görüntülerde Varank’ın beğenmediği kanalı, yönetim kurulunda olduğu TÜRKSAT’tan çıkarabileceği ile övündüğü görülmektedir.

Bu çerçeveden hareketle; Başbakan olduğunuz süreçte yayın yasağı kararları adalet sarayında mı kaçak sarayda mı alınmaktadır?

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın AKP döneminde basının 'en özgür dönemini' yaşadığına ilişkin görüşleri hakkında ne düşünüyorsunuz?

Varank’ın 'İtibarımızı zedeleyen haberler yapılıyor.' diyerek belirttiği haberler nelerdir? İtibarınızı zedelemeyecek haberler yapması için TRT günde ne kadar saat fazla mesai yapmaktadır?

Görüntülerdeki gazetecinin 'Fazla merhametli gidiliyor' sözü hakkında ne düşünüyorsunuz?

Bugün itibariyle gözaltına alınan gazeteciler, sansürlenen dergiler, yasaklanan internet siteleri ve yayından çıkarılan TV kanalları daha merhametsiz olunması yönünde bir talimat aldığınızın göstergesi midir?

Dönemin bakanı Elvan’ın Varank’ın kanal kapatma talebine ilişkin ‘..Ya çok laf olur, bilmem ne olur şimdi’ cümlelerini nasıl değerlendiriyorsunuz? Lafı olur diye gerçekleştirilmeyen başka ne gibi baskı ve sansür çalışmanız var?”