GAZİANTEP (AA) - Gaziantep İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Metin Karakök, kansere yakalanmamak için bazı yaşam alışkanlıklarını değiştirmek gerektiğini bildirdi.

Karakök, 4 Şubat Dünya Kanser Günü dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, kanserin insanlığın geleceğini tehdit eden ciddi bir hastalık olduğunu belirtti.

Kanserde erken tanının önemli olduğunu ifade eden Karakök, şunları kaydetti:

"Kişilerin öncelikli olarak kansere yakalanmamak için bazı yaşam alışkanlıklarını değiştirmeleri ve kanserin erken teşhisine olanak sağlayacak şekilde düzenli sağlık kontrollerini yaptırmaları gerekmektedir. Tütün ve tütün ürünlerinden uzak durulmalıdır. Sigara sadece akciğer kanserinin sebebi olmayıp, yemek borusu, gırtlak, ağız, boğaz, böbrek, mesane, pankreas, mide ve serviks kanserlerine de sebep olmaktadır. Bunun için 'dumansız bir hayat seçmek' temel hedef olmalıdır."

Fiziksel hareketsizlik, diyet faktörleri, obezite ve şişmanlığın da kansere yol açan önemli etkenlerden olduğuna dikkati çeken Karakök, düzenli egzersiz yapmak, asansör yerine merdivenleri kullanmak, yakın mesafelere yürüyerek gitmek gibi basit aktivitelerin insanları kanserden koruyacağını vurguladı.

Kanserde erken tanının tedavi şansını artırdığını ve tedaviyi kolaylaştırdığını aktaran Karakök, ayrıca tedavi giderlerini azalttığını, doku ve organ kaybını da önlediğini bildirdi.