Diyetisyen Fatmanur Yüksel: 'Tirşik Çorbası'

Haber46 köşe yazarı Diyetisyen Fatmanur Yüksel köşe yazısını yayınladı.

SAĞLIK 08.12.2020, 11:37
Diyetisyen Fatmanur Yüksel: 'Tirşik Çorbası'
banner257

Kahramanmaraş'ın en güzel lezzetlerinden biri olan yanlış tüketildiğinde zehirli, doğru pişirme yöntemleriyle şifa kaynağına dönüşen tirşik çorbası, ‘’Andırın doktoru’’ olarak da bilinen tirşik otundan yapılır.

Tirşik otu Akdeniz yöresinde kendiliğinden yetişen bir ot türüdür. Genellikle çorba olarak tüketilen bu ot Andırın bölgesinde yılan pancarı, zehirli pancar ve yılan yastığı olarak da adlandırılır. Sağlığa faydaları oldukça fazla olan bu ot çiğ olarak tüketildiğinde zehirli etkiler gösterir. Tirşik otu uzun süre haşlanarak ve mayalandırılarak tüketilmelidir. Tüketiminin en lezzetli ve şifalı yolu çorba olarak tüketilmesidir.

Yapılan araştırmalara göre sayısız faydası olan bu bitkinin çorbasının yılda 7 defa tüketilmesi tavsiye edilir.

Faydaları ise şöyledir;

Düşük kalorili ve besleyici bir çorbadır.

Yüksek antioksidan içeriği sahip olmasıyla bağışıklık sistemini güçlendirir.

Yüksek lif içeriğiyle bağırsak sağlına olumlu etkileri vardır.

Metabolizmayı hızlandırır.

İdrar söktürücüdür.

İdrar enfeksiyonlarına iyi gelir.

Böbrek hastalıklarına iyi geldiği görülmüştür.

Düşük glisemik indekslidir. Şeker hastaları tüketebilir.

Zararlı etkilerini görmemek için doğru şekilde pişirilip tüketilmesine dikkat edilmelidir. Sağlıklı günler

dilerim

Yorumlar (1)
Mert hakan 1 hafta önce
Hocam bende şişkinlik yapıyor ama yemek lazımmış
parçalı az bulutlu
Günün Anketi Tümü
Sizce hangi başkan daha başarılı?
Sizce hangi başkan daha başarılı?
Namaz Vakti 26 Ocak 2021
İmsak 06:11
Güneş 07:34
Öğle 12:50
İkindi 15:32
Akşam 17:55
Yatsı 19:13