İstanbul Valisi Davut Gül, kentte etkili olan sağanak ve sel olaylarının ardından okullarda eğitime 16 Ekim Cuma günü de ara verildiğini duyurdu. Okullarda güvenlik incelemelerinin sürdüğünü belirten Gül, hafta sonu yapılacak kontrollerle eğitim kurumlarının pazartesi gününe hazırlanacağını açıkladı.
İstanbul’da şiddetli yağış nedeniyle 15 Ekim Perşembe günü okullar tatil edilmişti. Yağışların devam etmesi ve sel sonrası oluşabilecek tehlikeler nedeniyle tatil kararı bir gün daha uzatıldı.
Okullar Hafta Sonu Boyunca İncelenecek
Vali Gül, okullarda elektrik kaçağı başta olmak üzere muhtemel güvenlik sorunlarının araştırıldığını belirtti. Öğrenci, öğretmen ve velilerin güvenliğinin öncelikli olduğunu vurgulayan Gül, ekiplerin eğitim kurumlarını baştan sona kontrol ettiğini söyledi.
Gül, cuma, cumartesi ve pazar günleri boyunca yapılacak çalışmalarla okulların pazartesi günü güvenli biçimde eğitim verebilecek duruma getirilmesinin hedeflendiğini kaydetti.
İdari İzin ve Üniversitelerde Tatil Kararı
Olumsuz hava koşulları nedeniyle daha önce idari izin kapsamına alınan belirli kamu çalışanları için uygulamanın cuma günü de devam edeceği bildirildi. Engelli, hamile, gazi, malul gazi ve belirlenen şartları taşıyan küçük çocuk sahibi kadın kamu personeli idari izinli olacak.
Üniversitelerde eğitime ara verilmesi konusunda ise karar yetkisi üniversite yönetimlerinde bulunuyor. Vali Gül, her üniversitenin kendi koşullarını değerlendirerek karar vereceğini belirtti.
“Zorunlu Olmadıkça Dışarı Çıkmayın”
İstanbul’da yağışların 2-3 gün daha sürmesinin beklendiğini açıklayan Gül, toprağın yoğun yağış nedeniyle suya doyduğuna dikkat çekti. Yol ve bina çökmeleri gibi risklere karşı vatandaşların tedbirli olmasını isteyen Gül, zorunlu olmadıkça dışarı çıkılmamasını tavsiye etti.
Binlerce Kişi Güvenli Bölgelere Ulaştırıldı
Vali Gül’ün verdiği bilgilere göre, sel ve su baskınları sırasında kent genelinde 2 bin 722 kişi ekipler tarafından kurtarıldı. Kurtarma çalışmalarının 14 noktada küçük çaplı müdahalelerle sürdüğü, afetle mücadele ve destek faaliyetlerinde toplam 46 bin 597 personelin görev yaptığı açıklandı.
Hastanede tedavi gören üç kişinin hayati tehlikesinin bulunmadığı ve sağlık durumlarının iyi olduğu bildirildi.
Evlerinden Ayrılanlara Barınma Desteği
Yağış nedeniyle evlerini terk etmek zorunda kalan vatandaşların barınma ihtiyaçları için 39 ilçede çalışma yürütülüyor. Kaymakamlıkların koordinasyonunda vatandaşlar kamu misafirhanelerine, otellere ve uygun konaklama alanlarına yerleştiriliyor. Türk Kızılay da beslenme desteği sağlıyor.
Selden etkilenen ev ve iş yerlerinde zarar tespit çalışmaları başlatıldı. Komisyonların hafta sonu boyunca görev yaparak tespitleri pazartesi gününe kadar tamamlaması amaçlanıyor.
Hava ve Kara Ulaşımında Aksamalar
Sağanak nedeniyle İstanbul Havalimanı’nda 51 uçuşun alternatif havalimanlarına yönlendirildiği, toplam 19 uçuşun ise iptal edildiği açıklandı. İptallerin 7’si geliş, 12’si gidiş uçuşlarından oluştu. Etkilenen yolcular için havayolu şirketlerinin konaklama ve destek hizmeti sunduğu belirtildi.
Kentte 16 yolun trafiğe kapalı olduğu, kapalı güzergâhların ana ulaşım arterleri dışında bulunduğu bildirildi. Ekiplerin yolları açmak için çalışmaları sürerken motosiklet ve benzeri iki tekerlekli araçlara getirilen trafik yasağının da devam edeceği duyuruldu.
Vali Gül, vatandaşlara meteorolojik uyarıları dikkate almaları çağrısında bulunarak afetle mücadelede görev alan kurum ve kuruluşlara teşekkür etti.
Next





