CHP Amasya Milletvekili Ramis Topal, Soma’da işlettiği maden ocağındaki pek çok ihmalle gündeme gelen Soma Holding AŞ’ye bağlı Gürmin Enerji Madencilik’e termik santral yapımı ihalesi verilmesine tepki gösterdi.
Milletvekili Topal, “301 kişinin ölümüyle Türkiye’nin en büyük maden faciasını yaşatan firma Soma Holding AŞ’nin, facianın üzerinden henüz bir yıl geçmeden Amasya’da termik santral kurması için Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu’nda (EPDK) başlatılan ön lisans süreci olumlu bir şekilde tamamlandı.” dedi.
Soma Holding AŞ’ye bağlı Gürmin Enerji Madencilik’in Amasya’da kurulması öngörülen termik santral için haziran ayında yaptığı başvuruyu EPDK'nın haziran ayında değerlendirmeye aldığını hatırlatan Topal, “AKP Hükumeti ve EPDK tüm itirazlarımıza rağmen Soma'da Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en büyük iş cinayetine sebep olan, eksiklikleri ve yaptığı uygulamaları ile 301 vatandaşımızın ölümüne yol açan Soma Holding'i sektörden men edeceği yerde yeni bir facia için Suluova'ya termik santral yapması için onay verdi.
Amasya'da hiç bir yatırımı bulunmayan hükümet, HES'lerden sonra şimdide termik santral ile Amasya'daki tarım ve hayvancılığı bitirmek için kolları sıvadı. Suluova Türkiye'deki soğan üretiminin yüzde 40'nı sağlayan, hayvancılıkta yeni yatırımlar yapan ve şeker üretiminin yapıldığı bir ilçedir. termik santralin küllerinin savrulacağı alanda bir de NATO Hava Üssü bulunmaktadır. Yeşili, soğanı, pancarı ve hayvancılığı yok edecek AKP ve onun yandaş firması Soma Holding'e bugünden bildiriyoruz: Bu Termik Santrali Amasya'ya kuramayacaksınız. Buna asla izin vermeyeceğiz.” diye konuştu.
Topal şunları kaydetti, “Bunu nasıl yapacaksınız diye sorarsalar onlara Yeni Çeltek direnişini hatırlatmanızı öneririz. Şanlı bir direnişin merkezi olan Yeni Çeltek, yeni bir direniş için hazırlanmaktadır. Tüm hukuki yollara başvuracağız ancak en önemlisi toplumsal muhalefeti oluşturacağız.
Suluova'da, Merzifon'da ve Amasya'da tek tek evlere gireceğiz, herkese termik santralin neler getireceğini anlatacağız. AKP ve yandaş firması Soma'daki zararlarını Amasya'dan karşılamak için kolları sıvadılar ancak baltayı taşa vurduklarından henüz haberleri yok. Amasya'daki tüm sivil toplum örgütlerini, siyasi partileri ve tüm gönüllüleri bu muhalefete davet ediyorum. Siyasi kimliklerimizi bir kenara bırakarak Amasya için hep birlikte yan yana gelelim. Bunu çok değil geçen yaz bir park için yapmıştık. Termik Santrale “Dur” demek için de yapacağımızdan kimsenin şüphesi olmasın. Yeşil Amasya ilelebet yeşil kalacak.”