Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, 7 Haziran seçimlerinden bu yana koalisyon görüşmeleri adı altında siyasi bir tiyatro sergilendiğini söyleyerek, "Bu tiyatronun senaryosunu da sarayda yazdılar." dedi.

HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, parti genel merkezinde, Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu heyeti ile görüştü. Görüşme sonrası basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Yüksekdağ, 2 yıldan bu yana Türkiye’nin bir çatışma gündemiyle değil, çözüme odaklanmış bir siyasi gündem etrafında olduğunu söyledi. Yüksekdağ, “Bizler parti olarak da çatışmasızlık sürecinin bir kalıcı barışa evrilmesi için gücümüz yettiği kadar daha yönlendirici ve zorlayıcı bir tutum içerisinde olduk. Ama karşımızdaki siyasi iktidar toplumun ihtiyaçlarına göre değil kendi ihtiyaçlarına göre siyaset yapmayı ilke edinmişti. Barışın kalıcı hale getirilmesi siyasi iktidarın ihtiyaçlarına yanıt vermiyordu. 2 aydan bu yana barışın olanaklarını değil, gerilimin, çatışmanın tırmandırılması gündemini konuşuyor bütün siyaset. Türkiye’de bugün saray merkezli bir karartma hareketi uygulanıyor.” ifadelerini kullandı.

“BİRİLERİ SARAYININ TEMELİNİ SAĞLAMLAŞTIRMAYA, ÇATISINI, KUBBESİNİ SAĞLAMLAŞTIRMAYA ÇALIŞIYOR”

Türkiye’nin bir taraftan siyasi iktidarsızlık ile yüz yüze bırakıldığını kaydeden Yüksekdağ, diğer taraftan da çatışmanın, ölümlerin, günlük yaşamın bir parçası haline getirdiği günlerin yaşandığını söyledi. Yüksekdağ, şunları kaydetti: ”Polislerin cenazeleri, askerde şehit düşen canlarımızın cenazeleri, bir taraftan gerilla cenazeler. Birileri sarayının temelini sağlamlaştırmaya, çatısını, kubbesini sağlamlaştırmaya çalışıyor. Ölümler pahasına, zulüm pahasına ve Türkiye toplumunun birlikte yaşama umudunu karartıp berheva erme pahasına yaşanıyor ve yaşatılıyor. ‘Eğer iktidarı kaybedersem bedeli ne olursa olsun ödetirim’ diyordu. Bugün tek başına iktidar olmayan AKP’nin ve başkan olamayan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın halka biçtiği bedel ödetiliyor.”

“BU SÜRE İÇERİSİNDE AKP HÜKÜMETİ DE SARAY DA HİÇBİR BEDEL ÖDEMEDİ”

Yüksekdağ, şöyle devam etti: ”Bu süre içerisinde AKP Hükümeti de saray da hiçbir bedel ödemedi. Bu süre içerisinde siyasilerin, bu memleketi gayri meşru yönetenlerin evlatları feda edilmedi. Polisler feda edildi, askerler feda edildi. Hala da feda edilmeye devam ediyor. Asker, polis cenazelerini bize karşı, HDP’ye karşı kullanmaya çalışıyorlar. Siyasi iktidar büyük bir hazımsızlık içerisinde. Büyük bir intikam hırsıyla ve bedel ödetme anaforuna kapılmış bir şekilde kan dökmekten çekilmiyor.”

"SİYASİ BİR TİYATRO SERGİLENİYOR, KOALİSYON GÖRÜŞMELERİ ADI ALTINDA"

Gayri meşru şekilde vatandaşa darbe yapıldığını söyleyen Yüksekdağ, şunları söyledi: ”Hala bu darbe de sürüyor. ‘Senin yaptığın seçimi tanımıyorum’ dediler. 8 Haziran sabahından itibaren saraydaki masalarda erken seçim kararını aldılar. O günden bu güne de siyasi bir tiyatro sergileniyor, koalisyon görüşmeleri adı altında. Bu tiyatronun senaryosunu da sarayda yazdılar. Türkiye sizden daha akıllı. Bu akıl ve irade 7 Haziran’da onları aştı ya buna tahammül edemiyorlar. Yine kaybedecekler. Yarın öbür gün erken seçim kapıda. Yine kaybedecekler.”

Şırnak ve Silopi’de akla hayale gelmeyecek işkencelerin uygulandığını ifade eden Yüksekdağ, “Hakkari’de Türk’ün gücünü göreceksiniz diye inşaat işçilerini yerlerde süründürüp postallarıyla kafalarına basıp işkence ediyorlar. Türk’ün adını da kirlettiler bunlar. Ben de Türküm, bizi utandırıyorlar. İşkencelerin önünü açanlar daha dün Diyadin’de 3 kişi katledildi. 2’si fırın işçisi. ‘Terörist öldürdük’ diyorlar. Bu nasıl büyük bir günah, yalan.” dedi.