CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, 11 Haziran’da Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren, 'yurtdışına nakit döviz, Türk Lirası, altın ve elmas gibi değerli eşyaların kayıt dışı yollarla çıkarılmasını' sağlayan Bakanlar Kurulu kararı ile ilgili önemli değerlendirmelerde bulundu. Çıkarılan para ve varlıkların nereye gittiği ve sonradan da bu para ve varlıkların takibinin mümkün olamayacağını vurgulayan Tanal, “Para ve değerli eşyalar Türkiye’den serbest bölgelere gayet rahat gidebilecek. Türkiye adeta bu tür paraların kara cenneti sayılan adalara gönderme imkanı olacak. Peki niçin kayıt dışı? Niçin banka dışı gönderilmeye çalışılıyor?" diye konuştu.

CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) basın toplantısı düzenledi. AK Parti hükümetinin 7 Haziran’da tek başına iktidar yetkisini kaybetmesinin ardından ilk yasal düzenlemesini yurt dışına kayıt dışı para gönderme konusunda Bakanlar Kurulu kararı alması ile başladığını kaydeden Tanal, “Bu konu, üniversitelerde hukuk fakültelerinden anayasa hukuk hocaları tarafından gerek ders kitaplarında ve gerekse pratiğe yönelik kitaplarda tartışılmış enine boyuna konuşulmuş, kitaplara konu olmuş, 628 sayfalık Bakanlar Kurulu'nun yetkileri ile ilgili bir kitap yazılmış.” açıklamasında bulundu.

Bakanlar Kurulu’nun seçim sonucunda güven oyunu alamamış ve iktidara gelememiş güven oyunu kaybetmiş bir iktidarın istifasını cumhurbaşkanına sunduğunu belirten Tanal, şunları aktardı: “İstifasını verdikten sonra cumhurbaşkanı yeni hükümet ve yeni meclis oluşuncaya kadar bu görevin devamı hususunda yetki verir. Ne oldu? Yetkiyi verdi. Bu Bakanlar Kurulu ile ilgili kitabın 314. sayfasında ‘seçim sonucunda güven oyunu kaybetmiş, iktidara gelememiş olan bir siyasi iktidar o dönemde cumhurbaşkanı da yetki vermiş ise o hükümetin o Bakanlar Kurulu'nun adı 'işgüder hükümettir’. İşgüder bakanlar kurulunda yetkiler sınırlıdır. Normal bakanlar kurulunun yapacağı işlemler değildir. Çünkü normal bakanlar kurulunun yapacağı iş ve işlemler hükümet programı, parlamento ve genel kurulda onay almıştır ve onay aldığı için güvenoyu almıştır, onu yapabilir, ama şu anda karşımızda işgüder olan bakanlar kurulu halen parlamentoda bir güvenoyu almış değil geçici süre ile yetkili süreleri geçici ve burada siyasal sorumluluğu olmayan bir bakanlar kurulu ile karşı karşıyayız. Hatta içlerinde milletvekili olmayan çok fazla bakan var ve başbakan yardımcısı var burada bu dönemde geçici dönemlerde iş güder bakanlar kurulunun yapacağı iş ve işlemler anayasa da ve tartışılan konu ancak ve ancak zorunlu, güncel ve rutin işlemleri yapabilir. Bakanlar kurulu bu dönemde rutin olmayan iş yapamaz güncel olmayan iş yapamaz ve zorunlu olmayan bir iş yapamaz.”

Bakanlar Kurulu'nun 7 Haziran seçimlerinin sonunda güvenoyunu kaybetmiş, güven oyu alamamış düşmüş olan bir iktidarın, hangi sebep ve hangi koşullarla yurt dışından Türkiye’ye para ve kıymetli eşyaların transferinin ithalatını ve ihracatını serbest bıraktığını soran Tanal, “Sebep ne idi? Bu zorunlu muydu? Hangi koşullar itti buna? 8 Haziran’da karar alınıyor Bakanlar Kurulu'nda.. 11 Haziran 2015 tarihinde bu karar Resmi Gazete'de yayımlanıyor.” diye konuştu.

Çıkarılan para ve varlıkların nereye gittiği ve sonradan bu para ve varlıkların takibinin mümkün olamayacağını vurgulayan Tanal, şöyle devam etti: “Para ve değerli eşyalar Türkiye’den serbest bölgelere gayet rahat gidebilecek. Bu tür paraların kara cenneti sayılan adalara gönderme imkanı olacak. Peki niçin kayıt dışı? Niçin banka dışı gönderilmeye çalışılıyor? Herhalde ülkemizde sıkça karşılaşılan, sıkça anlatılan, hatta tarihten bugüne kadar ülkemizde koalisyon hükümetleri kurulduğunda ön şart olarak yolsuzluk ve rüşvet ileri sürülmediği halde günümüzde koalisyonların kurulma şartlarından bir tanesi de rüşvet ve yolsuzluk gündeme geliyor, acaba bu paraların kaçırılması için mi bu bakanlar kurulu kararı çıkarıldı? Yer yerinden oynadı, 4 bakan görevinden alındı, bunun uzantısı dönemin başbakanı ve çocuklarına uzanıyordu. Netice itibariyle meclis çoğunluğuyla o karar kapatıldı. Demek ki burada bu amaçla mı yapıldı? Bu kararı almaya götüren saikler, olaylar zincirinin kamuoyuna anlatılması lazım.”