Kahramanmaraş'ın en güzel lezzetlerinden biri olan yanlış tüketildiğinde zehirli, doğru pişirme yöntemleriyle şifa kaynağına dönüşen tirşik çorbası, ‘’Andırın doktoru’’ olarak da bilinen tirşik otundan yapılır.

Tirşik otu Akdeniz yöresinde kendiliğinden yetişen bir ot türüdür. Genellikle çorba olarak tüketilen bu ot Andırın bölgesinde yılan pancarı, zehirli pancar ve yılan yastığı olarak da adlandırılır. Sağlığa faydaları oldukça fazla olan bu ot çiğ olarak tüketildiğinde zehirli etkiler gösterir. Tirşik otu uzun süre haşlanarak ve mayalandırılarak tüketilmelidir. Tüketiminin en lezzetli ve şifalı yolu çorba olarak tüketilmesidir.

Yapılan araştırmalara göre sayısız faydası olan bu bitkinin çorbasının yılda 7 defa tüketilmesi tavsiye edilir.

Faydaları ise şöyledir;

Düşük kalorili ve besleyici bir çorbadır.

Yüksek antioksidan içeriği sahip olmasıyla bağışıklık sistemini güçlendirir.

Yüksek lif içeriğiyle bağırsak sağlına olumlu etkileri vardır.

Metabolizmayı hızlandırır.

İdrar söktürücüdür.

İdrar enfeksiyonlarına iyi gelir.

Böbrek hastalıklarına iyi geldiği görülmüştür.

Düşük glisemik indekslidir. Şeker hastaları tüketebilir.

Zararlı etkilerini görmemek için doğru şekilde pişirilip tüketilmesine dikkat edilmelidir. Sağlıklı günler

dilerim