Malatya'da 35 yaşındaki bir kadının beynindeki tümörün büyük bölümü, kentteki bir özel hastanede, "uyanık kraniotomi" yöntemiyle alındığı bildirildi.

Özel Malatya Park Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Süleyman Çaylı, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, "uyanık kraniotomi" yöntemi hakkında bilgi verdi.

Bu yöntemde, ameliyat sırasında hastanın uyandırıldığını belirten Çaylı, "Hastanın kolunu, bacağını oynatmasını sağlıyoruz ya da konuşmasını istiyoruz. Hasta konuştuktan, bir şeyler ifade ettikten sonra ya da kolunu bacağını oynattıktan sonra birtakım elektrofizyolojik yöntemlerle motor korteksin (Beyin korteksinin motor işlevleri planlama, denetleme ve yönetmeyle ilgili bölgesi) yerini tam olarak belirliyoruz. Sonra o bölgedeki tümörü motor kortekse hiçbir zarar vermeden çıkartıyoruz" diye konuştu.

Hasta Hatice Cömert'in 2007 ve 2010 yılında iki kez ameliyat olduğunu anlatan Çaylı, 2010 yılındaki ameliyatı kendisini yaptığını söyledi. Son 4 yılda Cömert'in beynindeki tümörün büyüdüğünü ifade eden Çaylı, "Bu uyanık kraniotomi dediğimiz yöntemle hemen hemen bu tümörün motor kortekse yapışık olan kısmı hariç tamamını çıkardık. Hasta şu anda oldukça iyi durumda. Bu yöntemle, hastanın ameliyattan sonra felç olmadan tümörün büyük kısmı çıkmış oldu. Bu, bir ekip çalışması" dedi.

Çaylı, bu yöntemin Doğu Anadolu bölgesinde ilk defa uygulandığını dile getirdi.

Serviste tedavisi devam eden Cömert de dün gerçekleştirilen ameliyatın ardından şu anda iyi olduğunu ifade ederek, "Hatırlıyorum, beni konuşturdular. Hocalarımın eline sağlık" ifadesini kullandı.