RAMAZAN BAYRAMI İÇİN BESLENME ÖNERİLERİ

Yeterli ve dengeli beslenme hayatın her döneminde olduğu gibi Ramazan bayramında da büyük önem taşımaktadır. Ramazan ayında değişen beslenme düzenimizi, bayramda yavaş yavaş eski düzene çevirmemiz gerekir. Bu düzen değişikliğini dengeli ve sağlıklı şekilde yapmak vücudumuz için çok önemlidir. Peki nasıl beslenelim, nelere dikkat edelim?

Güne hafif bir kahvaltı ile başlayın.

Günün en önemli öğünü olan kahvaltıda hafif seçimler yapın. Kızartma, kavurma, bol şekerli ürünler yerine yumurta, peynir, domates, salatalık, meyve gibi tercihler yapın.

Öğün sayınızı arttırın.

Sık sık öğün yapmak kan şekerinizi dengeleyecektir. 3 ana öğün, 2-3 ara öğün şeklinde, hafif öğün seçenekleri ile hem beslenmenizi dengede tutarsınız, hem de eski beslenme düzeninize sindirim sisteminizi zorlamadan geçiş yaparsınız.

Şeker ve şekerli ürünlere dikkat!

Bayramların vazgeçilmezi olan şeker, çikolata, hamur işleri ve tatlılar kan şekerini hızlı yükselten gıdalardır. Bu besinlerin fazla tüketimi sindirim sistemi sorunlarına ve kan şekerinin ani yükselmesine bağlı rahatsızlıklara yol açabilir, kontrollü miktarda tüketmekte fayda var.

Su tüketimine önem verin.

Ramazan ayındaki uzun süre susuzluk durumuna bağlı olan su kayıplarını yerine koymak için günlük en az 2-2,5 lt su tüketin.

Sindirim sisteminiz için bol posa tüketin.

Yapılacak olan beslenme düzeni değişikliği ile kabızlık gibi sindirim sistemi rahatsızlıkları yaşamamak için posadan zengin besinler tüketin. Bunlar meyve, sebze, tam tahıllı ürünler ve kuru baklagillerdir.

Sağlıklı seçimler yapın.

Tatlı tüketilecekse şerbetli tatlılar yerine küçük porsiyonlarda sütlü tatlılar, dondurma tercih edilmelidir. Gazlı içecekler yerine doğal meyve suları, ayran, bitki çayları tercih edilebilir.

Çay ve kahve tüketimine dikkat edilmeli.

Tüm bireyler dahil ve özellikle de yaşlı ve tansiyon hastaları gün boyu çay, kahve gibi kafein içeriği yüksek içecekleri fazla miktarda tüketmemelidir.

Herkese iyi bayramlar dilerim.

Diyetisyen Fatmanur Yüksel