Karalama kampanyalarına rağmen yılın ilk üç ayında 13 milyon lira kar açıklayan Bank Asya'nın Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na (TMSF) devredilmesine yönelik tepkiler sürüyor. BBDK kararının iptale mahkum olduğunu ve bunun hesabının yargıda sorulacağına dikkat çeken AK Parti'nin Kurucu Genel Sekreteri ve eski başbakan yardımcısı Ertuğrul Yalçınbayır, el koyma işleminin seçim öncesi olmasının zihinleri kurcaladığını söyledi. Yalçınbayır, "Artık bazı tasarruflar var ki; sınır tanımıyor, sınırları aşıyor. Bankacılık bunlardan birisi, ekonomi birisi, hukuk devleti birisi, insan hakları ve demokrasi sınır tanımıyor artık. Bunların ihlalleri Türkiye’nin itibarını tesir eder." dedi.

Kamuoyunun BBDK kararının dayanaklarının tam olarak bilme hakkı olduğuna işaret eden TBMM eski Anayasa Komisyonu Başkanı Hukukçu Ertuğrul Yalçınbayır, Cihan muhabirine açıklamalarda bulundu. Yalçınbayır, şunları kaydetti: "Bilgi Edinme Kanunu, adalete erişim hakkı o dosyayla ilgili her şeyi bilme hakkını biz insanlara veriyor. İnsanlar, sağlıklı değerlendirme yapabilmek için konuyu tüm unsurlarıyla tüm delilleriyle bilme hakkına sahip. Seçim öncesi bunun yapılması, zihinleri kurcalıyor. Toplumda genel olarak güven duygusunda var olan zafiyet insanların daha da şüphelenmesine yol açıyor. Şüpheleri ortadan kaldırabilmek için açık seçik tüm unsurlarıyla detaylarıyla bilme hakkımız var. Daha önce bazı akademisyenlerin görüşleri kamuoyuna yansıdı. Onlar çerçevesinde değerlendirme yaptığımız da bu tasarrufun da iptale mahkum olduğunu görüyoruz ama sağlıklı bilmek isteriz."

SEÇİM ÖNCESİ YAPILMASI MANİDAR

El koyma işleminin seçim öncesi yapılmasının manidar olduğunu belirten Yalçınbayır, "Türkiye’de seçim öncesinde maalesef bu tür işlemler oluyor. Hukuk düzeni tıkır tıkır işleyen sistemde bunlara şüpheyle bakılmaz. Yargının bağımsız ve tarafsız olduğu idarenin kararlarının güveni olduğu sistemde bunlar konu olmaz ama maalesef iyi yöneltilmeyen bir yürütme, idare, iyi yöneltilmeyen bir yargı sistemi insanlardaki kuşkuları artırıyor. Bu kuşkuları yok edebilmek için bilgilendirme hakkının açıklığın şeffaflığın sağlanmasında yarar var BBDK kararıysa." diye konuştu.

YARGIDA TAKİBİ OLACAKTIR VE HESABI SORULACAKTIR

El konulma işleminin yargıda takibinin yapılacağına vurgu yapan Yalçınbayır, şöyle devam etti: "Dosyayı tam olarak bilmemekle beraber süreçte okuduğumuz bilimsel makaleler, görüşler bu tasarrufun iptale mahkum olduğun gösterir. Önemli olan güven duygusunun artırılmasıdır, şüphelerin azaltılmasıdır. Artık bazı tasarruflar var ki; sınır tanımıyor, sınırları aşıyor. Bankacılık bunlardan birisi, ekonomi birisi, hukuk devleti birisi, insan hakları ve demokrasi sınır tanımıyor artık. Bunların ihlalleri Türkiye’nin itibarını tesir eder. Onun için son derece hassas olan konularda iyi ölçmek, biçmek dengelemek gerekir. Ölçüde, tartıda haksızlık edilirse dengesizlik ve denetimsizlik olur. Bu tasarrufun yargı önünde takibi tabiî ki olacaktır, hesap verilecektir, uluslararası camia nezdinde, kuruluşlar nezdinde yargılanacak konulardır."