HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, sandıkların taşınması talebini reddeden Yüksek Seçim Kurulu (YSK) kararı için "Sıkıntı yaşarsak sorumlusu YSK'dır” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan’a tepki gösterdi. Yüksekdağ, “YSK’nın kararı yanlış değildir. Yanlış olan Cumhurbaşkanlığı kurumunun kendisidir.” dedi.

Parti genel merkezinde Altınokta Körler Derneği heyeti ile bir araya gelen Figen Yüksekdağ, engellilerin seçimlerle ilgili sorunlarını dinledi ve kendisine bu konuda sunulan raporu inceledi. Yüksekdağ, ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bugün Fransa ziyareti öncesi Atatürk Havalimanı'nda yaptığı YSK'nın sandıkların taşınması talebini reddetmesini eleştiren açıklamaları hatırlatıldı.

“Bence bu son siyasal süreçte yaşanan bütün sıkıntıların sorumlusu Sayın Cumhurbaşkanı'dır.” diye sözlerine başlayan HDP Eş Genel Başkanı Yüksekdağ, şöyle devam etti: “O nedenle sorumluluğu başta YSK olmak üzere hiçbir yere atmamalı ve sorumluluğu üzerinden atma tutumundan tavrından vazgeçmeli. Bugün Türkiye’de yaşanan çok ağır koşulların siyasi krizin sorumlusu bizzat kendisidir; Saray ve Cumhurbaşkanlığı makamıdır.”

"YSK'YI HEDEF HALİNE GETİREYORSA TEK BİR SORUN VAR DEMEKTİR"

Yüksekdağ, 7 Haziran seçim sonuçlarının gayet demokratik bir tablo ortaya çıkardığına işaret ederek, “Türkiye toplumunda demokrasi isteğinin ve nabzının güçlü olduğunu ve canlı olduğunu gösterdi. Ama sayın Cumhurbaşkanı 8 Haziran sabahından itibaren bu demokratik nabzı düşürmek için, bu demokratik iradeyi ve canlılığı kötürümleştirmek için elinden gelen her şeyi yapıyor. Cumhurbaşkanı, yasaların üstünde değildir. Anayasa'ya bağlı kalmak ve Anayasa'yı savunmak zorunda olan ve savunma sorumluluğu olan bir şahsiyettir. Cumhurbaşkanı, Anayasa'ya bağlılık ve korumak konusunda birinci derecede sorumluluk göstermesi gereken bir şahıs iken bugün Anayasa kararlarını, Anayasa'ya bağlılığı gözeterek sandıkların taşınmaması konusunda karar alan YSK’yı ‘sorumlu siz olursunuz’ diye hedef haline getiriyorsa ortada tek bir sorun var demektir. Tek bir yanlış var demektir. YSK’nın kararı yanlış değildir. Yanlış olan Cumhurbaşkanlığı kurumunun kendisidir." ifadelerini kullandı.

"YSK'NIN ALDIĞI DOĞRU KARARLARIN ARKASINDA BİZLER DE DURURUZ"

YSK’nın aldığı kararın çok açık olduğunu belirten Yüksekdağ, sandıkları taşıma ve birleştirmenin her şeyden önce Anayasa'ya aykırılık teşkil ettiğini kendilerinin de ifade ettiğini hatırlatarak şunları söyledi: “YSK kritik dönemlerde sadece seçime bağlı kalmak kaydıyla kararlar alabilir. Ama aldığı karar Anayasa'ya aykırılık teşkil ediyorsa YSK her şeyden önce Anayasa'ya bağlı bir kurum olarak aynı zamanda Anayasa'yı ihlal etmeme sorumluluğunu göstermek zorundadır. O nedenle oy veren her YSK üyesi çok doğru ve çok tarihsel sorumluluklarına uygun bir oy vermişlerdir ve karar almışlardır. Türkiye toplumu YSK’nın aldığı doğru kararın arkasında durur, bizler de arkasında dururuz. Çünkü kimlerin lehinde, kimsenin tarafından bir karar almamıştır, sadece Anayasa'ya bağımlılık temelinde bir karar almıştır. Anayasa ile sorunu olan Cumhurbaşkanı ise bu sorunu bizimle çözemez her şeyden önce.”

" 'ÇIKACAK SORUNLARIN SORUMLUSU SİZ OLURSUNUZ' NE DEMEK"

Yüksekdağ, açıklamasını şöyle tamamladı: "Ben o nedenle o yaklaşımın oldukça yanlış olduğunu düşünüyorum ve Türkiye’de demokrasinin temel kurumlarını, demokrasiye temel oluşturabilecek kurumları tehdit etmek çok yanlış ve sorumsuzca bir yaklaşımdır, bu aynı zamanda bir tehdittir. ‘Çıkacak sorunların sorumlusu siz olursunuz’ ne demek! YSK, demokrasinin bu kadar ayaklar altına alındığı bir memlekette, hakkın hukukun güvenilirliğin bu kadar yerlerde süründüğü bir memlekette en azından doğru bir şey yapmak için bir karar almıştır. Bir tane küçücük doğru var, o doğruya bile tahammül edilemiyor. Çok yanlış.”